Višnje su voće koje je stvoreno za kolače. Trpke su i kisele pa svojim aromama osvježavaju svaki kolač. Odlično funkcioniraju kao preljev za sladoled ili palačinke, ukusne su i u klasičnim biskvitima, a posebno se lijepo slažu s čokoladom.
Upravo zbog toga sam ih omotala hrskavim lisnatim tijestom, dodala im Dorinu mliječnu čokoladu i dobila neodoljivu štrudlu. U ovoj kombinaciji zapravo možete koristi čokoladu koje želite, svaka će dobro funkcionirati u kombinaciji s višnjama.
Sezona višanja tek dolazi pa u ovom receptu koristim smrznute lanjske višnje. One su se pokazale kao bolji izbor za kolače od onih iz kompota jer su puno ukusnije i sočnije. Naravno u sezoni ću, kao i svake godine, veći dio višanja pospremiti u tegle sa šećerom te ih sunčati cijelo ljeto, a jedan dio će sigurno završiti u kolačima poput ove štrudle.
Ovoj kombinaciji zbilja je teško odoljeti, a vrlo je jednostavna i brza za pripremu što je čini idealnim desertom za tople sunčane dane koje ne želimo provoditi u kuhinji.
- 400 g smrznutih višanja
- 100 g šećera
- 20 g gustina
- ½ cimeta
- 500 g (2 komada) lisnatog tijesta
- 150 g Dorina mliječne čokolade
- 1 žumanjak, za premazivanje
- 1 žlica mlijeka, za premazivanje
- 1 – 2 žlice badema u listićima, za posipanje
- Višnje otopite ih i ocijedite, a ako koristite svježe preskočite ovaj korak.
- Pomiješajte višnje sa šećerom, gustinom i cimetom te ih ostavite sa strane.
- Svaki komad lisnatog tijesta razvaljajte u tanki pravokutnik.
- Čokoladu narežite na kockice.
- Na sredinu lisnatog tijesta rasporedite polovinu višanja.
- Na višnje posipajte pola narezane čokolade.
- Lisnato tijesto koje je ostalo prazno sa strane nadjeva narežite na trake široke oko 2 cm.
- Pažljivo prebacite trake preko nadjeva kako bi dobili efekt pletenice i formirali štrudlu.
- Žumanjak pomiješajte s mlijekom pa time premažite štrudlu.
- Na kraju posipajte listićima badema.
- Ponovite postupak i s drugim komadom tijesta i preostalim višnjama i čokoladom.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta ili dok ne postane hrskavo i rumeno.
- Pečene štrudle ohladite i poslužite posipane šećerom u prahu.