deserti, kesten, kolači

Košarice s kestenom

 

Radnja započinje jednog hladnog nedjeljnog jutra u studenom.
Oko pola deset ujutro je, ustajem, pristavljam kavu i obavljam svoje sitne jutarnje rituale bez kojih ni jedan dan ne može započeti. Dragi je jučer obavio šoping na trešnjevačkom placu i kupio, između ostalog, i vreću kestena. Kako obožavam kestene, a nedjeljom nemam nekog pametnog posla, odlučila sam napraviti kesten pire. Krenem rezuckati kestene: jedan, dva, tri… uf puno su te dvije kile. Nastavljam ih rezuckati, deset, petnaest, dvadeset i tako par sati. Konačno ih stavljam kuhati.
Oko jedan sat je, dragi se budi, a i kesteni su konačno kuhani. Sad ih treba samo oguliti.
Dragi mi pomaže jer i sam vidi da mojim tempom to ne vodi nikud.
Mi gulimo kestene…
Počinje „Nedjeljom u dva“, a mi i dalje gulimo kestene.
Pada mrak, a mi i dalje gulimo kestene.
Ooo evo još malo i počinje Dnevnik, a mi i dalje gulimo kestene.
Vremenska prognoza, a mi, pogađate, i dalje gulimo kestene.
Oko pola deset je i, vjerovali ili ne, kesteni su oguljeni.
Pita me dragi: „Kad će bit gotov kesten pire?“
Odgovaram mu ja: „Oko Uskrsa!“

 

Sad kad sam zaboravila na žuljeve i traumu od cjelodnevnog čišćenja kestena konačno sam ih izvukla iz škrinje i napravila ove košarice.

SASTOJCI
za kremu
2 žumanjca
400 ml mlijeka
100 ml vode
50 g gustina
50 g šećera
par kapi vanilije
100 ml slatkog vrhnja

za košarice
200 g brašna
35 g kakaoa
90 g maslaca
1 xl jaja
100 g šećera
na vrh noža praška za pecivo (ali doslovno mrvicu)
prstohvat soli

za kesten pire
200 g kuhanog i očišćenog kestena
80 ml slatkog vrhnja
10 g maslaca
50 g šećera u prahu (oduzeti ili dodati po ukusu)
1 velika žlica ruma

i još
kalup za muffine
čaša malo veća od otvora na kalupu za muffine
papir za pečenje
suhi grah
slastičarska šprica s rupičastim nastavkom

POSTUPAK
za kremu od vanilije

  • Žumanjke izmiješajte s vodom, gustinom i šećerom pa sve dobro promiješajte pjenjačom.
  • Mlijeko i vaniliju zakuhajte do točke vrenja, maknite ih s vatre pa pjenjačom umiješajte smjesu od jaja.
  • Nastavite kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući dok ne se krema ne zgusne. Trebate dobiti nešto poput gustog pudinga.
  • Kremu dobro ohladite.
  • Slatko vrhnje miksajte dok se ne počne učvršćivati. Dodajte ga ohlađenoj kremi od jaja i nastavite sve miksati da se sastojci spoje.

za košarice

  • Izmiješajte brašno s kakaom, šećerom, praškom za pecivo i prstohvatom soli.
  • Dodajte na listiće narezan maslac i jaje te sve miksajte spiralnim nastavcima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  • Nastavite mijesiti tijesto rukama, formirajte ga u kuglu te ga ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.
  • Razvaljajte tijesto na par milimetara debljine.
  • Uzmite čašu, koja je malo šira od rupa na kalupu za muffine, pa njome izrezujte krugove od tijesta. Treba dobiti 12 krugova.
  • Svaki krug tijesta nježno prstima utisnite u kalup za muffine.
  • Papir za pečenje izrežite na 12 komada, svakim prekrijte pripremljeno tijesto pa ga napunite suhim mahunarkama (grahom).
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 10 minuta.
  • Izvadite kalup iz pećnice, maknite papir za pečenje i grah, a košarice malo ohladite.
  • Kad se košarice malo ohlade izvadite ih iz kalupa za muffine.

za kesten pire

  • Skuhani i očišćeni kesten fino sameljite.
  • Kesten izmiješajte sa šećerom u prahu, maslacem, vrhnjem i rumom.
  • Sve miksajte dok se sastojci ne sjedine.
slaganje
  • Svaku košaricu napunite žutom kremom do vrha pa poravnajte žlicom.
  • Kesten pir stavite u slastičarsku špricu za kekse s rupičastim nastavkom.
  • Ištrcajte „špagete“ od kestena na svaku košaricu.
  • Košarice malo ohladite i poslužite.

 

21 Comments

  • Joj Andrea, kako si me samo nasmejala :))))Eno je i moja kesa sa kestenjem u kuhinji ceka da krenem u akciju, ali nisam sigurna da cu se usuditi nakon tvog posta :))))Kosarice su ti preslatke, kremice mi se posebno svidjaju :)))

    Odgovori
  • Ajme, to guljenje kestenja! Cijeli božiji dan, dvoje ljudi… Koliko je još do Uskrsa? Pet sedmica? Ispunila si obećanje. Korpice su predivne i kremica i kesten pire, divno složene, sve je tako lijepo.

    Odgovori
  • hehe…genijalno! 😀 ja i nisam ljubitelj kesten pirea ali D. ga obožava. košarice mi svejedno izgledaju fenomenalno, posebno presjek 🙂

    Odgovori
  • Ovo je definitivno nesto sto ću uskoro napraviti.Svidja mi se i izgled a i kesten volim!

    Odgovori
  • uh, presjek me je odusevio:) mrzim ciscenje kestena, oraha, ljesnjaka i tih svih srodnih vrsta…uvijek nadjem neku zrtvu da to obavi umjesto mene (u vecini slucajeva to radi mama:)) odlicne su kosarice, krema mi se jako svidja!

    Odgovori
  • hehe, baš si me nasmijala s ovim cjelodnevnim čišćenjem kestena, iako vjerujem da vama nije bilo nimalo smiješno :)) ja obično kupim kilu kestena, uhvatim sestru da mi pomogne i onda na kraju uvijek završimo s rečenicom: nikad više, a opet svake godine ponavljamo istu stvar 🙂 nisam ni znala da su ove košarice punjene finom kremom od vanilije… malo sam se preplašila da si u ovo utrošila 2 kg kestena, ali vidim da je tu samo 200g, a toliko imam u zamrzivaču…. moram probati!

    Odgovori
  • Da sam ja čistila te kuhane kestene pola bih ih potamanila. To mi je veliki problem, najedem se dok radim. Mama me je uvijek tjerala pjevati dok bih čistila orahe.Svaka čast i tebi i tvom dragom.A košarice su božanstvene!!!

    Odgovori
  • Yum!

    Odgovori
  • Odlične su,obožavam kestene, ja sam tada radila juhu od kestena, nisam se puno mučila, imala sam dobrovoljca za guljenje, mamu!Ali razmišljam..već neko vrijeme imam u dubokom kupovni kesten pire, ovo bi se sigurno dalo zamijeniti njime..a ionako mozgam sve to vrijeme što bih s njim!

    Odgovori
  • Svaka vam vast na strpljenju i upornosti… mene to ciscunje kestenja uzasava… Korpice su ti skroz naskroz zanosne a fotke carobne 🙂

    Odgovori
  • Jedan od gorih poslova! Inače, ja sam mislila da su to neki muffini pa gore kesten. Ovo je fenomenalno!

    Odgovori
  • hahah baš sam se nasmijala..svaka čast na strpljenju za kestene :DD košarice su skroz na skroz predivne, nisam neki jako veliki ljubitelj kesten pirea, ali nemam niš protiv da ga koji put pojedem, pogotovo s ovom tvojom kombinacijom!…:D

    Odgovori
  • ma svaka ti čast. ja bi odustala nakon sat vremena :)))košarice izgledaju stvarno super… sviđa mi se i punjenje i kremica.. izgledaju baš sočno

    Odgovori
  • Ko bi pomislio da ove ljupke i slatke korpice mogu toliko da namuče:)) Divno izgledaju!

    Odgovori
  • Sviđa mi se jako ovaj recept. Ja obožavam kesten.

    Odgovori
  • mmmm… so delicate…

    Odgovori
  • isuseeeeeeeeeee… kaj je ovo kompliciranooooooooooo… odustajem… pih…

    Odgovori
  • Andrejček evo me konačno k tebi na kratko. Pročitala sam post pred dva dana i pukla od smijeha. Točno mogu zamisliti vaše face, k’o zatvorenici u Remetincu kad slažu kemijske olovke :)Imala bih ja primjera takvih zahvata za nabrojati, ali nasreću s kestenjem nemam te muke, dok god mi je svekar živ. On meni nabere, skuha, očisti i pošalje spakirane očišćene kestene, a znaš da ih često koristim, doduše više u slanoj varijanti, kesten pire mi nije neki doživljaj, tako da mislim da bi ova tvoja kreacija, obzirom na kremicu i čokoladni kolačić u koji je sve smješteno, bila za sve nas doma puni pogodak! Jako mi se sve sviđa, o fotkama da ne govorim!

    Odgovori
  • @Ljilja, volim kestene ali ih je tako naporno čistit, žao mi je što sam te obeshrabrila ali sigurna sam da ćeš ti sa svojim kestenima već napraviti nešto spektakularno. 🙂 Hvala ti na komentaru.@Cosmo, ispunila sam obećanje i onda sam još potrošila cijeli dan na ove košarice ali isplatilo se. 🙂 Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa.@Monika, sjećam se da si već jednom komentirala da nisi ljubitelj kesten pirea ali za ljubitelje je ovo odlična kombinacija. Mislim da bi se svidjele tvom dragom. Hvala ti na komentaru.@Vera, drago mi je ako ćeš isprobati recept, ako voliš kesten ovo je recept za tebe. :)@Sweet Corner, i ja mrzim čistiti sve navedeno samo nažalost nemam nikoga ko bi uživao u tome da ga uposlim. 🙂 Drago mi je da ti se sviđaju košarice. @Josipa, nije nam bilo smiješno ali sad opet jedva čekam novu sezonu kestena da uživam u njima. 😀 😀 A za košarice sam utrošila samo manji dio kestena, ostalo smo pojeli onako kao kesten pire sa šlagom. 🙂 Bit će mi drago ako isprobaš recept. @Snježa, ooo i ja ih tonu pojedem dok ih čistim. Dobra je metoda tvoje mame, možda bi i ja to trebala početi prakticirati. Hvala ti na kometaru. :)@Maninas, 🙂 @Nada, juha od kestena je nešto što obavezno moram probati, nažalost tek slijedeće godine. Možeš ovo i s kupovnim kesten pireom napraviti, zapravo je ista stvar. :)@Maslinka, hvala ti puno draga. :)@Vali, apsolutno među gorim poslovima, ali puno bolji mi je domaći pire od kupovnog tako da se jednom godišnje ipak žrtvujem. :)@Marigold, uf skoro smo pukli taj dan tako da ne znam koliko smo bili strpljivi. 😀 😀 Mislim da bi ti se svidjele košarice, uostalom uvijek se kesten pire može izostaviti ili zamijeniti nečim drugim. Hvala ti na komentaru. :)@Andrea, uf i ja bi najradije bila odustala, dragi mi je tu došao i kao pomoć i kao moralna podrška. 😀 😀 Hvala i drago mi je da ti se sviđaju. :)@Kuvarica na trapezu, ooo da izazvale su one puno muke pa smo ih za kaznu sve pojeli. 😀 😀 Hvala ti na komentaru. :)@Gaga, hvala ti. :)@Eos, thank you. :)@Nataša, je fakat je puno posla. Budem ti ih ja jednom složila za probu. Kiss@Tadeja, e baš smo tako izgledali ko ti iz remetinca. LOL Blago ti se sa takvim svekrom, mi smo prepušteni sami sebi, nažalost. 😀 😀 I ja volim kesten u slanim kombinacijama ali obavezno radim i kesten pire koji mi je među omiljenim slasticama. 😉 Hvala ti draga moja na uvijek lijepim komentarima. 🙂

    Odgovori
  • ahaha, kako sam se prepoznala u ovome i rekla sam – nikad više ! do ponoći sam neki dan gulila ! imala sam ja pomoć, ali samo na početku, naravno da je moj muž nakon izvjesnog vremena guljenja odustao! i rekla sam nikad više!!! ali evo , nova vrećica s kestenjem me gleda i čeka da bude skuhana i oguljena… nisam si mogla pomoć kad sam ih vidjela na tržnici onako glatke i sjajne 🙂

    Odgovori
  • Curke, evo nešto što bi vam moglo pomoći oko čišćenja kestena :http://web.vip.hr/sanja.bozic.vip/kesten.htmili drugi savjet: skuhati kesten i protiskivati ga kroz gnječilicu za češnjak. Pozić

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.