deserti, kolači, rogač, veganska jela

Kolač od heljde i rogača s jabukama

Kolač od heljde i rogača

Heljdu zbilja ne volim, a ništa mi nije teže priznati nego da neku hranu ne volim. 😀
Obično kad mi se nešto od prve ne svidi dam mu još nekoliko šansi, pa hej uvijek postoji mogućnost da sam nešto loše pripremila, da sam odabrala krivi recept ili bog zna što još… Heljdi sam dala nekoliko šansi, ali neku simpatiju prema njoj nikako nisam uspijevala naći. Ajde još kuhano cijelo zrno heljde nekako može proći, ali heljdino brašno je uvjerljivo najodurnije brašno koje sam ikad probala. Svaka njoj čast na nutritivnim vrijednostima i svemu, ali ako je u kruhu ima više od 50 g on meni postaje nejestiv. 😀

Mislila sam da je problem samo u meni, a onda je Maja krenula sa svojim ciklusom postova o heljdi. Odmah mi je laknulo kad sam vidjela da i nju kod heljdinog brašna muče iste stvari kao i mene. Ipak nisam nakrivo nasađena i problem je u tom brašnu, a ne u mojim okusnim pupoljcima. 😀

Kolač od heljde s rogačem i jabukama
Maja mi je otkrila jednu veliku stvar, a to je da heljdino brašno ima puno blaži okus ako ga sami sameljete iz zrna. Nakon toga napravila je cijeli niz odličnih recepata s heljdom u raznim oblicima i totalno me oduševila. Takva vam je naša Maja, rekla bi da njenom blogu nema ravnog, ona pristupa svakom receptu kao pravom znanstvenom projektu i u onom trenutku kad ga objavi možete biti apsolutno sigurni da je on 100% provjeren.

Svi njezini recepti iz ovog ciklusa mi se sviđaju, ali posebno mi je zapeo za oko ovaj za kolač od rogača i heljde. Odmah sam ga odlučila raditi jer rogač baš volim, a rijetko naiđem na neke nove kreativne savjete za njegovu upotrebu. Druga stvar koja me privukla je i činjenica da je ovo jedan poprilično zdrav kolač. Zasukala sam rukave i znate što – zbilja je dobar i heljda se u njemu uopće ne osjeti na onaj ružan način. 😀

Kocke od heljde i rogača
U osnovi sam pratila Majin recept, ali sam par sitnica ipak izmijenila, nisam koristila rafinirani šećer već kokosov i izbacila sam jaje kako bi i ovaj recept bio vegan friendley. Za glazuru sam koristila moju novu omiljenu kombinaciju kokosovog ulja i sirovog kakao praha.
Eto i moje verzije u nastavku. 🙂

Kolač od heljde i rogača s jabukama
Print
Sastojci
  1. 100 g sirove heljde samljevene u brašno
  2. 50 g mljevenog rogača
  3. 80 g kokosovog šećera
  4. 150 g mljevenih oraha
  5. 1 žličica sode bikarbone
  6. 1 žličica cimeta
  7. 1 žličica ribanog đumbira
  8. prstohvat soli
  9. 500 g pirea od jabuka
  10. 1 žličica chia sjemenki
  11. 1 žlica psilijuma u prahu
  12. 1 žlica limunovog soka
Za glazuru
  1. 30 g kokosovog ulja
  2. 2 pune žlice sirovog kakao praha
Postupak
  1. Pomiješajte mljevenu heljdu s rogačem, šećerom i orasima pa dodajte i sodu, cimet, đumbir i prstohvat soli.
  2. U drugoj posudi pomiješajte pire od jabuka s chia sjemenkama i psilijumom.
  3. Dodajte mješavinu s jabukama suhim sastojcima, sve nježno promiješajte da se sastojci prožmu te na kraju umiješajte limunov sok.
  4. Prebacite smjesu u mali pravokutni kalup za pečenje, poravnajte te pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.
  5. Pečeni kolač dobro ohladite.
Za glazuru
  1. Nad parom otopite koksovo ulje, pa u njega umiješate kakao prah.
  2. Ovom smjesom odmah prelijte ohlađeni kolač.
  3. Ostavite u hladnjaku kako bi se glazura stisnula pa poslužite.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori