ajme koliko nas je, deserti, kolači, kruška, natjecanje, pinjoli

Kroštata s kruškama i pinjolima


Nastavlja se naše mjesečno druženje s kuhanjem na zadanu temu. Ovaj nam je mjesec domaćica nlo, a ona je odabrala pinjole za glavnu namirnicu. Pinjole ne koristim često u kuhanju, što zbog navike, što zbog njihove cijene tako da mi je ova tema predstavljala poseban izazov. Imala sam puno ideja, a najviše onih za slana jela, namaza i tjesteninu, no onda mi je odjednom pala na pamet ideja o jednoj slatkoj jesenjoj kombinaciji. Kombinirajući stare provjerene recepte nastala je ova kroštata s kruškama i pinjolima.

SASTOJCI
Za tijesto:

220 g glatkog brašna
100 g maslaca

80 g smeđeg šećera
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 vrećica vanilin šećera
1 žličica ribane korice naranče
prstohvat soli

Za kruške:
3 kruške oko 160 – 180 g svaka
1 l vode
300 g šećera
1 vanilin šećer
komadić cimeta
1 zeleni kardamom u ljusci
2 žlice ribane korice naranče

Za kremu:
2oo ml slatkog vrhnja
2 jaja
50 g šećera
1 štapić vanilije
40 g pinjola
10 g čokolade za kuhanje

  1. Prosijte brašno te mu dodajte prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli te sve dobro pomiješate.
  2. Brašnu dodajte omekšali maslac narezan na listiće i jaje. Miješajte smjesu mikserom dok se sastojci malo ne spoje.
  3. Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu i zamijesite ga u kuglu.
  4. Ako vam je tijesto ljepljivo možete ga omotati prozirnom folijom i odložiti u hladnjaku na sat vremena. Ja sam ga odmah razvaljala bez poteškoća.
  5. Tijesto razvucite i njime obložite namšćen kalup za kroštatu. Nabodite tijesto malo čačkalicom, prekrijte ga papirom za pečenje i na njega stavite suhi grah.
  6. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Priprema kruški

  1. Kruške ogulite, prepolovite po dužini i očistite od koštica i peteljke.
  2. U duboku i širu posudu ulijte litru vode, dodajte joj šećer, vanilin šećer te komadić cimeta.
  3. Kardamom malo zgnječite u mužaru i zajedno s ljuskom stavite u vodu sa šećerom.
  4. Pustite da proključa, zatim smanjite vatru i dodajte pripremljene kruške.
  5. Kuhajte kruške na laganoj vatri 15 – 20 minuta, potom ih izvadite iz vode, ocijedite i ostavite po strani.

Priprema kreme

  1. Zakuhajte 200 ml vrhnja s 50 g šećera i mahunama vanilije.
  2. Jaja istucite mikserom pa ih umiješajte u slatko vrhnje.
  3. Pinjole malo ispecite na teflonu.

Završavanje

  1. Izvadite kroštatu iz pećnice, maknite papir i grah.
  2. Na tijesto položite kruške vrhovima prema sredini kalupa.
  3. Prelijte kruške pripremljenom kremom.
  4. Pospite sve pinjolima.
  5. Naribajte i malo čokolade.
  6. Vratite kroštatu u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite još 30 – 40 minuta.

 

NAPOMENA
Recept se dijelom temelji na receptu iz Enciklopedije mediteranske kuhinje 11. “Torte”.

Comments

comments

9 Comments

  • Vau, povratak u velikom stilu:)))Ovo mi se čini jako, jako dobro!!!

    Odgovori
  • Hvala, hvala, a imala sam vremena za mozganje što i kako napraviti.

    Odgovori
  • ova kroštata izgleda i djeluje sjajno! kombinacija mi se čini pun pogodak… 🙂

    Odgovori
  • Izgled bloga je opet promijenjen i opet na bolje!:)))Ova krostata mi zaista izgleda primamljivo…Kruske su inace zapostavljene u pripremi slatkih jela a tako budu fine bilo kuhane ili pecene… bas mi je drago da si im dala sansu!:)))

    Odgovori
  • Jako lijepo. Vidim da si se i ti odlučila za slatku varijantu s pinjolima. :)www.valivolitorte.blog.hr

    Odgovori
  • naranca, kruske i kardamom – super kombinacija! 🙂 joj ja bi sad komad…

    Odgovori
  • Volim kruske ali su malo zastupljene u desertima,valjda zbog “vodenosti”,ovo je fenomenalno!!!

    Odgovori
  • Predivno zvuci ..ja kako nemam iskustva sa pinjolima pa mi je sve ovo novo.. 🙂 Blog ti izgleda divno.. 🙂

    Odgovori
  • Cure puno vam hvala na komentarima, drago mi je da vam se recept sviđa i nadam se da će te ga isprobati. @Vera i Monsoon istina je da su kruške nekako slabo zastupljene u desertima, što me čudi jer su tako mirisne i ukusne da pašu gotovo u svim kombinacijama. @Maninas meni je kardamom relativno novotarija u desertima jer ga kod nas nije lako nabaviti, moram priznat da me obara s nogu u kombinaciji s voćem. @Vali i tvoje slatke košarice s pinjolima su prave mamilice.@Sweetsesation hvala na komplimentu.@Meddi i Monsoon drago mi je da vam se i novi izgled bloga sviđa, opet mi je dosadio onaj stari, izgleda ima nešto blizanačko u mom karakteru. :)))

    Odgovori

Odgovori