Lijepa naša, putovanja

Mala krčma Skalinada u Voloskom

Čime je jedna krčma zaslužila svoj samostalni post, pitate se. Odgovor je više nego jednostavan, a taj je da me to mjesto u potpunosti očaralo. Dosta sam putovala ove godine, vidjela baštine i baštine da mi se vrti u glavi od suhozida, zidova i morta, jela sam po restoranima, menzama, birtijama i klupicama ali ne i u restoranu poput Skale.

Mala krčma Skalinada se nalazi u Voloskom, mjestancu pored Opatije i već je dugi niz godina poznato odredište Opatijaca i Riječana međutim tek je posljednjih par godina postala pravo gastro odredište.
Ljudi moji koje je ovo bilo otkriće za mene.
Kad me prijateljica proljetos prvi put dovela u Skalu nisam ni slutila da će to biti ljubav na prvi pogled. Sjedili smo u intimnoj atmosferi vrta koji miriše na bosiljak i ispijali vino (ja medicu) te grickali pršut.
Ovo šaroliko i opušteno mjesto odiše nekom domaćom atmosferom, ma pravi užitak kažem vam.

Ponuda jela u Skali je maštovita i raznolika, naglasak je na domaćim jelima Istre i Kvarnera ali menu ovisi o dnevnom ulovu na tržnici i bilju iz njihovog vrta.
Uz razne delicije ovog podneblja ovdje možete isprobati i nešto stvarno posebno – boškarina.
Da, da dobro sam napisala, boškarina – istarsko govedo!
Naime, priča ide nekako ovako: boškarin je u 20. stoljeću postao ugrožena vrsta, kako bi spriječili njegovo izumiranje Istrani su došli na ideju da ga jednostavno počnu jesti odn. uzgajati za jelo. Danas je ovaj program u potpunosti zaživio te postoji nekoliko ugostiteljskih objekata s certifikatom za posluživanje mesa boškarina. Skalinada je jedna od njih. Cijeli ovaj projekt se provodi pod nadzorom županijske Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

A što smo mi, uz boškarina još jeli u Skali pogledajte na fotografijama.

Sve o Skalinadi možete doznati na njihovoj službenoj stranici, a kad ste u okolici Rijeke znate gdje idete na ručak!

Comments

comments

13 Comments

  • Obožavam ovakve “krčme” di je domaća atmosfera, baš zrači posebno:) vjerujem da si bila malo skeptična kad si prvi put došla tako se bar meni desi na ovakvim mjestima al nakraju se uvik uspostavi da spiza bude odlična, pogotovo kad znaš da je sve domaće:))

    Odgovori
  • ludo i zanimljivo!:)

    Odgovori
  • Volim ovakva mesta, jednostavna i “razbarušena”, dok pružaju neponovljiva uživanja u mirisima i bojama nekih davnih, mirnih vremena. Lep post.

    Odgovori
  • Ohoho! Mislim da ću se i iz Zagreba uputiti na nedjeljni izlet u Volosko. Prekrasno!

    Odgovori
  • prekrasno i baš ugodna atmosfera… nisam nikad bila u sličnom objektu, ali bih jako htjela… ima i kod nas u slavoniji sličnih ovakvih krčmica, konoba i sl. 🙂

    Odgovori
  • Prelijepo mjesto:) Ni post s fotkama ne zaostaje:)

    Odgovori
  • predivan post, prelepe fotke i mesto kakvo ja volim… predivno…

    Odgovori
  • Predivan post, super fotkice !!Inače svake godine se na dan sv.Jakova u Kanfanaru održi smotra boškarina, bira se najteži i najveći boškarin, samo sam jednom prisustvovala i to u ima osig.kuće za koju sam radila i predala najtežem boškarinu nagradu 😉 naravno boškarinu oko glave se stavi vijenac a vlasnik je dobio policu osiguranja 😉

    Odgovori
  • divno, obozavam ovakva mjesta, a ti si ga prekrasno opisala. mi smo bas neki dan bili u brdima blizu Dubrovnika na janjetini i ovo me malo podsjeca na to 🙂

    Odgovori
  • remarkable place, nice decoration 🙂 And of course I’m sure good meals 🙂

    Odgovori
  • Volim ovakva mjesta i definitivno cu imati na ummu da svratim kada budem u blizini. Hvala ti za ovako prekrasan post!

    Odgovori
  • Cure hvala vam na komentarima, moram priznati da sam iznenađena pozitivnim odazivom. Nisam mislila da će vas zanimati post o jednoj krčmi! :)@Masatera, nisam znala za smotru boškarina u Kanfanaru, ali znam da je i u Pazinu ove godien bilo boškarina na nekoj fešti 1.8. nešto vezano s Rimom. 🙂

    Odgovori
  • Nije ni cudo da si se zaljubila na prvi pogled 🙂

    Odgovori

Odgovori