čokolada, deserti, kolači, zob

Kup od zobenih pahuljica


Službeno je! Slatko je svima na crnoj listi!
Koliko god smo se trudili ne ponavljati greške prijašnjih godina svi smo ovih blagdana bar malo pretjerali sa slatkim (a i slanim).
Nije li početak nove godine idealan početak nove dijete?
Ponoć je prošla (Marijana nije došla) a mi smo donijeli konačne i fatalne odluke za početak u našem novom i poboljšanom životu.
Zanimljivo je kako sve promjene volimo vezivati uz početke pa makar to bio i početak novog tjedna. Sigurna sam da su svi bar jednom izgovoril (makar u sebi): “od ponedjeljka sam na dijeti”. Kad nas obični ponedjeljci kojih je 52 u godini toliko inspiriraju za nove početke što li nam tek radi Nova godina. Odluke padaju ne sve strane, kreće se na dijete, u tretane, štedi se, vježba se i još puno, puno toga… No kako dojmovi blagdanskoga veselja splasnu, a naši životi se vrate svojoj kolotečini, mi se lagano vračamo starim navikama i odgađamo veliku promjenu do sljedećeg ponedjeljka.
Ja se uopće ne zavaravam donošenjem odluka o odricanju. Svega se ja mogu odreći i danima žvakati samo mrkvu ili se nalijevati čajevima osim svoja dva najveća poroka (zato se valjda i zovu poroci) slatkog i cigareta!
Već mjesec dana pušim manje (doduše ne svojim izborom) , a slatko nisam smanjila već ga zamijenila slatkim ali malo zdravijim kombinacijama! I tako je slatko svima na crnoj listi, osim meni.
Još prije Božića sam ugledala ovaj kup u božićnom izdanju Lisine Čarolije okusa i zaljubila se na prvi pogled. Idealno je vrijeme za jedan ovako lagan, a opet božanstven desert. Pa za sve one koji kao i ja ne mogu bez slatkog evo ovog laganog (i za jelo i za pripremu) recepta.

SASTOJCI

200 g zobenih pahuljica
100 g tamne čokolade (s visokim postotkom kakaoa)
1/2 žličice cimeta
100 g jogurta light
3 žlice šećera
1 čep whiskey-a
250 ml slatkog vrhnja

POSTUPAK

  1. Popržite zobene pahuljice na teflonskoj tavi bez masnoće do zlatne boje.
  2. Čokoladu otopite uz dodatak pola žličice cimeta.
  3. Umiješajte prepečene pahuljice u čokoladu, dobro promiješajte da se sastojci povežu.
  4. Raspodijelite pripremljenu smjesu po aluminijskoj foliji i ostavite da se ohladi.
  5. Jogurt izmiješajte sa šećerom i whiskey-em.
  6. Istucite vrhnje u čvrst snijeg te u njega umiješajte mješavinu od jogurta.
  7. Slažite naizmjenice pahuljice i šlag u dekorativne čaše ili zdjelice.
  8. Poslužite hladno i uživajte!

NAPOMENA
Recept je preuzet iz: “Lisa, Čarolija okusa” , br. 20, 2008.

12 Comments

  • Avatar

    ovo divno izgleda..i na oko, i na citanje 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    odličan post…i povrh svega istinit..čudni smo mi ljudi :))) meni slatko nije na crnoj listi, nego sam ga se prezasitila i uopće mi nije do slatkiša trenutno…vidjt ćemo koliko dugo će to trajati 😀 kup je super…

    Odgovori
  • Avatar

    covece ovo fenomenalno izgleda… i jako lep tekst 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Baš lijepo. Slatko, a zdravo! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Tako divno pises,milina za citanje,ja volim ovakve kupove i uvek sam pre za njih nego za neki konkretan kolac!

    Odgovori
  • Avatar

    Eto kako si i napisala tako mi je…:) sad već opet od ponediljka (dugo je trajalo) a i što se slatkog i cigareta tiče tu smo!Desert je super, zdrav i lagan!

    Odgovori
  • Avatar

    Zanimljiva kombinacija. Nisam ljubitelj pahuljica, ali u ovoj kombinaciji ne zvuče loše:) Ja sam još prije par godina odustala od novogodišnjih odluka, jer ionako, oko veljače, odustanem od njihovog provođenja.Drago mi je da si shvatila postupak za pripremu umaka jer se nisam baš potrudila oko objašnjavanja pa su me neki ljudi, koji me privatno znaju, tražili dodatna pojašnjenja pa sam nadopunjavala post. Ako nije nešto jasno, svi slobodno pitaju:)

    Odgovori
  • Avatar

    fino i lagano, prikladno a ove crne dane 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Cure puno hvala na komentarima! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Super napisan post. Bas mi se svidja ova zadnja fotka, sa zvjezdicama u pozadini i bijelim oblacicem jogurta koji kao da je od snijega!

    Odgovori
  • Avatar

    Hvala Maninas. :)I meni je ta zadnja favorit! 😉

    Odgovori
  • Avatar

    joj, koliko sam ja toga propustila u ova tri tjedna… imam sto citati…:)))ja ne pusim ali zato bez slatkog ne mogu… moram bar malo ustipnuti tu i tamo. ovakve recepte volim, zavaras se da je sve zdravo pa onda udri. nekako te ne pece savjest toliko kao kod onih slastica s maslacem, vrhnjem, orasima, masnim sirom… cokoladu ne spominjem namjerno jer ja jednostavno ne mogu optuziti tu divotu da je stetna…:)))i kod mene je pala novogodisnja odluka: treba poceti zivjeti zdravnim zivotom.:))) vidjet cemo koliko ce to trajati….

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.