bademi, blagdani, deserti, keksi, kolači, orašasti plodovi i sjemenke, put oko svijeta

Kourabiedes – Grčki mirisni keksi

Nastavljam svoje gastronomsko putovanje svijetom, a danas vas vraćam na stari kontinent, vraćam vas u kolijevku zapadne civilizacije – vodim vas u Grčku.

Iako keksi nisu prva stvar koja mi pada na pamet kad pomislim na Grčku, više mi misli idu u smjeru janjetine, sira, meda i retsine, ipak grčke slastice nisu za odbaciti. U Grčkoj sam upoznala kadaif i stvarno dobre baklave, ali ovi keksi su mi bili pravo otkriće. Ovo su mirisni keksi, prepuni su začina i badema koji vam se jednostavno tope u ustima.

Njihova baza uvijek je maslac i orašasto voće, tu su dozvoljene varijacije pa možete koristiti i orahe umjesto badema. Keksi se začinjavaju s malo metaxe ili s mastikom i mahlepom – tradicionalnim grčkim začinima.

Ako se slučajno pitate što se krije iza ovih naziva, čitajte dalje, odgovor slijedi. 🙂

 

Masitka je zapravo sušena smola drveta iz porodice pistacija – tršlje. Ova biljka raste po cijelom Mediteranu, a ima je i po cijeloj našoj obali. Međutim, smola tog drveta tradicionalno se prerađuje na otoku Kiosu i upravo mastika s ovog otoka je proizvod zaštićenog geografskog podrijetla. Grci od mastike rade svašta, od alkoholnog pića do guma za žvakanje, a čest je dodatak i desertima, posebno onima s bademima. Ovo je proizvod koji je Grcima poznat još iz antičkih vremena, mogli bi čak reći da je mastika bila prva guma za žvakanje. Mastika je iznimno aromatična, odlična je za osvježenje daha, a navodno je i jak antioksitans.

Mahlep je, pak, koštica rašeljke, a koristi se mljevena kao začin. Uporaba ovog začina rasprostranjena je velikim dijelom Mediterana, a posebno u kuhinjama Bliskog Istoka. Miris i aroma mahlepa podsjećaju na one gorkog badema pa se mogu i njime zamijeniti.

Vjerujem da u ovom trenutku kolutate očima jer ove začine je gotov nemoguće nabaviti kod nas, ali ne brinite, umjesto njih možete staviti i malo vanilije,  cimeta, arome gorkog badema ili ribane korice naranče i dobit ćete jednako ukusne kekse.

Za blagdana, posebno za Božić, Grci u sredinu svakog keksa stave i po jedan klinčić, a nakon pečenja ih obilato posipaju šećerom u prahu. Ovako dotjerani keksi izgledaju kao prave male snježne kuglice koje vas samo pozivaju na još jedan zalogaj, i još jedan, i još…

 

SASTOJCI

220 g maslaca

70 g šećera

½ žličice praška za pecivo

1 žumanjak

2 žlice metaxe ili rakije

½ žličice mahlepa, mljevenog

½ žličice mastike, mljevene

280 g brašna

100 g badema, mljevenih

kliničići

šećer u prahu

 

POSTUPAK

  • Miješajte maslac i šećer električnim mikserom dok ne postanu pjenasti.
  • Dodajte prašak za pecivo i nastavite još malo miješati.
  • Dodajte jedan žumanjak, začine i metaxu neprestano miješajući pa pomalo dodavajte i brašno.
  • Umiješajte koliko god ide brašna mikserom, a potom rukama zamijesite prhko tijesto.
  • Od tijesta uzimajte komadiće pa ih oblikujte u kuglice promjera oko 2 cm.
  • Posložite kuglice na pleh koji ste obložili papirom za pečenje pa u svaku kuglicu zabodite po jedan cijeli klinčić.
  • Pecite kekse u prethodno zagrijanoj pećnici pri 160 stupnjeva, 12 minuta.
  • Pečene kekse ohladite pa ih obilato posipajte šećerom u prahu.
  • Obavezno izvadite klinčić iz keksa prije nego ga zagrizete! 🙂

Comments

comments

4 Comments

  • Ajmee:)) mirisnii i krasni;)

    Odgovori
  • Bašu ti lepi keksići!
    Grci bar oni stariski kao ja, stavljaju u svoje tradicionalne kekse biljnu masnoću i to od kukuruza. Prodaje se u plastičnim kutijama različite gramaže. Po povratku iz Grčke uvek kupim 2 po pola kg podelim i stavim u zamrzivač i eto lepote cele godine. Pošto nemam smolu stavljam ouzo, isto lepo mirišu.

    Pošto su u Grćkoj bademi i lešnici mnogo jeftiniji nego orasi oni kolače uglavnom prave sa njima a u sredinu stavljaju uglavnom po jedan veleki badem. Nisam jela sa klinčićem pa ću isprobati ovaj tvoj recept. Baš mi se sviđa!

    Odgovori
  • Na krasna nas putovanja vodiš, super izgledaju keksići.

    Odgovori
  • Predivni keksici. Puno mi se svidjaju… 🙂

    Odgovori

Odgovori