banane, deserti, kolači, kruh, veganska jela

Kruh od banane na zdraviji način

Kruh od banane - banana bread

Jednu stvar zbilja ne volim kod zime, a to nije hladnoća, ni snijeg, ni bljuzga. Ono što meni smeta najviše od svega je nedostatak sezonskog, mirisnog i ukusnog voća. Već do kraja siječnja se prezasitimo jabukama, narančama i bananama, ali kako nema drugog izbora i dalje ih kupujemo. Banane posebno jer, iako nisu na mojoj top listi omiljenog voća, vrlo su praktične kao užina u parku, kao sladilo za zelene kašaste sokove i smoothieje, pa u konačnici i kao izvor vlakana i vitamina. Upravo zbog toga imam naviku kupovati dosta banana, one su jednostavno zimski must have.
Ponekad tako zabrijem pa ih kupim stvarno puno. Puno više nego što ih možemo pojesti, posebno ako na scenu stupe i prve jagode. Kakve bile da bile te jagode, pored njih banane više nikome nisu zanimljive.
I što onda radim sa svim tim bananama – kolače naravno. 😀

Banane
Ovaj vikend sam baš imala želju peći nešto posebno i fino. Dugo nisam pekla tako bez posebnog razloga i prepustila se slastičarskoj terapiji. Ako volite raditi kolače znate točno o čemu pričam. Ne radi se tu samo o želji za slatkim već o cijelom procesu nastajanja jednog kolača koji zbilja ima terapijske učinke. 😀
Nažalost moje želje se nisu materijalizirale u stvarnost jer sam se u pečenje upustila potpuno nespremna. Ničeg živog nisam imala pri ruci, čak ni jaja i običnog šećera. Ali imala sam banane, one s točkicama koje nitko ne želi jesti.
Dan ranije prijateljica mi je na kavi pričala o izvrsnom kruhu od banane (banana bread) koji je napravila i to je bilo to – slastičarski kismet rekla bih! Tako je nastao ovaj jednostavan kruh od banane.

Iako nisam napravila neki dekadentni kolač koji mami uzdahe, iznenadila sam samu sebe rezultatom. Radim ovakve kruhove često, ali ovaj se razlikuje od svih prijašnjih jer vam za njega u osnovi trebaju samo četiri vrlo jednostavna sastojka – banane, brašno, ulje i soda bikarbona. Ostalo je sve fakultativno.
Bez obzira na tu skromnost kruh je sočan i predivno ukusan. Moj kruhek je i poprilično zdrav jer je od integralnog brašna i bez rafiniranog šećera, a k tome je i veganski. Osim ovih osnovnih namirnica dodala sam mu još koješta što sam imala pri ruci, od tonke do hrpe orašastih plodova. S obzirom da su ovakvi recepti uvijek odlična podloga za nadogradnju i vi se možete zaigrati s njim i pretvoriti ga u nešto potpuno drugačije. Uglavnom ovo je recept koji ću čuvati pa je red da ga i s vama podijelim. 🙂

Kruh od banane bez jaja i šećera

 

Veganski kruh od banane
Print
Sastojci
  1. 300 g oguljenih, zrelih banana (2 velike)
  2. 120 g kokosovog ulja, otopljenog
  3. 180 integralnog pirovog brašna
  4. 70 g kokosovog šećera *
  5. 1 žličica naribanog đumbira
  6. na vrh noža naribane tonke*
  7. prstohvat soli
  8. 1 žličica sode bikarbone
  9. sok ½ limuna
za posipanje
  1. šaka badema, lješnjaka, oraha, sezama*
Postupak
  1. Banane prebacite u zdjelu i zgnječite ih vilicom u pire. Dodajte otopljeno kokosovo ulje i dobro promiješajte.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, đumbir, tonku, sol i sodu bikarbonu.
  3. Dodajte suhe sastojke pireu od banana i sve dobro sjedinite.
  4. Na kraju umiješajte i sok pola limuna.
  5. Mali pravokutni lim za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite dobiveno tijesto.
  6. Poravnajte ga i posipajte nasjeckanim orašastim plodovima i sjemenkama.
  7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180˚C 30 – 40 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
  8. Pečeni kolač malo prohladite pa ga pažljivo izvadite iz kalupa.
  9. Možete poslužiti i toplog i hladnog.
  10. Ostatke čuvajte u hladnjaku omotane prozirnom folijom.
Napomene
  1. *Kolač možete napraviti i potpuno bez šećera, banane zaslade tijesto dovoljno, no kako je sam ipak htjela kolač u pravom smislu te riječi dodala sam kokosov šećer. Ako nemate kokosov šećer koristiti bilo koji drugi.
  2. *Umjesto tonka zrna možete koristiti začine po želji poput cimeta, muškatnog oraščića ili vanilije.
  3. *Ako želite ispeći ovaj kruh za nekoga tko je alergičan na orašaste plodove jednostavno ga nemojte posipati njima. Zamijenite ih sjemenkama ili suhim voćem. Mogućnosti su beskonačne. 🙂
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori