blagdani, deserti, gingerbread kućica, kolači

Kraševa gingerbread kućica – kućica od medenjaka

Kraševa gingerbread kućica

Blagdani su za mene dobili posebnu čar onog trenutka kad sam postala majka. Iako sam ih voljela i prije nisam se toliko zamarala njima, za mene su to bili tek slobodni dani za odmor i pretjerivanje u hrani i piću. 😀
Djeca sve promijene pa tako i moj doživljaj blagdana. Sada želim da svaki Božić bude baš poseban, da svojoj maloj zvjerki napravim pravi ugođaj, da se na božićno jutro jednako raduje i poklonima i kolačima i obiteljskom ručku. Upravo zbog toga sam počela raditi i stvari za koje sam prije mislila da nikad neću. No, nikad ne reci nikad. 🙂
Jedna od stvari za koju sam kategorički govorila ‘NIKAD’ je kućica od medenjaka – gingerbread kućica, a ona je sada stalni postav našeg blagdanskog dekora.

Gingerbread kućica
Prvi put sam je radila prije četiri godine i tada sam tom projektu pristupila s najvišim stupnjem koncentracije i ozbiljnosti. Naime, vidite, te kućice prati neki glas da su komplicirane i teške za izradu, da za njih treba puno vremena i strpljenja. Baš zato sam za prvi put u projekt uključila i svog tatu koji je poprilično genijalan za sve što uključuje pedantnost i strpljenje. Ipak, ta prva gradnja je odagnala sve predrasude koje sam o gingerbread kućicama imala. Njih zapravo uopće nije komplicirano napraviti, strpljenje vam je potrebno – to da, ali njihova izrada je zapravo prava igra i zabava. Posebno ako u projekt uključite i klince. U konačnici nije ni važno da kućica bude pod špagu, važno je da se svi veselimo i zabavimo. 🙂

Ove godine sam pred sebe stavila novi zadatak – napraviti šarenu i veselu kućicu s Kraševim proizvodima. Zbilja sam si dala oduška s ovom, nakitila sam je svime i svačim, a što je najvažnije malena je totalno oduševljena njom.

Izrada gingerbread kućice
Ako vas brine samo pečenje konstrukcije, znajte da uvijek možete ovako ukrasiti i kupovnu kućicu. Ali i domaću nije nikakav problem napraviti, sve što vam treba je čvrsto tijesto i kartonski model po kojem ćete je izrezivati (pogledajte ovaj i ovaj).
Ja vam u nastavku donosim upravo takav jedan recept plus moj prijedlog za ukrašavanje.
Ovog puta sam u receptu koristila margarin, znam da će se sad mnogi šokirati, ali nemojte – imam dobar razlog za to. Naime, ova kućica je čisto dekorativne prirode i nitko je neće zapravo jesti pa mi se činilo najrazumnije koristiti jeftiniju namirnicu.

Što se same dekoracije tiče, krov sam ukrasila Kraš žele bombonima i Ki-ki xmas gumiozama, Vic štapiće sam iskoristila za dovratnike, prozore i oluke, Baton keksi su nosivi stupovi, a Choco Napolitnaka je dimnjak. Na kraju sam posipala i malo čokoladnih mrvica oko kućice kao dekor.
Nadam se da vam se sviđa ova moja šarena božićna koliba, meni izgleda kao da je izašla ravno iz kakve bajke. 😀

Kraševa gingerbread kućica

Kraševa gingerbread kućica
Print
Za kućicu
  1. 250 g margarina
  2. 150 g šećera
  3. 7 žlica meda
  4. 600 g brašna
  5. ½ žličice praška za pecivo
  6. 4 žličice đumbira u prahu
  7. 1 žlica cimeta
  8. 1 žličica kardamomoa
  9. prstohvat soli
  10. za royal icing
  11. 1 bjelanjak
  12. 250 g šećera u prahu
  13. 1 žličica limunovog soka
Za ukrašavanje
  1. 1 vrećica Kraš žele bombona
  2. 1 vrećica Vic slanih štapića
  3. 1 vrećica Ki-ki xmas gumioze
  4. 4 Baton keksa
  5. 2 – 3 Kraš čokoladne napolitanke
  6. malo Kraš čokoladnih mrvica
Postupak
  1. Nad laganom vatrom otopite maslac, šećer i med.
  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sve začine.
  3. Dodajte otopljeni šećer i maslac brašnu te zamijesite čvrsto tijesto. Ako vam se tijesto ne bi dobro povezivalo dodajte mu vrlo malo vode.
  4. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga podijelite na 4 jednaka dijela.
  5. Svaki dio razvaljajte na debljinu od 4 – 5 mm i od njega izrezujte stranice kuće pomoću kartonskih šablona. Potrebno je izrezati dvije prednje strane, dvije bočne i dvije za krov. Također, ne zaboravite izrezati vrata i prozore na željenim mjestima.
  6. Izrezane stranice kuće oprezno prebacite na lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 10 minuta.
  7. Od preostalog tijesta izrezujte oblike koje želite i planirate koristiti za uređenje okoliša same kućice. Ako neke oblike želite objesiti na bor onda ih prije pečenja probušite slamčicom.
  8. Pečene stranice kućice dobro ohladite.
  9. Napravite royal icing tako da pomiješate bjelanjke, limunov sok i šećer u prahu. Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i krenite sa sastavljanjem kuće.
  10. Prvo istisnite malo icinga na bočne bridove prednje stranice.
  11. Naslonite na njih bočne stranice i tako lagano sve lijepite dok ne zalijepite sve četiri stranice kuće.
  12. Ostavite da se dobro učvrsti, najbolje u nekoj hladnoj prostoriji ili na balkonu.
  13. Kad je čvrsto, oprezno zalijepite krov. Držite ga neko vrijeme da ne klizne, a kad ste sigurni da je sve dovoljno čvrsto bacite na ukrašavanje.
  14. Prvo ukrasite krov gumenim i žele bombonima. Žele bombone narežite na manje komade i lijepite ih na krov pomoću royal icinga. Isto napravite i s Ki-ki gumiozama.
  15. Na bočne strane kućice zalijepite Baton kekse kao nosive grede.
  16. Prozore i vrata obrubite slanim štapićima.
  17. Čokoladnu napolitanku zalijepite na krov kako bi glumila dimnjak.
  18. Okoliš uredite s preostalim oblicima i Kraš čokoladnim mrvicama.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.