bulgur, glavna jela, lagana jela, orašasti plodovi i sjemenke, riba, tikvice

Losos s kremom od tikvica i bulgurom

 

Danas sam baš nadahnuta za pisanje, na koji god blog zavirim nađem pregršt stvari koje bi komentirala i riječi same poteku. Zapravo bi bilo bolje reći da sam baš raspoložena za komentiranje jer nemam ništa pametno za ubacit u ovaj post.
Nisam se naspavala sinoć, provela sam noć u agoniji bacakajući se po krevetu, prekrivajući glavu jastukom, a sve ne bi li neutralizirala odvratnu glazbu koja je dopirala iz nepoznatog smjera.
Upalim svjetlo i pokušam čitati, ne mogu jer čujem samo neku harmoniku i zavijanje muškog glasa. Upalim televizor i pokušavam spavati uz njegov zvuk ali kakofonija je prenizdrživa. U tom trenutku me već hvata ozbiljna nervoza jer znam da se neću naspavati i opet ću na poslu izgledati kao mrzovoljni zombi.
Prije nego me optužite da sam stara i mrzovoljna, poslušajte me do kraja. Ne radi se ovdje o nekom studentskom tulumu koji mi ometa san. Ne radi se ovdje ni o činjenici da sam jako ljubomorna na sve one koji još uvijek mogu bezbrižno tulumariti usred radnog tjedna. Ne, ovdje se radi o jednostavnoj činjenici da ne podnosim zvuk raštimane harmonike, zavijajuće muške i ženske vokale i cajke u bilo kojem obliku.
Jednom sam, sasvim slučajno, zalutala u jedan klub u kojem se slušala takva glazba. Bilo je to u Osijeku i tamo sam završila u pratnji svojoj cimerici koja je imala više ciljeve ljubavne prirode pa se za to trebalo žrtvovati. Ne pitajte me ništa dalje o toj mračnoj epizodi iz moje prošlosti. Stajala sam tamo okružena tim zvukovima i jedini izlaz (a da ne napustim jadnu cimericu) sam vidjela u ogromnim količinama alkohola. Na to sam popila četiri čiste votke i nije se dogodilo apsolutno ništa! Od užasa se nisam mogla niti napiti. Pobjegla sam od tamo glavom bez obzira i ipak iznevjerila svoju cimericu. 🙂
Nisam se nadala da bi se ta noćna mora mogla ikad ponoviti u mojoj spavaćoj sobi, usred radnog tjedna u samom centru grada Zagreba bez mogućnosti za bijeg.
Pobogu kako itko može slušati tu glazbu (riječ glazba sam ovdje napisala oklijevajući)?!
U jednom trenutku je nastupila tišina… Više se ničeg ne sjećam.
E za razliku od glazbe, u kojoj ima mnogo izričaja koje ne volim, kad je hrana u pitanju gotovo da i nema toga što meni nije fino. Ozbiljno, jedino nisam baš luda za tripicama/filekima, a nekoć nisam voljela ni ribu. 😆
I ovdje se opet moram vratiti na priču o svom životu u Osijeku u kojem sam gotovo svaki dan za ručak jela pastrvu. Tako sam ja, jedna Dalmatinka, morala potegnuti sve do Slavonije da bi shvatila koliko je riba ukusna.
Vjerujem da ste svi upoznati s onim poražavajućim podacima kako se kod nas, zapravo, jede vrlo malo ribe. Al zar to iskreno nekoga čudi, pa riba je užasno skupa, zbilja ko da nismo zemlja s toliko mora.

 

I mi jedemo puno manje ribe nego što bi voljeli. Ipak povremeno se počastimo s ovako jednim finim komadom. Oboje volimo svu morsku ribu, ali nam je pastrva broj jedan, a poslije nje je losos u svakom obliku.
Osim što je ukusan losos je i jako zdrav. Ako slučajno niste znali losos je nevjerojatno bogat omega 3 masnim kiselinama koje su toliko pogodne za zdravlje da se čak dodaju umjetnoj hrani za dojenčad. One naime smanjuju rizike od krvožilnih bolesti. Ipak najbolje ih unositi kroz hranu u njihovom izvornom obliku, a kud ćeš bolje od ribe.
I tako stigosmo i do recepta…

SASTOCI
2 lijepa velika odreska lososa oko 400 g
½ limuna

za kremu od tikvica
350 g tikvica
50 g krem sira (abc, z’bregov)
žlica maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
sjeckani peršin
sol
papar

za bulgur
100 g bulgura
100 g luka
50 g indijskog oraščića
250 ml vode
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK
za losos i tikvice

  • Odreske lososa malo posolite i poparite pa ih pecite na ugrijanoj grill tavi sa svake strane po par minuta.
  • Tikvice operite i narežite na komade pa ih skuhajte u dosta vode da omekšaju.
  • Skuhane tikvice procijedite, dodajte im režanj češnjaka, sir, maslinovo ulje, peršin te sol i papar po ukusu.
  • Sve sastojke usitnite štapnim mikserom u gustu kremu.
  • Ako ne volite intenzivan okus češnjaka stavite manji komad češnjaka ili ga čak izbacite (što ne bi preporučila ali radite u skladu sa svojim prehrambenim navikama).
za bulgur
  • Luk sitno nasjeckajte pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekša.
  • Dodajte indijske oraščiće i nastavite pirjati da i oni uhvate boju.
  • Bulgur isperite pod mlazom hladne vode pa ga dodajte luku i oraščićima.
  • Dobro promiješajte pa dodajte vodu, posolite i popaprite po ukusu, smanjite vatru i kuhajte dok sva voda ne ispari.
  • Kuhani bulgur poklopite i ostavite tako par minuta.
  • Pečeni odrezak lososa pokapajte s malo limunovog soka, prelijte ga kremom od tikvica i poslužite uz bulgur.

 

Comments

comments

15 Comments

  • I love fish 🙂 but my husband is the fish chief cook at home 🙂 best regards, Andrea 🙂

    Odgovori
  • Obozavam losos (pogotovo onaj Sockeye!!!)…

    Odgovori
  • joj sta mi radis… ovo je fenomenalno…

    Odgovori
  • Nevjerovatno mi se dopada ovako pripremljen bulgur, jer ga ja obično ili skuham bez ikakvih začina osim soli i papra ili ga dodam na izdinstani luk. Umak je predivan, a losos mi je vrhunski užitak.

    Odgovori
  • Trudim se što češće jesti losos, pogotovo otkada sam saznala da je tako zdrav! Ova kombinavija s bulgurom mi je odlična.

    Odgovori
  • Kada sam bila mladja-znači oko 20g,mogla sam bukvalno da slusam svakakvu muziku.Sada već pravim izbor,kako mi nekada nije smetalo kada sam izlazila,recimo sa drugaricama na kafu,ni muzika ni ambijent,nekako sada uvek o tome povedem računa,osećam da mi je tako prijatnije.,Losos je njami!

    Odgovori
  • cajke ne podnosim i tocka 🙂 ribu obozavam, pstrva mi je jedna od finijih, pa dalje sve po redu, a i losos me odusevljava:) ocito su cijene ribe svugdje neprihvatljive, u zagrebu znam da je preskupa,ali i Nizozemska ne zaostaje, jako mi se svidja ova tvoja kombinacija!

    Odgovori
  • O da, da, papala bih ovo ja! ;)Ti sad uglazbi :)Apsolutno suosjećam i razumijem!Na sreću kod Timne ne primjećujem,obzirom na pošast turbo folka među mladima, sklonost k tome, a i vršen je od malena na nju pritisak drugom vrstom glazbe, Ali svejedno se u jednom trenutku dogodilo da sam skužila da si mobitelima razmjenjuju nekakve cajke, pa sam to u korijenu sasjekla. Pitala je doduše siroče, mama al’ kaj ću ja ak’ svi moji budu to slušali? Na sreću shvatila sam da nije tako, da ima još roditelja koji očito slušaju i prenašaju na djecu afinitete prema nekoj drugoj vrsti glazbe.Neću biti licemjerna i priznati ću da, pod određenim okolnostima i dopinzima, vjerojatno moja guza ne bi izdržala ostati na miru čak i kad je takva glazba u pitanju. Naime nisam apriori protiv harmonike, volim ritam, volim i istočnjački melos, definitivno volim etno glazbu u modernim verzijama, ali kad govorimo o turbo folku i cajkama, to je kategorija za sebe. Budući ne zalazim na mjesta na kojima bi se moglo dogoditi da guza zbog ritma otkaže poslušnost i zapleše, nema bojazni. Ali takva glazba nažalost vuče sa sobom puno više od samo pitanja glazbenog ukusa. Način razmišljanja, stil života, životne vrijednosti. Uz sav sex & drugs, rock i glazba koju smo mi slušali je sa sobom nosila sasvim drugačije poruke. Slušajući turbo folk mogao si se dovesti doslovce do izopćenja iz društva. Ne znam koliko je ovo danas posljedica izvjesnog bunta, koliko stvarna zaljubljenost u tu vrstu glazbenog izričaja i stila, a koliko pad kriterija i vrijednosti u širem smislu, pa su tu najvidljivi.

    Odgovori
  • joj totalno te razumijem sto se tice te “glazbe” i suosjecam s tobom! i ja imam vrlo niski prag toleracije sto se toga tice. Ima u eng. dobra rijec za nesto sto nije music – musac. Mozda bi tu “glazbu” tako mogli prekrstit u “gluzbu”! Takodjer, imam jako slicna iskustva s alkoholom, u smislu da se ne mogu napit ako mi nesto tako ne stima, koliko god pila. Glazba, ljudi, prica. Naravno, ne govorim o nekim super intelektualnim ili razgovorima, vec o nekim drugima na koje mi se dize kosa na glavi.ne mogu virovat da nisi volila ribu! ikad, uopce. 🙂 ja nazalost sad zivim u dijelu engleske koji je skoro pa najdalje od mora sto moze bit, i riba je uzasno skupa. 🙁

    Odgovori
  • Andrea, Andrea, Andrea -This idea of a magic fish!I love your fish and irresistibly tempts me.Wonderful pictures and decoration,my admiration, Diana

    Odgovori
  • nisam sigurna o kojem točno klubu govoriš jer ih u osijeku za moj ukusu ima puno previše… najgore od svega je folk parada/parada kuča koja se sad redovito održava svake godine… takve klubove i manifestacije izbjegavam u širokom luku, a srećom nitko od mojih prijatelja ne sluša cajke tako da nemam problema kao ti 😉 po pitanju pripremanja ribe sam dosta neuka baš zbog visoke cijene koju si spomenila, ali već dugo vrijeme želim isprobati lososa… super mi izgleda s ovom zelenom kremicom, baš nekako svježe, proljetno 🙂

    Odgovori
  • Sa zanimanjem pročitah tvoj post i sada mi je malo lakše. Imam sina koji isto tako ima jako nizak prag tolerancija za sve što nije po njegovom ukusu pa tako i za glazbu. On ostavi cijelo društvo ako počnu cajke ili neka nazovi zabavna glazba. Ovdje su podijeljeni, točno se zna u kojem se kafiću svira koja glazba. Recept je fenomenalan a slika, … boli glava…Btw, kupila sam i bulgur i quinou, već sam pravila quinou po tvom zadnjem receptu. Zadovoljna sam!

    Odgovori
  • Procitala sam ovo sa gustom,a rekla si da nemas sto pametno staviti u clanak :lol:Obicno takva muzika i vuce na alkohol, bar mene ako je slusam sticajem nekakvih okolnosti koje ne mogu promjenit ;)Svidja mi se recept jakooooo.

    Odgovori
  • @Eos, thank you dear. :)@Melrose, i ja volim losos. :)@Maslina, hvala na komentaru drago mi je da ti se sviđa. @Cosmo, hvala ti i drago mi je da ti se sviđa. Bulgur često kuham i to na milijun način pa stalno smišljam neke nove kombinacije. :)@Vali, i mi se trudimo ali ne možemo si ga baš često priuštiti. Hvala ti na komentaru. :)@Vera, uf ja, kad sam bila mlađa, sam bila tek isključiva. Nisam mogla podnijeti ni minute muziku koju ne volim. S godinama sam postala tolerantnija ali ipak s ne mogu spustiti ispod neke granice dobrog ukusa. 🙂 Hvala ti na komentaru. :)@Sweet Corner, Amen!Ma riba je izgleda posvuda preskupa. Šteta jer ja bi je baš stalno jela. 🙂 Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. :)@Tadeja, skužila sam da je ovakva glazba popularna kod tinejdžera, vidim, čujem ih u jutro u tramvaju kako to slušaju na mp3-cama. Šta možeš svako vrijeme nosi neke svoje pošasti. kad sam ja bila tinejdžer bila je poplava CRO dance-a koji mi je isto ne paše i nisam ga slušala iako većina je. Ma definitivno se i glazbeni ukus formira u kući odgojem, tako da se ja za Timnu ne bojim. :)Inače i ja volim modernu etno glazbu, naravno ako pričamo o Mojmiru Novakoviću, Lidiji Bajuk i Afionu. :)@Maninas, odličan ti je ovaj prijedlog – “gluzba”. :lol:I da nisam voljela ribu, zamisli to, ma mislim da je to više bila neka dječja hirovitost koja je prerasla u naviku. Zanš što još nisam nikako voljela, pašu sa šugom od pomidora. Zamisli! :lol:Išla sam gledat na kartu koji bi to dio Engleske bio, jel Oxford?@Diana, thank you. :)@Josipa, bio je Domin, a šta ćeš žrtvovala sam se taj put i nikad više! :)Inače s lososom nema puno mudrosti u pripremi tako da ga slobodno probaj kad nađeš negdje povoljniji komad. :)@Snježa sviđa mi se stav tvog sina i apsolutno ga podržavam. :)Hvala ti na komentaru i drago mi je da si isprobala quinou. Nego reci mi kako su dečki reagirali na novu namirnicu?@Branka, joj meni u toj situaciji ni alkohol nije pomogao, baš sam bila očajna. :)Drago mi je da ti se sviđa recept. 🙂

    Odgovori
  • ajme super ti je ovo – losos obozavam, a s tikvicama sigurno mora biti dobar (nasmijao me onaj dio priče o izletu u narodnjački klub).fotke – lijepe, vesele, proljetne, bas kako treba! 🙂

    Odgovori

Odgovori