Kad je vani hladno i tmurno treba pronaći neku zabavu u kući. Da se mene pita sva bi se zabava uvijek vrtjela oko hrane. A kad je zabava s hranom u pitanju, rijetko što je zabavno poput kokica od amaranata.
Žlica po žlica sitnih zrnaca na vruću tavu i sve se pretvara u ludilo pucketanja i skakutanja minijaturnih kokica.
Amarant (klik na link za one koji žele znati više) nije samo zabavan, već je i zdrav. Bogat je proteinima, lako je probavljiv i prepun je kalcija. Jede ga i moja beba, samo njoj ipak ne spremam ovakve grickalice, ona ga jede u obliku kašice.
Ja si pak ne mogu pomoći, pa i one turbo zdrave stvari moram pretvoriti u energetske kalorijske bombe poput ovih pločica.
Ovo je slatka grickalica koju ćete napraviti za čas, a nažalost će istom brzinom i nestati. Iako je jako slatka, ja nisam imala mira dok sve pločice nisam pojela. Zarazne su!
Nešto me u toj aromi podsjećalo ne Kviki kokice s čokoladom. Sjećate se njih? Ja ih nisam nešto pretjerano voljela, ali kad bi ponestalo svega slatkoga i one su mi bile dobre. S vremena na vrijeme ih se sjetim, i iako bi čokoladne kokice u plastičnoj vrećici apsolutno okarakterizirala epitetom – treš, uhvati me neka nostalgija za tim okusom.
Amarant pločice su daleko od treša. Osim što je amarant zdrav tu su još brusnice, đumbir i suncokretove sjemenke – sve jedno zdravije od drugoga.
Dakle, ako ste umjerena (čitaj normalna) osoba ovo je apsolutno zdrava grickalica. Također, ako med u receptu zamijenite agavinim sirupom, dobivate pločice koje su prijateljski raspoložene i prema veganima.
Ako se prvi put susrećete s amarantom i niste ga do sada pokušavali pretvoriti u kokice dobro je znati par stvari.
- Amarant se kokiča na suhoj, jako zagrijanoj, teflonskoj tavi.
- Nikad ne stavljajte previše amaranta odjednom na tavu.
- Najbolje je stavljati po jednu žlicu.
- Odmah ga poklopite i tresite nad plamenom. Čuti ćete pucketanje minijaturnih kokica.
- Čim se zvuk smiri prebacite ih u zdjelicu.
- Amarant vrlo lako zagori u ovom postupku pa zbilja treba biti brz.
I eto, to vam je cijela mudrost pripreme kokica od amaranta. 🙂
SASTOJCI
80 g amaranta
190 g meda
70 g suhih brusnica
70 g suncokretovih sjemenki
1 žličica đumbira u prahu
zrno soli
POSTUPAK
- Jako, jako zagrijte teflonsku tavu pa na nju stavite žlicu amaranta. Odmah poklopite i lagano treskajte nad plamenom. Amarant će početi puckati, kad se zvuk smiri odmah ga prebacite u zdjelicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svih 80 g amaranta.
- Posudu veličine 20×20 cm (neki manji lim za pečenje) obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane. Ja sam koristila veću posudu pa su mi pločice ispale dosta tanke, tako da svakako preporučam koristiti posude manjih dimenzija.
- Med otopite nad laganom vatrom da postane tekuć.
- Dodajte brusnice, suncokretove sjemenke, đumbir u prahu i sol.
- Dobro promiješajte pa dodajte i amarantove kokice. Sve dobro izmiješajte da se smjesa sjedini, možda će vam se sve činiti pregusto i nepovezano, ali tako to izgleda, ne brinite i ne brinite. 🙂
- Prebacite smjesu u pripremljenu posudu te dobro zagladite i poravnajte smjesu po cijeloj posudi.
- Ostavite hladiti petnaestak minuta na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u hladnjak na sat, dva.
- Ohlađeno narežite na prutiće, omotajte papirom za pečenje i grickajte kad vam padne šećer. 🙂
14 Comments
divota. ja sam neumjerena (čitaj nenormalna) :D, šalu na stranu, ovo ti je genijalno.. obožavam ovakve stvari I s vremena na vrijeme si priuštim, obožavam pločice od sezama I meda. 🙂 I onda se tješim kako jedem zapravo nešto zdravije od npr. dekadentne sočne čokoladne torte 😀
Joj i ja sam takva, čak sam mislila nazvati recept "za one koji si žele lagati da jedu nešto lagano jer je napravljeno od zdravih namirnica" 😀
Hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se sviđa! 🙂 :*
joj…radim sutra! <3 izgleda odlicno Andrea Cukrov..taman imam vrecicu amaranta pa sam mislila isprobati kasicu s banananama..amarant navodno ima neku nevjerojatnu kolicinu zeljeza pa sam ga zato kupila, u Meksiku ga stavljaju u toj popped varijanti na sladoled kao topping.
Nisam znala to za željezo, sad sam još sretnija što ga dajem L.
Ako imaš onu vrećicu iz DM-a bit će ti ga dovoljno i za kašicu i za ovo. 🙂
Jako mi se sviđa i ova meksička varijanta posipanja po sladoledu, to mora biti ludo dobro. Obavezno ću isprobati u sezonni sladoleda.
Odličan je i kao punjenje u pralinama, Maslinka ima recept za to na blogu.
Hvala ti na komentaru i javi kakvi su rezultati. 🙂 :*
da..navodno ti amarant ima zeljeza vise nego spinat i blitva zajedno 🙂 u meksiku rade topping od popped amarantha , grozdjica i malo meda za recimo smrznuti jogurt (nesto slicno ovome sto je tebi u stangicama), fino i zdravo..isprobam oboje pa javim 🙂 praline jos nisam nikad radila, kod mene cokolada tesko doceka neki recept 🙂
a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza…
Lišće a ne zrno 🙂
haha..godinama zivim u krivom uvjerenju 🙂 nisam imala pojma da se jede i lisce amaranta..ok, onda plocice i kasa samo za gust 🙂
Odlično ti ovo izgleda Andrea,i odlično. Amarant volim ali ga na ovaj način još nisam trošila.
Zanimljiv recept i simpa prezentacija 🙂
Hvala Tanja na lijepim riječima. 🙂
Divno, divno… baš po mom ukusu…
A ja si amarant sama uzgajam I u njemu uživamo svi. Najviše ga jedemo kokičanog u jogurtu, kuhanog u zobenim pahuljicama, posipanog po salati, umiješenog u lepinjama.Ove pločice ću svakako napraviti jer su toliko privlačne.Već se radujem!:)
fantastično! moram probati…
Vidio, napravio, odusevio se, drugi se odusevioi, upravo radim opet 🙂
jako mi se sviđa,već mi sline cure.hvala na receptu.