blagdani, deserti, kolači, mak, makovnjača

Makovnjača

Makovnjača

Prošlo je vrijeme od makovnjača, one su baš pravi božićni kolač, ali nećete mi zamjeriti što vam pišem o njima danas. Neka nam ih tu na blogu za sljedeću godinu i sve međuprilike. 😀

Nisam napisala ovaj recept ranije jer sam, oprostite mi na jeziku, imala najusranije blagdane od kad blagdane pamtim. Svi oko mene su se razboljeli, a ni meni nije bilo baš najsjajnije. I tako sam, umjesto druženja s prijateljima i kuhanja kojekakvih delicija, njegovala bolesnike i raskuhavala rižu.

Ovaj tjedan sam na prisilnom godišnjem jer bolesti kod nas još ne jenjavaju pa sam odlučila, negdje na pola puta od doktora do ljekarne, nadoknaditi neke zaostatke i objaviti još koji recept na blogu.
Neću vam predlagati ništa ludo, glamurozno niti uzbudljivo za novogodišnju noć. Ta noć kod mene već dugo nije ni luda, ni glamurozna, a ni uzbudljiva pa nema smisla da vas lažem. Ali makovnjača je ipak tu. Jednostavna, starinska i tradicionalna, osnova pravog blagdanskog stola.

Makovnjača

Makovnjača je još jedan od kolača koje vezujem uz Božiće svoga djetinjstva. Za nju je također bila zadužena moja baka i njenoj je malo koja mogla parirati. Nažalost nisam je nikad pitala za recept. Nije me kuhanje (a ni pečenje) zanimalo dok ona još aktivno pripremala blagdanske ručkove. Kasnije, kad sam se ozbiljnije prihvatila kuhanja, nisam imala nikakvog interesa prema tradicionalnim kolačima. Morala sam napraviti cijeli krug preko svih mogućih vrsta muffina, cup cakeova, cheesecakova, palvova i macarona da bi se vratila korijenima.

Sada me baš sve tradicionalno veseli, nema mi većeg gušta i izazova nego napraviti dobru makovnjaču, sirnicu ili fritule. Takvi kolači, koliko god djeluju jednostavni i uobičajeni, tehnički su poprilično zahtjevni. Kod njih nema puno eksperimentiranja, morate poštovati pravila, dobro ih umijesiti pa im dati vremena (i ljubavi) da se dignu.

Pravi je to ‘labour of love‘ koji vas na kraju dana nagradi dobrim rezultatom. No, ako mislite ovdje tražiti prečice, onda vam savjetujem da ni ne pokušavate. Ovom tipu dizanog tijesta jednostavno treba pristupati polako i strpljivo.

Kako bi moja makovnjača bila okusom što sličnija bakinoj morala sam malo eksperimentirati i isprobavati razne recepte. Mislim da sam s ovim receptom došla negdje vrlo blizu njene, naravno nije isključeno da ću u budućnosti još eksperimentirati, ali ovaj recept je dobar i zaslužuje objavu.
Njega uvijek pripremam i na radionicama kada obrađujemo dizano tijesto i nikada me nije iznevjerio. 😉 

Makovnjača

Na kraju ove mučne blagdanske priče o bolestima, ostavljam vas tako sa zbilja lijepom makovnjačom.

Makovnjača
Print
Za tijesto
  1. 500 g glatkog brašna
  2. 1 žličica soli
  3. 1 vrećica suhog kvasca za slatka tijesta
  4. 2 žumanjka
  5. 1 jaje
  6. 150 ml mlijeka, mlakog
  7. 1 naranča, sok i korica (ako imate provjerene)
  8. 80 g šećera
  9. 50 g maslaca, omekšanog
  10. 1 žumanjak + 1 žlica mlijeka za premazivanje
Za nadjev
  1. 300 g mljevenog maka
  2. 150 g šećera
  3. 1 vanilin šećer
  4. 150 – 200 ml mlijeka, vrućeg
  5. 1 žlica ruma
  6. 1 bjelanjak, umućen u čvrst snijeg
Postupak
  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa zatim dodajte suhi kvasac i još jednom promiješajte.
  2. Umutite žumanjke i cijelo jaje s mlijekom pa dodajte brašnu.
  3. Dodajte i narančin sok i koricu, šećer i maslac te električnim mikserom ili drvenom kuhačom umijesite mekano i elastično tijesto.
  4. Tijesto prebacite na radnu površinu i dobro ga umijesite, najmanje 10 minuta. Ako imate jaki samostojeći mikser onda miješnje tijesta možete prepustiti i njemu. Cilj je dobiti glatko tijesto koje se lijepo ponaša pod rukom i ne lijepi se previše.
  5. Tijesto vratite u zdjelu koju ste malo premazali uljem, uljem premažite i tijesto, prekrijte ga i ostavite ga na toplom mjestu da se udvostruči. S obzirom na to da je ovo jako bogato i masno tijesto, dizanje može trajati dosta dugo, oko 2 sata.
Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev
  1. Mak izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte kipućim mlijekom. Po želji dodajte rum.
  2. Ostavite smjesu sa strane da se ohladi.
  3. Kada se malo ohladi umiješajte snijeg od bjelanjka i premažite makovnjače.
Slaganje i pečenje
  1. Kad se tijesto udvostruči podijelite ga na dva dijela i svaki razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
  2. Svaku polovicu razvaljanog tijesta premažite nadjevom i zarolajte. Složite u lim obložen papirom za pečenje i ostavite dizati još nekih pola sata.
  3. Prije pečenja svaku štrucu malo nabodite po vrhu.
  4. Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 40 – 50 minuta, pred kraj pečenja ih premažite umučenim žumanjkom i mlijekom.
  5. Ako vam tijekom pečenja makovnjače počnu jako tamniti prekrijte ih listom papira za pečenje ili aluminijskom folijom.
Napomene
  1. S nadjevom možete eksperimentirati pa mu dodavati razne začine kao što su cimet ili klinčić, možete dodati i kakao u prahu, narančin sok, rogač, kavu, suhe grožđice...
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.