amarant, deserti, orašasti plodovi i sjemenke

Krckave pločice od amaranta

amarant_grickalica_04

Kad je vani hladno i tmurno treba pronaći neku zabavu u kući. Da se mene pita sva bi se zabava uvijek vrtjela oko hrane. A kad je zabava s hranom u pitanju, rijetko što je zabavno poput kokica od amaranata.

Žlica po žlica sitnih zrnaca na vruću tavu i sve se pretvara u ludilo pucketanja i skakutanja minijaturnih kokica.

Amarant (klik na link za one koji žele znati više) nije samo zabavan, već je i zdrav. Bogat je proteinima, lako je probavljiv i prepun je kalcija. Jede ga i moja beba, samo njoj ipak ne spremam ovakve grickalice, ona ga jede u obliku kašice.

amarant_grickalica_01

Ja si pak ne mogu pomoći, pa i one turbo zdrave stvari moram pretvoriti u energetske kalorijske bombe poput ovih pločica.

Ovo je slatka grickalica koju ćete napraviti za čas, a nažalost će istom brzinom i nestati. Iako je jako slatka, ja nisam imala mira dok sve pločice nisam pojela. Zarazne su!

Nešto me u toj aromi podsjećalo ne Kviki kokice s čokoladom. Sjećate se njih? Ja ih nisam nešto pretjerano voljela, ali kad bi ponestalo svega slatkoga i one su mi bile dobre. S vremena na vrijeme ih se sjetim, i iako bi čokoladne kokice u plastičnoj vrećici apsolutno okarakterizirala epitetom – treš, uhvati me neka nostalgija za tim okusom.

Amarant pločice su daleko od treša. Osim što je amarant zdrav tu su još brusnice, đumbir i suncokretove sjemenke – sve jedno zdravije od drugoga.

Dakle, ako ste umjerena (čitaj normalna) osoba ovo je apsolutno zdrava grickalica. Također, ako med u receptu zamijenite agavinim sirupom, dobivate pločice koje su prijateljski raspoložene i prema veganima.

kolaz_01

 

Ako se prvi put susrećete s amarantom i niste ga do sada pokušavali pretvoriti u kokice dobro je znati par stvari.

  • Amarant se kokiča na suhoj, jako zagrijanoj, teflonskoj tavi.
  • Nikad ne stavljajte previše amaranta odjednom na tavu.
  • Najbolje je stavljati po jednu žlicu.
  • Odmah ga poklopite i tresite nad plamenom. Čuti ćete pucketanje minijaturnih kokica.
  • Čim se zvuk smiri prebacite ih u zdjelicu.
  • Amarant vrlo lako zagori u ovom postupku pa zbilja treba biti brz.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I eto, to vam je cijela mudrost pripreme kokica od amaranta. 🙂

 

SASTOJCI

80 g amaranta

190 g meda

70 g suhih brusnica

70 g suncokretovih sjemenki

1 žličica đumbira u prahu

zrno soli

 

POSTUPAK

  • Jako, jako zagrijte teflonsku tavu pa na nju stavite žlicu amaranta. Odmah poklopite i lagano treskajte nad plamenom. Amarant će početi puckati, kad se zvuk smiri odmah ga prebacite u zdjelicu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svih 80 g amaranta.
  • Posudu veličine 20×20 cm (neki manji lim za pečenje) obložite papirom za pečenje i ostavite sa strane.  Ja sam koristila veću posudu pa su mi pločice ispale dosta tanke, tako da svakako preporučam koristiti posude manjih dimenzija.
  • Med otopite nad laganom vatrom da postane tekuć.
  • Dodajte brusnice, suncokretove sjemenke, đumbir u prahu i sol.
  • Dobro promiješajte pa dodajte i amarantove kokice.  Sve dobro izmiješajte da se smjesa sjedini, možda će vam se sve činiti pregusto i nepovezano, ali tako to izgleda, ne brinite i ne brinite. 🙂
  • Prebacite smjesu u pripremljenu posudu te  dobro zagladite i poravnajte smjesu po cijeloj posudi.
  • Ostavite hladiti petnaestak minuta na sobnoj temperaturi, a onda prebacite u hladnjak na sat, dva.
  • Ohlađeno narežite na prutiće, omotajte papirom za pečenje i grickajte kad vam padne šećer. 🙂

 

 

14 Comments

  • divota. ja sam neumjerena (čitaj nenormalna) :D, šalu na stranu, ovo ti je genijalno.. obožavam ovakve stvari I s vremena na vrijeme si priuštim, obožavam pločice od sezama I meda. 🙂 I onda se tješim kako jedem zapravo nešto zdravije od npr. dekadentne sočne čokoladne torte 😀

    Odgovori
    • Joj i ja sam takva, čak sam mislila nazvati recept "za one koji si žele lagati da jedu nešto lagano jer je napravljeno od zdravih namirnica" 😀

      Hvala ti na komentaru, drago mi je da ti se sviđa! 🙂 :*

      Odgovori
  • joj…radim sutra! <3 izgleda odlicno Andrea Cukrov..taman imam vrecicu amaranta pa sam mislila isprobati kasicu s banananama..amarant navodno ima neku nevjerojatnu kolicinu zeljeza pa sam ga zato kupila, u Meksiku ga stavljaju u toj popped varijanti na sladoled kao topping.

    Odgovori
    • Nisam znala to za željezo, sad sam još sretnija što ga dajem L.
      Ako imaš onu vrećicu iz DM-a bit će ti ga dovoljno i za kašicu i za ovo. 🙂
      Jako mi se sviđa i ova meksička varijanta posipanja po sladoledu, to mora biti ludo dobro. Obavezno ću isprobati u sezonni sladoleda.
      Odličan je i kao punjenje u pralinama, Maslinka ima recept za to na blogu.
      Hvala ti na komentaru i javi kakvi su rezultati. 🙂 :*

      Odgovori
    • da..navodno ti amarant ima zeljeza vise nego spinat i blitva zajedno 🙂 u meksiku rade topping od popped amarantha , grozdjica i malo meda za recimo smrznuti jogurt (nesto slicno ovome sto je tebi u stangicama), fino i zdravo..isprobam oboje pa javim 🙂 praline jos nisam nikad radila, kod mene cokolada tesko doceka neki recept 🙂

      Odgovori
    • a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza…
      Lišće a ne zrno 🙂

      Odgovori
    • haha..godinama zivim u krivom uvjerenju 🙂 nisam imala pojma da se jede i lisce amaranta..ok, onda plocice i kasa samo za gust 🙂

      Odgovori
  • Odlično ti ovo izgleda Andrea,i odlično. Amarant volim ali ga na ovaj način još nisam trošila.
    Zanimljiv recept i simpa prezentacija 🙂

    Odgovori
    • Hvala Tanja na lijepim riječima. 🙂

      Odgovori
  • Divno, divno… baš po mom ukusu…

    Odgovori
  • A ja si amarant sama uzgajam I u njemu uživamo svi. Najviše ga jedemo kokičanog u jogurtu, kuhanog u zobenim pahuljicama, posipanog po salati, umiješenog u lepinjama.Ove pločice ću svakako napraviti jer su toliko privlačne.Već se radujem!:)

    Odgovori
  • fantastično! moram probati…

    Odgovori
  • Vidio, napravio, odusevio se, drugi se odusevioi, upravo radim opet 🙂

    Odgovori
  • jako mi se sviđa,već mi sline cure.hvala na receptu.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.