deserti, dolcela, kolači, marelice

Kocke s marelicama i mascarpone sirom

Kocke s marelicama

Stiglo je ljeto u svom punom sjaju, škola je gotova, a visoke temperature pomalo su ispraznile grad. Nažalost mi nismo među sretnicima koji su pobjegli s gradskog asfalta na more, ali zato se hladimo laganim ljetnim desertima kao što su ove kocke s marelicama i mascarpone sirom.
Iako me visoke temperature izluđuju pa izbjegavam svako ozbiljno kuhanje, priznajem da ljeto ima i svojih dobrih strana.  Kupanje u moru, ljetne haljine, otvorena obuća i velike količine sladoleda samo su neke od malih ljetnih radosti. Ipak, ono čemu se najviše veselim je bogatstvo voća i povrća koje je stiglo na naše tržnice. U svom tom šarenilu ljetnih plodova posebno su mi drage marelice. Volim ih u svim oblicima, izvrsno funkcioniraju u kolačima, a dobar dio uvijek pretvorim i u džem.

Jedini problem je što teško spajam ljetne temperature i ljubav prema pečenju kolača pa se ljeti najradije okrenem sladoledu. Ipak, u tom delikatnom balansu između vrućina i ljubavi prema slatkom, pronašla sam idealno rješenje – baš ove kocke s marelicama i mascarpone sirom.

Kocke s marelicama i mascarpone sirom – pravo ljetno osvježenje

Kocke s marelicama i mascarpone sirom su pravi pravcati ljetni kolač. Osvježavajuće su, jednostavne za pripremu i prepune svježih, sočnih marelica.
Podloga za ove kocke je lagani biskvit za koji ćete ipak morati malo zagrijati kuhinju, ali sretna okolnost je što ga treba peći svega desetak minuta. Upravo ta činjenica ovaj biskvit svrstava u moje ljetne favorite. Koristim ga često kao podlogu za kremaste kolače, a ponekad ga i zarolam u brzu roladu s džemom.

Za današnji recept odlučila sam ga nadjenuti kremom od mascarpone sira i slatkog vrhnja. Ova krema priprema se bez ikakve termičke obrade, potrebno je samo dobro izmiksati sve sastojke. Upravo zbog toga je idealna za ljetno vrijeme. Kremu sam aromatizirala Dolcela vanilin šećerom te joj dodala jedan i Dolcela Šlag fix kako bi bila sigurna da će se lijepo učvrstiti.
Ipak, prava zvijezda ovog deserta je preljev od marelica. Zahvaljujući Dolcela svijetlom preljevu za torte i njega sam pripremila za čas uz jako malo kuhanja. Marelice su ostale svježe i prepune okusa, a sve skupa se spojilo u jednu neodoljivu ljetnu kombinaciju.

Osim svježih marelica dodala sam kolaču i malo džema od marelica te sjeckane lješnjake i mogu vam reći da je i to bio pun pogodak. Marelice i lješnjaci sjajna su kombinacija, a kocke s marelicama i mascarpone sirom planule su brzinom munje.

Kocke s marelicama i mascarpone sirom
Print
Za biskvit
  1. 3 jaja
  2. 5 žlica vruće vode
  3. 1 Dolcela vanilin šećer
  4. 100 g šećera
  5. 50 g Dolcela Gussnela
  6. 100 g brašna
  7. 1 žličica Dolcela praška za pecivo
  8. prstohvat soli
Za premazivanje
  1. 2 žlice džema od marelica
  2. 50 g sjeckanih lješnjaka
Za kremu
  1. 250 g mascarpone sira
  2. 500 g slatkog vrhnja
  3. 80 g šećera u prahu
  4. 1 Dolcela vanilin šećer
  5. 1 Dolcela Šlag fix
  6. 1 kg marelica, narezanih na kriške
Za preljev od marelica
  1. 100 ml soka od marelica
  2. 150 ml vode
  3. 1 Dolcela svijetli preljev za torte
  4. 1 žlica šećera
Za biskvit
  1. U zdjeli pomiješajte tri jaja i pet žlica vruće vode pa ih miksajte na najjačoj brzini oko jedne minute.
  2. Šećer pomiješajte s vanilin šećerom te ga postupno dodajte smjesi od jaja neprestano miješajući.
  3. Miksajte sve dok se šećer ne otopi.
  4. U drugoj posudi promiješajte Gussnel, brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli pa sve postupno dodavajte umućenim jajima, neprestano miješajući.
  5. Miješajte tek toliko da se sastojci povežu, ali nemojte pretjerivati s miješanjem kako biskvit u konačnici ne bi ispao žilav.
  6. Lim za pečenje, dimenzija oko 20 x30 cm, obložite papirom za pečenje pa na njega izlijte pripremljenu smjesu.
  7. Poravnajte smjesu i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 10 minuta.
  8. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice, odmah ga premažite s dvije žlice džema od marelica i posipajte ga sjeckanim lješnjacima. Ostavite da se ohladi.
  9. Ohlađeni biskvit premažite pripremljenom kremom od mascarpone sira.
  10. Na kremu poslažite kriške marelica pa sve prelijte pripremljenim preljevom za torte.
  11. Kolač odložite u hladnjak na pola sata.
  12. Ohlađeni kolač narežite na kocke i poslužite.
Za kremu
  1. U zdjeli pomiješajte mascarpone sir, slatko vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer.
  2. Miksajte sve dok se ne poveže pa dodajte Šlag fix.
  3. Nastavite miksati dok se ne pretvori u čvrstu kremu.
  4. Ovom kremom premažite ohlađeni biskvit.
Za preljev
  1. U lončiću pomiješajte sok od marelica i vodu.
  2. Oduzmite tri žlice od ove mješavine i prebacite ih u zdjelicu.
  3. U zdjelicu dodajte i žlicu šećera te jednu vrećicu Dolcela svijetlog preljeva za torte pa sve dobro izmiješajte.
  4. Mješavinu soka i vode u lončiću zagrijavajte do točke vrenja. Kada zakuha maknite s vatre i umiješajte mješavinu s preljevom za tortu.
  5. Vratite sve na vatru i kuhajte neprestano miješajući dok ponovno ne zakuha.
  6. Maknite smjesu s vatre, ohladite je 2 minute pa njome prelijte marelice složene na kolač.
  7. Odmah prebacite u hladnjak i hladite sve najmanje pola sata.
Cukar http://cukar.com.hr/


Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.