ajvar, glavna jela, quiche, sir

*VIDEO* Ljetni quiche s ajvarom, dimljenom tunom i ricottom

Ljetni quiche od ajvara

Ljetno vrijeme ne voli puno petljanja po kuhinji, a na prvi pogled se čini da za quiche s ajvarom treba zasukati rukave. Ipak nije tako, nema tu puno posla ni pečenja, a quichevi su po meni idealan ljetni obrok. Jako su zahvalni za kreativne kombinacije, a mogu se posluživati i topli i hladni. Možete ih servirati za večeru, ponijeti na plažu kao užinu, a možete ih grickati i za doručak.
Ono što posebno volim kod ovog slanog kolača jest činjenica da nekih pravila za njegovo nadijevanje nema. Možete ga nadjenuti apsolutno svime što nađete u hladnjaku i na taj način svaki put imati novo jelo. Ipak, dok s nadjevom možete što hoćete, s tijestom malo pripazite. Kao što znate kora quicha je prhka i treba je umijesiti pažljivo kako bi nakon pečenja ostala hrskava i ukusna. Zbilja nema ničeg goreg od vlažne korice na piti ili quichu. 😀

Ljetni quiche
Kako bi to izbjegli nužno je raditi brzo, ne dozvoliti da se maslac potpuno otopi te koru ispeći prije dodavanja nadjeva. Uostalom sve to možete vidjeti u videu koji sam vam snimila.
Zvijezda ovog quichea je upravo ta hrskava korica žarko narančaste boje. Ona je takva zbog dodatka Podravkinog blagog ajvara. Kad sam razmišljala kako da uklopim ajvar u ovaj ljetni quiche odmah sam znala da ga želim staviti u tijesto. Bojala sam se samo kako će se prhko tijesto ponašati uz taj dodatak, ali rezultat je ispao iznad svih mojih očekivanja. Osim što ljetni quiche s ajvarom ima tu lijepu narančastu boju on je i nevjerojatno ukusan. Ajvar mu daje dozu pikantnosti i arome koju obično ne očekujete u njegovoj korici. Zapravo, čini mi se da ovaj quiche priča neku pravu ljetnu priču. 🙂

quiche od ajvara
Što se nadjeva tiče koristila sam nježni ricotta sir, špinat i dimljenu tunu. Ljeto je pa mi je riba bila prirodan odabir. Tunu bi u ovom nadjevu mogli zamijeniti i lososom, ali mi se ipak tuna činila boljim izborom jer svojim okusom zbilja podsjeća na pršut te zaokružuje cijelu priču.
Idem sada po još jedan komad ovog quicha s ajvarom, a vi uživajte u videu i receptu koji je u nastavku. 🙂

Ljetni quiche s ajvarom, dimljenom tunom i ricottom
Print
za tijesto
  1. 200 g brašna
  2. 1 žličica soli
  3. 100 g maslaca, narezanog na tanke listiće
  4. 1 vrhom puna žlica Podravka blagog ajvara
za preljev
  1. 150 ml slatkog vrhnja
  2. 1 jaje
  3. prstohvat soli
za nadjev
  1. 200 g špinata, blanširanog
  2. 150 g ricotta sira
  3. 50 g dimljene tune
za tijesto
  1. U zdjeli pomiješajte brašno i prstohvat soli pa dodajte hladni maslac narezan na tanke listiće.
  2. Prstima utrljajte maslac u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.
  3. Smjesi dodajte jednu vrhom punu žlicu ajvara.
  4. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine pa onda rukama brzo umijesite prhko tijesto.
  5. Tijesto formirajte u disk, obložite ga prozirnom folijom i odložite u hladnjak na pola sata.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 2-3 mm na papiru za pečenje.
  7. Pomoću papira za pečenje prebacite tijesto na kalup za quiche (kalup može biti pravokutni poput moga ili klasični okrugli promjera 22 cm).
  8. Prstima nježno utisnite tijesto u kalup, nožem odrežite viškove te pokrpajte eventualne rupe. 😀
  9. Tijesto na nekoliko mjesta probodite vilicom, prekrijte ga papirom za pečenje i opteretite suhim grahom ili rižom.
  10. Prije pečenja tijesto je dobro ostaviti još 10 – 15 minuta u hladnjaku, tako se ravnomjernije ispeče.
  11. Tijesto pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C, 15 minuta.
  12. Nakon 15 minuta maknite papir s rižom i pecite još 5 minuta.
za preljev
  1. Dok se tijesto peče pripremite preljev.
  2. Pomiješajte slatko vrhnje, jaje i prstohvat soli te dobro umutite.
za nadjev
  1. Pečeno tijesto odmah nadjenite tako da na njega prvo složite blanširani špinat.
  2. Potom dodajte dimljenu tunu i ricotta sir.
  3. Na kraju sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja te vratite u pećnicu na 180°C narednih 20 minuta.
  4. Pečeni quiche izvadite iz pećnice te ga pustite da se malo ohladi prije posluživanja.
  5. Quiche možete servirati i toplog i hladnog.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.