čokolada, deserti, kava, kolači

Kolač od kave i lješnjaka

mocha_choca_02aa

Bio bi red da vam natipkam i recept za ovaj kolač koji sam vam davno obećala. Ali obećanje je ludom radovanje, a ja sam ga htjela ponoviti, kao i cijeli photo session, jer ovaj kolač to zaslužuje. Međutim, nisam stigla, pa ste osuđeni na ovu jednu fotografiju, a presjek ćete morati zamišljati. Oslanjam se na vašu maštu i vjerujem da to neće biti neki problem. 🙂

Ovo je mali, jednostavni kolač, a zbog njega sam radila i onaj liker od kave koji je kod nas postao pravi hit. 🙂

Već godinama tražim recept za savršeni kolač od kave, čini mi se da opsesija tim kolačem leži negdje u djetinjstvu. Uvjerena sam da sam kao mala jednom jela najsavršeniji kolač od kave i čokolade. Sjetila sam tog okusa prije par godina i od tada ga ne mogu izbiti iz glave, naravno svi ostali me blijedo gledaju i nemaju pojma o kakvom ja to ‘kolaču iz djetinjstva’ pričam.

E pa kad pomoć ne pronalazim kod stvarnih ljudi, ja bjesomučno prelistavam kuharice.

Ma dobro pretjerujem sad, nije baš da danonoćno razmišljam o tom kolaču, ali kad naletim na kolače s kavom uvijek se zapitam jeli to slično onom okusu koji pamtim.

Ovaj kolač je izvrstan, a pronašla sam ga u knjizi Chocolate and Coffee Bible, pomalo sam ga izmijenila, dodala sam lješnjake koji se po mom mišljenju savršeno slažu s kavom, malo sam se zaigrala.

Ipak, ovaj kolač nije ni sličan onom koji bezuspješno tražim tako da se potraga nastavlja. Ako imate kakav dobar recept za kolač od kave i čokolade slobodno mi ga proslijedite. Nadam se samo da ga nisam sanjala. 😀

SASTOJCI

(prilagođeno iz knjige: Chocolate and Coffee Bible)

2 žličice instant kave

1 žlica vruće vode

115 g maslaca

115 g šećera

1 veliko jaje

180 ml jogurta

180 g brašna

1 vrećica praška za pecivo

100 g lješnjaka, prepečenih, oguljenih i grubo nasjeckanih

4 – 5 žlica likera od kave (ili nekog likera po vašem izboru)

za čokoladnu glazuru

130 g tamne čokolade

150 ml slatkog vrhnja

 POSTUPAK

  • Instant kavu rastopite u žlici vruće vode.
  • Šećer i maslac stavite u posudu debljeg dna i otopite ih nad laganom vatrom. Kad se otope, sklonite s vatre i ostavite par minuta da se prohladi.
  • Dodajte otopljenom maslacu jaje i jogurt te sve dobro pomiješajte.
  • Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ih lagano umiješajte u smjesu. Na posljetku dodajte i kavu te lješnjake.
  • Kalup za torte promjera 18 – 20 cm dobro namastite, posipajte brašnom ili obložite papirom za pečenje. U pripremljeni kalup ulijte tijesto.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva oko 40 minuta.
  • Pečen kolač izvadite iz pećnice, nožem prođite uz rubove kako bi ga odvojili od kalupa te ga prelijte  likerom od kave. Ostavite ga da se dobro ohladi i natopi cugom.

za glazuru

  • Čokoladu nasjeckajte na manje komade.
  • Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa ga prelijte po čokoladi.
  • Dobro promiješajte kako bi se čokolada rastopila.
  • Ostavite da se ohladi pa izradite mikserom u lijepu kremu kojom premažete ohlađeni kolač.

 

2 Comments

  • obožavam kavu u kolačima ili u čokoladi. ovo je spoj svega što voli.
    pravo dobra torta

    Odgovori
  • mmm…ovo definitivno moram isprobati!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.