ajme koliko nas je, deserti, kolači, smokve, voće

Kroštata od suhih smokvi


Koliko nam je zapravo stalo do naših recepata? Koliko nam je stalo do primanja priznanja za naša kulinarska umijeća? Jesmo li opsjednuti ulogom Marthe Stewart u našoj obitelji, ulici, gradu?
Ova su mi se pitanja počela vrzmati po glavi dok sam sasvim slučajno neki dan gledala epizodu Desperate housewives ili ti ga Kućanica.
Nevjerojatno jer ja tu seriju uopće ne gledam, a ova epizoda mi je došla ko naručena. Zbilja umjetnost imitira život (ovo tu pišem s velikom rezervom jer zbilja ne mislim da je ta serija i blizu umjetnosti).
Naime o čemu se radi, u ulicu, vjerujem vama svima poznatih junakinja (majke ti ko da pišem o Mili Gojsalić, a ko za nju zna ), se doselila Katherine. Ta nova (Katherine) je krajnje bezobrazno pokušala (a i uspjela) oteti Bree ulogu Marthe Stewart. Na jednom od zajedničkih druženja je sakrila Breeinu (kako li se to ime deklinira?) tortu i poslužila svoju koja je sve prisutne oduševila te je nisu prestali hvaliti. Bree je bila očajna jer ako je izgubila svoj primat u kuhanju izgubila je svoj identitet (njene riječi). Jebeno desperate ako mene pitate.
No tu priči nije kraj, zbog ove torte je započeo hladni rat između dvije susjede. Bilo je preklinjanja, prijetnji čak i ucjena ne bi li se Bree dokopala tajnog i uspješnog recepta za tortu… Jedino što je uspjela izvuči iz Katherine je da je u torti jedan TAJNI sastojak koji je čini tako posebnom. Bree je sve pokušala, ispekla je taj dan valjda 100 torti u pokušaju da nadmaši onu Katherininu, no ništa joj nije polazilo za rukom. Desperate times, desperate (housewives) measures pa je Bree naoružana kliještima provalila u kuću svoje susjede ne bi li joj ukrala recept…


Na kraju joj ni to nije pošlo za rukom ali je nanjušila neku mračnu tajnu u toj obitelji što ju je opet učinilo sretnom jer njena savršena susjeda ipak nije tako savršena…
Vjerujem da nam je svim stalo do naših recepata, ali koliko smo daleko spremni ići da bi postigli određeni ugled kao izvrsne kuharice?


Iskreno da vam kažem ja dalje od interneta te koje kuharice nisam spremna otići. Biti Martha Stewart mi nije nikakav cilj ili ambicija. Ja i dalje radim smrtne kulinarske grijehe pa kuham šalšu s kapulom, jedem plodove mora s parmezanom, uz ribu pijem sok. Znam ja bit i još neobuzdanija pa kuham juhe iz vrećice i kupujem kremšnite u dućanu… Nikada poštene domaćice od mene!
Al eto kuhanje me ipak opušta pa povremeno nađem neki recept koji me zaintrigira, malo ga izmijenim i eto ove kroštate. Ovaj recept je ujedno i moja ulaznica za “Ajme koliko nas je” koje ovaj mjesec ugošćuje Vera, a tema je suho voće. I zamislite nema nikakvih tajnih sastojaka u ovom receptu.

SASTOJCI

Za nadjev:
600 g suhih smokvi
400 ml vode
350 ml prošeka
2 žlice smeđeg šećera
2 štapića cimeta
2 – 3 klinčića

Za tijesto:

250 g brašna
125 g maslaca
100 g šećera
2 žličice sjemenki anisa
1 bjelanjak
1/2 žumanjka (drugu polovicu sačuvajte za premazivanje)
1 žlica mlijeka
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli

POSTUPAK

za nadjev

  • Smokve stavite u dublji lonac. Dodajte im vodu, prošek, šećer, cimet i klinčić te stavite kuhati na jaku vatru.
  • Kad zakuha smanjite vatru i kuhajte u polu pokrivenoj posudi narednih sat vremena.
  • Tekućina će se reducirati, a smokve omekšati.
  • Dobro ohladite nadjev uz povremeno miješanje. Kad je hladno izvadite cimet i klinčiće.

za tijesto

  • Pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  • Dodajte dvije žličice anisa.
  • Maslac sobne temperature narežite na listiće te i njih dodajte brašnu.
  • Umiješajte bjelanjak i pola žumanjka te žlicu mlijeka i sve miješajte mikserom (spiralnim nastavcima).
  • Na pobrašnjenoj radnoj površini umijesite tijesto, oblikujte kuglu , omotajte je prozirnom folijom i odložite je neko vrijeme u frižideru (oko sat vremena).
  • Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela od kojih jedan treba biti malo veći.
  • Od tog većeg dijela razvaljajte tanko tijesto veličine kalupa. Kalup lagano namažite uljem i posipajte brašnom te ga obložite razvaljanim tijestom.
  • Dno tijesta nabodite vilicom na par mjesta ta ga premažite ranije pripremljenim nadjevom.
  • Drugi (manji dio) tijesta također tanko razvaljajte te ga izrežite na trake.
  • Trake slažite prvo vodoravno pa okomito na kroštatu da dobijete mrežu.
  • Preostalu polovicu žumanjka razmutite s malo tople vode i time premažite mrežu na kroštati.
  • Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 55 – 60 minuta.
  • Poslužite još toplo (ne vruče) uz sladoled od vanilije ili kao ja mješavinom svježeg posnog sira i slatkog vrhnja.

NAPOMENA
Ovaj kolač je zbilja dosta sladak i okusom podsjeća na deserte bliskog istoka tako da mu svakako paše dodatak sladoleda ili sira koji ga malo osvježi.
Recept je preuzet s epicorious.com.
Fotografija Bree u akciji je preuzeta s ove stranice.

15 Comments

  • super post! baš si me nasmijala 😀 smokve više volim svježe, ali vjerujem da je ova krostaa jako fina…super izgleda 🙂

    Odgovori
  • 🙂 super post i super receptic… divno izgleda…

    Odgovori
  • Kroštata je prekrasna! Nasmijala si me postom, gledala sam tu epizodu. A i ja radim šalšu s kapulom i stavljam parmezan na plodove mora. Jedino ribu ne kombiniram sa sokom. 🙂

    Odgovori
  • Nisam gledala tu epizodu iako priznajem da volim baciti oko jer me opusti, o da Bree je pravi control freak i spremna je na sve samo da bi bila the best.krostata izgleda odlično ali ja baš ne spadam u ljubitelje smokava:)))

    Odgovori
  • Ti savrseno pises.Krostata po mom ukusu….Bree moja ljubimica iz Ocajnih…hihihiii

    Odgovori
  • hi hi, ni ja ne gledam Desperate Housewifes, ali sam ladno uspela da upecam tu istu epizodu pre nekog vremena :)Smokve obozavam, i krostata ti izgleda krcato filom, a bas tako i volim. Odlicno!

    Odgovori
  • Sviđa mi se kolačić:) U Konzumu je suho voće na akciji – kao da su znali da idem u kupovinu, sad još samo moram naći vremena da neštp napravim:)Ne gledam ovu seriju, ali vidjela sam tu crvenokosu žensku i uvijek mi izgleda ko da su joj sve vlasi zalijepljene na isti način na glavu, izgledaju potpuno neprirodno. Nisam još nikad vidjela nijednu epizodu u cjelosti.Vidjela sam ulomke 2-3 epizode jer to ne mogu fulat, uvijek je na nekom kanalu neka sezona te serije. A pogotovo sablasan mi je onaj nekakav glas koji prepričava što se događa u životi tih kućanica. Kolegica mi je rekla da je to glas neke žene koja se ubila (nisam to gledala pa ne znam). Ali nikako mi nije jasno otkuda onda ona to komentira, sjedi na nebu, na oblaku (ili u paklu?)i gleda što rade te kućanice??????????? To mi je previše sablasno, da ne kažem zaglupljujuće. I ja sam daleko od Bree, nemam ništa protiv juhe iz vrećice,”iskrivljavam” tradicinalne recepte i dodajem im nezamislive sastojke i nije mi problem kupiti kolače u dućanu:)

    Odgovori
  • Za razliku od mnogih 😉 ja GLEDAM ovu seriju jer me zabavlja, a Bree mi je interesantnija od ostalih upravo zbog tih (desperate) nastojanja da zadrži svoj “identitet” i image perfektne kuharice.Vjeruj mi, svijet je pun Bree-(fakat nemoguće za deklinirat 🙂 ), možda ne u tako glamouroznom izdanju i možda ne u nastojanju da “kalauzom” dodju do tudjeg recepta, ali život piše još maštovitije scenarije nego što su za vidjeti u ovakvim serijama.Bree je riješila taj sukob u svoju korist (kako drugačije) i svog neprijatelja učinila saveznikom: njih dvije su sretne vlasnice uspješnog cateringa :)Ovo ti nisam otkrila jer sam zlobna (ti ionako ne gledaš tu seriju 🙂 ), već jer mi je to odličan primjer kako negativnu energiju pretvoriti u happy end s puno koristi. Što se, na žalost, u životu ne dogadja prečesto :)Nadam se da nisam zaglavila, svidio mi se uvod, pa sam se osjetila slobodnom… 🙂

    Odgovori
  • Joj pa ja nisam znala da je grijeh raditi salsu sa kapulom :):):)A ja je jos i ne zovem salslom vec satarasem :):)E, to mi je grijeh :))Daj Andrea, kako mozes jesti ribu i piti sok :P:PTo nije cak ni obicni grijeh, vec onaj veliki, smrtni :P:PVolim te citat, svaki tvoj post sa gustom procitam.Krostata izgleda prekrasna i vjerujem da je jako fina, mirisna , a i slatka….

    Odgovori
  • @Monika, hvala na komentaru ja nisam preveliki ljubitelj smokvi al me ova kombinacija zaintrigirala pa sam je i isprobala. Čak mi se i svidio kolač al je zbilja sladak.@Maslinka hvala. :)@Nlo, eto ni meni smokve nisu najdraže voće (koje smo mi dalmatinke) al mi se svidio ovaj kolač. :)@Vera puno ti hvala na lijepim riječima. Nadam se da ćeš jednom ovaj recept isprobati i da će ti se svidjeti.@Marija, možda nam je bilo suđeno pogledati tu epizodu zbog kulinarske tematike. 😀 😀 Hvala ti za komentar.@Sanela, skužila sam da su brusnice na akciji u Konzumu, al ovaj sam recept već neko vrijeme planirala napravit pa mi se dobro uklopio za “Ajme koliko nas je”. Inače ne mogu reći da ne konzumiram popularnu kulturu i sve što ona nosi ali preferiram SF i to bez ikakvoga kriterija gutam od najgorih treš SF serija do epskih filmova. ;)@Studena, da si ti jedna od rijetkih koja gleda Kućanice ta serija ne bi bila globalno, a i lokalno popularna, zar ne? ;)Da ne vjerujem da je svijet pun Bree ne bi ni napisala da umjetnost imitira život. 🙂 Epizoda mi se ful svidjela zato sam i pisala o njoj. Podsjetila me na stvarne ljude i događaje. ;)@Branka jednom su me popljuvali da se prava šalša kuha samo s lukom (češnjakom), al nisam to obadala i dalje kuham onako kako sam pokupila od mame. Kolegica mi je iz Rogotina tako da znam da vi to zovete sataraš. :)Je za sok si skroz u pravu, a nekad sam još i gora pa pijem jogurt, na užas moga dragoga. 😀 :DNo što je vino nego sok od grožđa. 😀 :PHvala ti za kompliment, kroštata je jako mirisna i dva dana mi je stan mirisao po prošeku i cimetu, a bogme je i slatka. 🙂

    Odgovori
  • @Vali, hvala. I za taj parmezan na plodovima mora su me jednom oprali – da to tako ne ide, da taljani to tako ne jedu… al zar je to bitno ako je nama fino. 😉

    Odgovori
  • Vec par dana mislim na ovu krostatu.Andrea,koji ti je promer pleha?Pravila bih je ovih dana.

    Odgovori
  • Verice evo sam izmjerila kalup. Ergo to je klasični kalup za kroštate i dno mu je uže od oboda. Dno je promjera 23 cm, a obod 27. Visina stijenki iznosi 4 cm. Ovo možeš bez problema raditi i nekom kalupu za tortu koji je oko 23 cm.

    Odgovori
  • Hvala ti…jako mi se dopada!

    Odgovori
  • ajme sramoteeee! ja znam vise o mili gojsalic nego o bree.:Pja jako volim krostate i vjerujem da mi ne bi bila preslatka. jos bih ja tu dodala i kuglicu sladoleda (sve razmisljam a nikako da odlucim kojeg…).:))))

    Odgovori

Odgovori