deserti, kolači, sir

Lisnate tortice od sira

Pite od sira i lisnatog

Jeste li čuli za Zagrebački sirek?
Da, pretpostavljam da ste čuli za zagrebački sir kao takav, ali jeste li čuli za udrugu Zagrebački sirek?
Naime, Zagrebački sirek je udruga koja okuplja proizvođače sira s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije kako bi promovirali i distribuirali domaći svježi sir kao prepoznatljiv i kvalitetan proizvod.
Udruga zasad broji sedam proizvođača sira čije proizvode možete nabaviti na zagrebačkim tržnicama. Sam žig „Zagrebački sirek“ garantira kvalitetu i autentičnost proizvoda, a konačni cilj udruge je okupiti proizvođače u tematsku sirarsku cestu te time utjecati na kvalitetu i razvoj ruralnih prostora te razvoj samog sirarstva.
Više podataka o udruzi te popis proizvođača i tržnica na kojima ih možete naći nalazi se na njihovoj facebook stranici pa svakako bacite pogled.

Znate i sami da sam velika ljubiteljica zagrebačkih tržnica i da uglavnom hranu nabavljam kod kumica. Upravo zbog toga sam bila oduševljena ovim projektom. On zagovara sve one vrijednosti u koje i ja vjerujem kad je proizvodnja hrane u pitanju. Naravno nije uvijek moguće sve kupovati od malih i lokalnih proizvođača, ali kad je moguće za mene ne postoji alternativa. Upravo zbog toga sam objeručke prihvatila njihov prijedlog da zajedno nešto napravimo. Prošetala sam do jarunske tržnice, pokupila mjericu sira i bacila se na smišljanje recepta.

Pite od sira i lisnatog

Bliže se blagdani i čini mi se prikladnim raditi nešto slatko, ali opet bez puno kompliciranja. Domaćem svježem siru ne treba puno jer je i sam po sebi izvrstan obrok. Tek malo šećera i limunove korice da se transformira u zanosni desert.
Znam da ste svi već u pripremama za blagdane i da treba ispoštovati tradiciju s makovnjačom, orahnjačom i ostalim bogatim društvom, ali ako tražite nešto brzo i jednostavno ovo je recept za vas. Ove tortice možete bez problema poslužiti iza blagdanskog ručka jer izgledaju vrlo elegantno, a neće vas zarobiti u kuhinji cijeli dan.

Lisnate tortice od sira
Print
Sastojci
  1. 50 g grožđica
  2. 50 ml prošeka
  3. 500 g svježeg zagrebačkog sira
  4. 200 g kiselog vrhnja
  5. 150 g šećera u prahu
  6. 1 jaje
  7. 2 žumanjka
  8. naribana korica 1 limuna
  9. naribana korica 1 naranče
  10. 2 lista svježeg lisnatog tijesta
Postupak
  1. Grožđice stavite namakati u prošek.
  2. U posudi pomiješajte sir, kiselo vrhnje, šećer, jaja i ribane korice naranče i limuna. Dobro umutite kako bi se svi sastojci povezali.
  3. Ocijedite grožđice i dodajte ih siru. Po želji možete dodati i žlicu prošeka u sir.
  4. Svježe lisnato tijesto izrežite čašom na krugove promjera oko 9 cm. Trebali bi dobiti oko 24 kruga, dostatno za dva kalupa za muffine.
  5. Svaki krug tijesta nježno utisnite u kalup za muffine, malo ga nabodite vilicom te obložite papirom za pečenje i opteretite suhim grahom ili rižom. Ovo radimo kako se tijesto u pečenju ne bi previše napuhnulo.
  6. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i u nju ubacite pripremljeno tijesto na 5 minuta.
  7. Tijesto izvadite iz pećnice, pažljivo odstranite papir za pečenje i rižu.
  8. Košarice ostavite u kalupima pa svaku napunite smjesom od sira.
  9. Pećnicu smanjite na 180 stupnjeva i stavite peći petnaestak minuta ili dok se nadjev od sira lijepo ne napuhne.
  10. Izvadite iz pećnice i ostavite neko vrijeme u kalupu da se prohladi. Nježno nožem kružite oko svake tortice i pažljivo je izvadite iz kalupa.
  11. Posipajte šećerom u prahu po želji i poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori