deserti, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, pinjoli, sir, šljive

Kroštata od sira s pekmezom od šljiva i pinjolima

 

Kroštata sa sirom i pekmezom od šljiva

Sir volim u svakom obliku, a kolači sa sirom drže posebno mjesto u mom srcu. Volim ih od kad pamtim prve zalogaje kiselkastog sira prožetog sa slatkim notama prhkog tijesta ili vučenih kora posipanih s malo šećera u prahu.

U zadnje vrijeme sam podosta odmakla od tih tradicionalnih kombinacija i gotovo se u potpunosti prepustila kojekakvim inačicama američkog cheesecakea. Obožavam tu kremastu strukturu američkog slavnog kolača. Kremoznost sirnog namaza u kombinaciji s korom od mljevenih keksa nešto je čemu ne mogu odoljeti.
Moja potraga za savršenim receptom je trajala dugo, godinama, a onda je ko iz vedra neba uletjela moja prijateljica Matea s njezinim savršenim receptom. Nakon tog otkrića prestala sam raditi sve druge oblike kolača od sira, našla sam taj savršeni recept i više mi ni jedan drugi nije trebao.

Matein cheesecake definitvno zaslužuje svoj post, no za sad vam neću pisati o njemu, danas ću vas podsjetiti na neke druge kombinacije omiljenog kolača od sira.  Na repertoaru je kroštata od sira, zapravo prhka pita s klasičnim sirnim nadjevom. Okusim slična tradicionalnoj piti, ali mrvicu drugačije upakirana. Dugo ovako nešto nisam pripremala i kao da sam zaboravila na taj stari okus, onu teksturu koja nije toliko kremozna već vrlo konkretna, pomalo čak robusna.
Nedostajali su mi ti okusi i teksture.
Iako kroštata zvuči egzotičnije od obične pite, to je upravo taj poznati okus prhkog tijesta  s kremom od sira.

Kroštata

Premazala sam cijeli kolač s malo pekmeza od šljiva, to sam krenula raditi kako bi potrošila ostatke koji su mi se povlačili po hladnjaku i nisam ni slutila da ću dobiti tako dobru kombinaciju.

Pinjoli su, priznajem, u ovom kolaču čista avangarda i nisu ni nužni ni ključni, ali definitivno daju još jednu dimenziju i teksturi i okusu. Svjesna sam njihove cijene i ako vam oni u ovom receptu predstavljaju neželjeni luksuz slobodno ih zamijenite blanširanim bademima ili ih u potpunosti zanemarite.

Kroštata sa sirom

Na koju god inačicu se odlučite dobit će te ukusan kolač za poslijepodnevnu kavicu. 🙂

Kroštata od sira s pekmezom od šljiva
Print
za koru
  1. 250 g brašna
  2. 60 g šećera
  3. na vrh noža praška za pecivo
  4. prstohvat soli
  5. 125 g maslaca
  6. 1 žlica meda
  7. 1 jaje
za nadjev
  1. 400 g polumasnog svježeg sira
  2. 100 g šećera
  3. 3 jaja
  4. 100 g pekmeza od šljiva
  5. 1 žlica pinjola (ili blanširanih badema)
Postupak
  1. Pomiješajte brašno sa šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli. Dodajte maslac narezan na listiće i utrljajte ga prstima u brašno da dobijete mrvičastu smjesu.
  2. Dodajte jaje i med pa sve miješajte mikserom spiralnim nastavcima da se poveže u tijesto.
  3. Prebacite tijesto na radnu površinu i laganoga umijesite, budite brzi kako ne bi potpuno otopili maslac.
  4. Ako se tijesto lijepi pod rukama, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite ga pola sata u hladnjaku.
  5. Jednu trećinu tijesta odvojite i ostavite sa strane, a ostatak tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi.
  6. Tijesto treba ravaljati na nekih pola centimetra debljine.
  7. Pomoću valjka prebacite tijesto u kalup za kroštatu, pažljivo ga rukama namjestite u kalup, a ostatke tijesta koji vise preko rubova kalupa odrežite nožem i sačuvajte za dekoraciju.
  8. Nabodite tijesto vilicom ili čačkalicom prekrijte ga papirom za pečenje, opteretite ga suhim grahom i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva 20 minuta.
  9. Nakon 20 minuta maknite papir i suhi grah te pecite još 5 minuta kako bi se tijesto lijepo zapeklo.
Pripremite nadjev
  1. Pomiješajte sir, jaja i šećer te sve miješajte mikserom dok ne postane kremasto.
Složite kroštatu
  1. Pečeno tijesto izvadite iz pećnice i premažite ga pripremljenim nadjevom.
  2. Premažite nadjev pekmezom koji možete i rastopit uz dodatak malo alkohola ili vode kako bi se lakše mazao.
  3. Preostalu trećinu tijesta razvaljajte malo tanje od prvog i pomoću nazubljenog rezača izrežite trake. Trake složite na nadjevenu pitu tako da tvore mrežu.
  4. Pinjole prepecite na suhoj tavi da se malo zarumene pa ih poslažite po vrhu pite.
  5. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 30 minuta.
Cukar http://cukar.com.hr/

 

Comments

comments

6 Comments

  • Nisam još probala tu kombinaciju sira i pekmeza! Mora da je odlična.
    I sa pinjolima još. Mmmmmmmm! Kuća sigurno divno miriše dok se peče.
    Mogu se zamisliti u toj kombinaciji mirisa i ukusa sa knjigom u ruci, kaficom, pored kamina;) Uffff, ko će sad raditi!?:)

    Odgovori
  • Ajme, ovo ti je izvrsno, prelijepo izgleda..moram raditi uskoro. Inače obožavam one starinske pite sa svježim sirom, tako da ovo radim prvom prilikom! njam! :)))

    Odgovori
  • Odlično izgleda. Sviđa mi sev pekmez na nadjevu a ne ispod kao što je najčešće običaj.

    Odgovori
  • super

    Odgovori
  • super! samo kratko pitanje: koji sir koristiš?

    Odgovori
    • Hej Barbara,
      Ovdje sam koristila Veronikin polumasni svježi sir iako može bilo koji sir tog tipa npr. Vindijin ili Dukatov. 🙂

      Odgovori

Odgovori