Bio bi red da vam natipkam i recept za ovaj kolač koji sam vam davno obećala. Ali obećanje je ludom radovanje, a ja sam ga htjela ponoviti, kao i cijeli photo session, jer ovaj kolač to zaslužuje. Međutim, nisam stigla, pa ste osuđeni na ovu jednu fotografiju, a presjek ćete morati zamišljati. Oslanjam se na vašu maštu i vjerujem da to neće biti neki problem. 🙂
Ovo je mali, jednostavni kolač, a zbog njega sam radila i onaj liker od kave koji je kod nas postao pravi hit. 🙂
Već godinama tražim recept za savršeni kolač od kave, čini mi se da opsesija tim kolačem leži negdje u djetinjstvu. Uvjerena sam da sam kao mala jednom jela najsavršeniji kolač od kave i čokolade. Sjetila sam tog okusa prije par godina i od tada ga ne mogu izbiti iz glave, naravno svi ostali me blijedo gledaju i nemaju pojma o kakvom ja to ‘kolaču iz djetinjstva’ pričam.
E pa kad pomoć ne pronalazim kod stvarnih ljudi, ja bjesomučno prelistavam kuharice.
Ma dobro pretjerujem sad, nije baš da danonoćno razmišljam o tom kolaču, ali kad naletim na kolače s kavom uvijek se zapitam jeli to slično onom okusu koji pamtim.
Ovaj kolač je izvrstan, a pronašla sam ga u knjizi Chocolate and Coffee Bible, pomalo sam ga izmijenila, dodala sam lješnjake koji se po mom mišljenju savršeno slažu s kavom, malo sam se zaigrala.
Ipak, ovaj kolač nije ni sličan onom koji bezuspješno tražim tako da se potraga nastavlja. Ako imate kakav dobar recept za kolač od kave i čokolade slobodno mi ga proslijedite. Nadam se samo da ga nisam sanjala. 😀
SASTOJCI
(prilagođeno iz knjige: Chocolate and Coffee Bible)
2 žličice instant kave
1 žlica vruće vode
115 g maslaca
115 g šećera
1 veliko jaje
180 ml jogurta
180 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
100 g lješnjaka, prepečenih, oguljenih i grubo nasjeckanih
4 – 5 žlica likera od kave (ili nekog likera po vašem izboru)
za čokoladnu glazuru
130 g tamne čokolade
150 ml slatkog vrhnja
POSTUPAK
- Instant kavu rastopite u žlici vruće vode.
- Šećer i maslac stavite u posudu debljeg dna i otopite ih nad laganom vatrom. Kad se otope, sklonite s vatre i ostavite par minuta da se prohladi.
- Dodajte otopljenom maslacu jaje i jogurt te sve dobro pomiješajte.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ih lagano umiješajte u smjesu. Na posljetku dodajte i kavu te lješnjake.
- Kalup za torte promjera 18 – 20 cm dobro namastite, posipajte brašnom ili obložite papirom za pečenje. U pripremljeni kalup ulijte tijesto.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 40 minuta.
- Pečen kolač izvadite iz pećnice, nožem prođite uz rubove kako bi ga odvojili od kalupa te ga prelijte likerom od kave. Ostavite ga da se dobro ohladi i natopi cugom.
za glazuru
- Čokoladu nasjeckajte na manje komade.
- Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte po čokoladi.
- Dobro promiješajte kako bi se čokolada rastopila.
- Ostavite da se ohladi pa izradite mikserom u lijepu kremu kojom premažete ohlađeni kolač.
2 Comments
obožavam kavu u kolačima ili u čokoladi. ovo je spoj svega što voli.
pravo dobra torta
mmm…ovo definitivno moram isprobati!