bademi, deserti, kolači, šljiva, šljive

Kolač od badema s mirabela šljivama

Mirabela šljiva

Ljudi moji ne mogu vam opisati koliko je ovaj kolač dobar. To je jedan od onih jednostavnih kolača, zbilja se zamuti za čas, a okusom i teksturom je neodoljiv. Baza su mu maslac, bademi i dosta limunove korice. Mirisan je i sočan, jednostavno ribana korica limuna ima moć pretvoriti i najobičniji biskvit pretvara u aromatično čudo.

Mirabela šljiva – pravo otkriće

Ipak, glavnu ulogu u ovom kolaču preuzele su mirabela šljive. One su mi pravo otkriće i do sada ih nisam probala. Ugledala sam ih neki dan na polici u svom  Kauflandu i jednostavno sam ih morala isprobati. Kaufland me tako ugodno iznenadi svaki put, tamo kupujem apsolutno najbolji mango, marakuje, limunsku travu i još koješta što bi spadalo u kategoriju egzotičnog. Pa tako sad i ovaj K-Classic kompot. Osim mirabela u kompotu imaju u ponudi još svakakve zanimljive voćne zimnice, poput mandarina, borovnica i ličija, a sve to odlično je kao poslastica ili dodatak voćnim kolačima u zimskim mjesecima. Kako nikad prije nisam probala mirabela šljive one su ovaj put bile moj prvi izbor i pokazale su se kao pun pogodak.

Torta s mirabela šljivama – recept

SASTOJCI:
200 g K-Classic  mirabela šljiva iz kompota
125 g maslaca, sobne temperature
110 g šećera
ribana korica jednog limuna
2 velika jaja
80 g brašna
75 g fino mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
listići badema, za posipanje
šećer u prahu za posluživanje

POSTUPAK:
Prvo pripremite šljive, ocijedite ih iz kompote, odstranite im koštice i veći dio nasjeckajte. Sačuvajte desetak polovica za ukrašavanje.
U zdjeli pomiješajte maslac, šećer i koricu limuna pa sve miksajte mikserom dok ne postane pjenasto.
Dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte mikserom da se sastojci povežu.
Brašno pomiješajte s mljevenim bademima, praškom za pecivo i solju pa sve dodajte u smjesu od maslaca, jaja i šećera.
Kratko sve izmiješajte s mikserom da se sastojci prožmu, ali ne pretjerujte s miješanjem.
Na kraju žlicom umiješajte nasjeckane šljive.
Ovako pripremljenu smjesu prebacite u mali kalup za torte (20 cm) koji ste obložili papirom za pečenje.
Poravnate smjesu pa po vrhu složite sačuvane polovice šljiva.
Posipajte listićima badema i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 40 minuta.
Pečeni kolač izvadit iz pećnice, pažljivo ga prebacite na rešetku i ostavite da se malo ohladi.
Prije posluživanja ga posipajte šećerom u prahu, narežite ga na kriške i uživajte.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Kauflandom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.