Dugo nisam pekla kruh. Iskreno da vam kažem nije ni bilo potrebe, naime nas dvoje razvučemo jednu štrucu kruha i na četiri dana. Ipak, koliko god malo kruha jedemo, kad se u kući pojavi tek pečeni, domaći, povampirimo se i on nestaje u trenu. Moram vam priznati da ja kruh više volim mijesiti i peći nego što ga volim jesti (izuzev domaćeg dok je još topao) tako svaki koji ispečem želim učiniti posebnim.
U ovaj sam natrpala svašta po uzoru na jedan moj prastari recept i ispao je vrlo aromatičan i zanimljiv. Ako ste skloni malo drugačijim aromama kruha svakako pokušajte i ovako nešto.
Eh kad bi se konačno natjerala jesti doručak ovako nešto bi pekla svaki dan.
SASTOJCI300 g glatkog brašna100 g pirovog brašna1 žličica soli200 ml tople vode1 žlica maslinovog ulja20 g lješnjaka20 g bademaprstohvat ružmarinaza kvasac
15 g kvasca
1 žlica brašna
1 žlica šećera
malo tople vode
POSTUPAK
- Kvasac namrvite pa ga pomiješajte s brašnom, šećerom i vodom. Pokrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se aktivira.
- Izmiješajte pirovo i glatko brašno, dodajte im žličicu soli, dobro promiješajte pa u sredini napravite krater.
- U krater dodajte aktivirani kvasac, toplu vodu i žlicu maslinovog ulja pa zamijesite tijesto. Prvo mijesite drvenom kuhačom pa nastavite rukama.
- Tijesto ostavite na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
- Dok se kruh diže vi pripremite lješnjake i bademe.
- Lješnjake i bademe stavite u vrećicu za zamrzavanje pa ih dobro namlatite čekićem za meso da dobijete manje komade različitih veličina.
- Kad se tijesto udvostruči dodajte mu ružmarin i namrvljene bademe i lješnjake pa ga opet izmijesite.
- Ostavite tijesto na toplom da ponovno udvostruči volumen.
- Naraslo tijesto podijelite u desetak jednakih dijelova pa svaki oblikujte u kuglicu.
- Kuglice slažite na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite ih da još malo narastu.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
- Kruščiće pecite u zagrijanoj pećnici dvadesetak minuta ili dok nisu pečeni.
21 Comments
Uh, mogla bih se ubiti u takvim finim friškim kruščićima. Nisam nikad probala pirovo brašno, morat ću, samo više ne znam gdje da držim sve te paketiće. 🙂 Svidja mi se kombinacija ružmarina, lješnjaka i badema.
odlična kombinacija… kad god radim domaći kruh ili pogaču, obavezno ubacim maslinovo ulje i ružmarin… ajme, tog bih mogla jesti u neograničenim količinama… dodatak badem i lješnjaka mi je nešto sasvim novo i svakako bi vrijedilo isprobati 🙂
homemade bread is always the best 🙂 I adore it 🙂
Prekrasni su ti! I ja volim kad kruh nije običan, nego kad ima dodataka! Ti buš uživala s djetetom, pa svake godine dani kruha. 🙂 Ustajala sam uvijek taj dan najkasnije u 5 ujutro da Timni ispečem friške kruščiće ili nešto sl. Pokušala sam par puta natuknuti da bi mogli kupiti nekaj gotovo, ali nije prolazilo. 🙂
kruscici super izgledaju!btw, sta je pir?
Tako predivno izgledaju.mogu zamisliti ukus!
Predivno, predivno izgleda… i ja u hleb volim dodati sve i svašta, ova kombinacijami mi zvuči savršeno 🙂
@Maninas, pir je prapšenica koja se u Europi koristila vjerojatno već u brončanom dobu. Latinski naziv je Triticum spelta, a engleski Spelt. Sigurno ga možeš pronaći u trgovinama sa zdravom hranom, a evo i link ako želiš znati nešto više. 🙂
kombinacija mi se bas svidja, ja zapravo jako malo kruha jedem, odnosno nas troje, i kad mijesim obicno to bude focaccia, ali ne bih imala nista protiv ovih aromaticnih kruscica vec specenih za dorucak:)))
Baš me zanima ova kombinacija:)
fala draga! za spelt sam cula. ima nekih namirnica i zacina koje sam upoznala ovdje u engleskoj tako da im ni ne znam hrvatsku inacicu. spelt ili pir je jedna od njih, izgleda! fala sto me malo obrazujes! 😉
Super izgledaju, i mi radimo kruh doma svaki tjedan,:). Inače ja baš danas stavila namočit pir,:) za jednu salatu…
kao da sam ja pisala! obožavam mijesiti kruh i povampirim se dok je još topao i ne mogu mu odoljeti. a inače jedan kruh navlačim 3-4 dana, baš kao i vi 😀 peciva su fenomenalna, kombinacija ousa djeluje izvrsno. moram više i taj pir probati 😀
Ja volim kruh i praviti i jesti. Ovaj se čini poseban. Subota je u mojoj kući dan za pečenje i redovno spremim neka fina peciva. Mogla bi to danas biti i ova.
Kruščići izgledaju savršeno mekano i baš ću si spremiti receptić…eeh ti si ko moja sestra, niti ona ne jede doručak.. dok ja npr. ne mogu bez doručka :DD to mi je skoro pa najbitniji i najljepši obrok pogotovo jer je uvijek slatko u pitanju 😀
Nisam nikada imala priliku jesti pir. Nijemci su poznati kao majstori u pekarstvu (imaju mali milion vrsta kruha i peciva) i jela sam vec vise vrsta kruhova ili peciva sa ljesnjacima…moram reci da nije bas po mom ukusu, ali bih pir svakako voljela probati!
Nedavno sam kuhala juhu s pirom, http://lakakuharica.blogspot.com/2010/02/pirova-pobjednicka-juha.html, a muž mi je baš jučer rekao da je vidio brašno od pira, a ja njemu “pa šta?” No, ovo je odličan recept koji moram probati i naravno, kupiti bbrašno.
Vrati me u skolske dane 🙂 Imali smo neku fensi pekaru pored skole koja je pravila hleb sa lesnikom. Bioje skup ko djavo pa smo se talili za kes 🙂
Nista ljepse od toplog domaceg kruha!
pa uz ovo ti ništa niti ne treba.. samo taj kruh..ajme kakva je to negdje divota kad je onako fin mirišljav i topao…evo vraže, sad sam gladna … a jela sam prije sat vremena :)))
Puno vam hvala svima na komentarima. Oprostite što vam ne odgovaram pojedinačno ali sam se sada natipkala da svima odgovorim na post o danu žena pa sam krepana. Drago mi je da vam se recept sviđa i nadam se da ćete imati prilike isprobati ga. 🙂