Radnja započinje jednog hladnog nedjeljnog jutra u studenom.
Oko pola deset ujutro je, ustajem, pristavljam kavu i obavljam svoje sitne jutarnje rituale bez kojih ni jedan dan ne može započeti. Dragi je jučer obavio šoping na trešnjevačkom placu i kupio, između ostalog, i vreću kestena. Kako obožavam kestene, a nedjeljom nemam nekog pametnog posla, odlučila sam napraviti kesten pire. Krenem rezuckati kestene: jedan, dva, tri… uf puno su te dvije kile. Nastavljam ih rezuckati, deset, petnaest, dvadeset i tako par sati. Konačno ih stavljam kuhati.
Oko jedan sat je, dragi se budi, a i kesteni su konačno kuhani. Sad ih treba samo oguliti.
Dragi mi pomaže jer i sam vidi da mojim tempom to ne vodi nikud.
Mi gulimo kestene…
Počinje „Nedjeljom u dva“, a mi i dalje gulimo kestene.
Pada mrak, a mi i dalje gulimo kestene.
Ooo evo još malo i počinje Dnevnik, a mi i dalje gulimo kestene.
Vremenska prognoza, a mi, pogađate, i dalje gulimo kestene.
Oko pola deset je i, vjerovali ili ne, kesteni su oguljeni.
Pita me dragi: „Kad će bit gotov kesten pire?“
Odgovaram mu ja: „Oko Uskrsa!“
Sad kad sam zaboravila na žuljeve i traumu od cjelodnevnog čišćenja kestena konačno sam ih izvukla iz škrinje i napravila ove košarice.
SASTOJCIza kremu2 žumanjca400 ml mlijeka100 ml vode50 g gustina50 g šećerapar kapi vanilije100 ml slatkog vrhnja
za košarice200 g brašna35 g kakaoa90 g maslaca1 xl jaja100 g šećerana vrh noža praška za pecivo (ali doslovno mrvicu)prstohvat soli
za kesten pire200 g kuhanog i očišćenog kestena80 ml slatkog vrhnja10 g maslaca50 g šećera u prahu (oduzeti ili dodati po ukusu)1 velika žlica ruma
i joškalup za muffinečaša malo veća od otvora na kalupu za muffinepapir za pečenjesuhi grahslastičarska šprica s rupičastim nastavkomPOSTUPAK
za kremu od vanilije
- Žumanjke izmiješajte s vodom, gustinom i šećerom pa sve dobro promiješajte pjenjačom.
- Mlijeko i vaniliju zakuhajte do točke vrenja, maknite ih s vatre pa pjenjačom umiješajte smjesu od jaja.
- Nastavite kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući dok ne se krema ne zgusne. Trebate dobiti nešto poput gustog pudinga.
- Kremu dobro ohladite.
- Slatko vrhnje miksajte dok se ne počne učvršćivati. Dodajte ga ohlađenoj kremi od jaja i nastavite sve miksati da se sastojci spoje.
za košarice
- Izmiješajte brašno s kakaom, šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
- Dodajte na listiće narezan maslac i jaje te sve miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- Nastavite mijesiti tijesto rukama, formirajte ga u kuglu te ga ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.
- Razvaljajte tijesto na par milimetara debljine.
- Uzmite čašu, koja je malo šira od rupa na kalupu za muffine, pa njome izrezujte krugove od tijesta. Treba dobiti 12 krugova.
- Svaki krug tijesta nježno prstima utisnite u kalup za muffine.
- Papir za pečenje izrežite na 12 komada, svakim prekrijte pripremljeno tijesto pa ga napunite suhim mahunarkama (grahom).
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 10 minuta.
- Izvadite kalup iz pećnice, maknite papir za pečenje i grah, a košarice malo ohladite.
- Kad se košarice malo ohlade izvadite ih iz kalupa za muffine.
za kesten pire
- Skuhani i očišćeni kesten fino sameljite.
- Kesten izmiješajte sa šećerom u prahu, maslacem, vrhnjem i rumom.
- Sve miksajte dok se sastojci ne sjedine.
slaganje
- Svaku košaricu napunite žutom kremom do vrha pa poravnajte žlicom.
- Kesten pir stavite u slastičarsku špricu za kekse s rupičastim nastavkom.
- Ištrcajte „špagete“ od kestena na svaku košaricu.
- Košarice malo ohladite i poslužite.
21 Comments
Joj Andrea, kako si me samo nasmejala :))))Eno je i moja kesa sa kestenjem u kuhinji ceka da krenem u akciju, ali nisam sigurna da cu se usuditi nakon tvog posta :))))Kosarice su ti preslatke, kremice mi se posebno svidjaju :)))
Ajme, to guljenje kestenja! Cijeli božiji dan, dvoje ljudi… Koliko je još do Uskrsa? Pet sedmica? Ispunila si obećanje. Korpice su predivne i kremica i kesten pire, divno složene, sve je tako lijepo.
hehe…genijalno! 😀 ja i nisam ljubitelj kesten pirea ali D. ga obožava. košarice mi svejedno izgledaju fenomenalno, posebno presjek 🙂
Ovo je definitivno nesto sto ću uskoro napraviti.Svidja mi se i izgled a i kesten volim!
uh, presjek me je odusevio:) mrzim ciscenje kestena, oraha, ljesnjaka i tih svih srodnih vrsta…uvijek nadjem neku zrtvu da to obavi umjesto mene (u vecini slucajeva to radi mama:)) odlicne su kosarice, krema mi se jako svidja!
hehe, baš si me nasmijala s ovim cjelodnevnim čišćenjem kestena, iako vjerujem da vama nije bilo nimalo smiješno :)) ja obično kupim kilu kestena, uhvatim sestru da mi pomogne i onda na kraju uvijek završimo s rečenicom: nikad više, a opet svake godine ponavljamo istu stvar 🙂 nisam ni znala da su ove košarice punjene finom kremom od vanilije… malo sam se preplašila da si u ovo utrošila 2 kg kestena, ali vidim da je tu samo 200g, a toliko imam u zamrzivaču…. moram probati!
Da sam ja čistila te kuhane kestene pola bih ih potamanila. To mi je veliki problem, najedem se dok radim. Mama me je uvijek tjerala pjevati dok bih čistila orahe.Svaka čast i tebi i tvom dragom.A košarice su božanstvene!!!
Yum!
Odlične su,obožavam kestene, ja sam tada radila juhu od kestena, nisam se puno mučila, imala sam dobrovoljca za guljenje, mamu!Ali razmišljam..već neko vrijeme imam u dubokom kupovni kesten pire, ovo bi se sigurno dalo zamijeniti njime..a ionako mozgam sve to vrijeme što bih s njim!
Svaka vam vast na strpljenju i upornosti… mene to ciscunje kestenja uzasava… Korpice su ti skroz naskroz zanosne a fotke carobne 🙂
Jedan od gorih poslova! Inače, ja sam mislila da su to neki muffini pa gore kesten. Ovo je fenomenalno!
hahah baš sam se nasmijala..svaka čast na strpljenju za kestene :DD košarice su skroz na skroz predivne, nisam neki jako veliki ljubitelj kesten pirea, ali nemam niš protiv da ga koji put pojedem, pogotovo s ovom tvojom kombinacijom!…:D
ma svaka ti čast. ja bi odustala nakon sat vremena :)))košarice izgledaju stvarno super… sviđa mi se i punjenje i kremica.. izgledaju baš sočno
Ko bi pomislio da ove ljupke i slatke korpice mogu toliko da namuče:)) Divno izgledaju!
Sviđa mi se jako ovaj recept. Ja obožavam kesten.
mmmm… so delicate…
isuseeeeeeeeeee… kaj je ovo kompliciranooooooooooo… odustajem… pih…
Andrejček evo me konačno k tebi na kratko. Pročitala sam post pred dva dana i pukla od smijeha. Točno mogu zamisliti vaše face, k’o zatvorenici u Remetincu kad slažu kemijske olovke :)Imala bih ja primjera takvih zahvata za nabrojati, ali nasreću s kestenjem nemam te muke, dok god mi je svekar živ. On meni nabere, skuha, očisti i pošalje spakirane očišćene kestene, a znaš da ih često koristim, doduše više u slanoj varijanti, kesten pire mi nije neki doživljaj, tako da mislim da bi ova tvoja kreacija, obzirom na kremicu i čokoladni kolačić u koji je sve smješteno, bila za sve nas doma puni pogodak! Jako mi se sve sviđa, o fotkama da ne govorim!
@Ljilja, volim kestene ali ih je tako naporno čistit, žao mi je što sam te obeshrabrila ali sigurna sam da ćeš ti sa svojim kestenima već napraviti nešto spektakularno. 🙂 Hvala ti na komentaru.@Cosmo, ispunila sam obećanje i onda sam još potrošila cijeli dan na ove košarice ali isplatilo se. 🙂 Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa.@Monika, sjećam se da si već jednom komentirala da nisi ljubitelj kesten pirea ali za ljubitelje je ovo odlična kombinacija. Mislim da bi se svidjele tvom dragom. Hvala ti na komentaru.@Vera, drago mi je ako ćeš isprobati recept, ako voliš kesten ovo je recept za tebe. :)@Sweet Corner, i ja mrzim čistiti sve navedeno samo nažalost nemam nikoga ko bi uživao u tome da ga uposlim. 🙂 Drago mi je da ti se sviđaju košarice. @Josipa, nije nam bilo smiješno ali sad opet jedva čekam novu sezonu kestena da uživam u njima. 😀 😀 A za košarice sam utrošila samo manji dio kestena, ostalo smo pojeli onako kao kesten pire sa šlagom. 🙂 Bit će mi drago ako isprobaš recept. @Snježa, ooo i ja ih tonu pojedem dok ih čistim. Dobra je metoda tvoje mame, možda bi i ja to trebala početi prakticirati. Hvala ti na kometaru. :)@Maninas, 🙂 @Nada, juha od kestena je nešto što obavezno moram probati, nažalost tek slijedeće godine. Možeš ovo i s kupovnim kesten pireom napraviti, zapravo je ista stvar. :)@Maslinka, hvala ti puno draga. :)@Vali, apsolutno među gorim poslovima, ali puno bolji mi je domaći pire od kupovnog tako da se jednom godišnje ipak žrtvujem. :)@Marigold, uf skoro smo pukli taj dan tako da ne znam koliko smo bili strpljivi. 😀 😀 Mislim da bi ti se svidjele košarice, uostalom uvijek se kesten pire može izostaviti ili zamijeniti nečim drugim. Hvala ti na komentaru. :)@Andrea, uf i ja bi najradije bila odustala, dragi mi je tu došao i kao pomoć i kao moralna podrška. 😀 😀 Hvala i drago mi je da ti se sviđaju. :)@Kuvarica na trapezu, ooo da izazvale su one puno muke pa smo ih za kaznu sve pojeli. 😀 😀 Hvala ti na komentaru. :)@Gaga, hvala ti. :)@Eos, thank you. :)@Nataša, je fakat je puno posla. Budem ti ih ja jednom složila za probu. Kiss@Tadeja, e baš smo tako izgledali ko ti iz remetinca. LOL Blago ti se sa takvim svekrom, mi smo prepušteni sami sebi, nažalost. 😀 😀 I ja volim kesten u slanim kombinacijama ali obavezno radim i kesten pire koji mi je među omiljenim slasticama. 😉 Hvala ti draga moja na uvijek lijepim komentarima. 🙂
ahaha, kako sam se prepoznala u ovome i rekla sam – nikad više ! do ponoći sam neki dan gulila ! imala sam ja pomoć, ali samo na početku, naravno da je moj muž nakon izvjesnog vremena guljenja odustao! i rekla sam nikad više!!! ali evo , nova vrećica s kestenjem me gleda i čeka da bude skuhana i oguljena… nisam si mogla pomoć kad sam ih vidjela na tržnici onako glatke i sjajne 🙂
Curke, evo nešto što bi vam moglo pomoći oko čišćenja kestena :http://web.vip.hr/sanja.bozic.vip/kesten.htmili drugi savjet: skuhati kesten i protiskivati ga kroz gnječilicu za češnjak. Pozić