deserti, fbi rukavice, keksi, kolači

Katastrofa zvana Macarons i vrlo uspješni Lagano slani čokoladni keksi

Ja sam ambiciozna djevojka i volim izazove. Kao takva ponekad se uhvatim u koštac sa stvarima koje su malo previše za mene, a ponekad mi je naprosto loš dan i od velikih planova ne ostvari se ništa. Rekao bi narod: “Tresla se brda, rodio se miš”.

Bilo je nedjeljno jutro ni po čem posebno osim što se ipak nazirala mogućnost sunca. Ova posljednja meteorološka pojava je rijetkost u zadnje vrijeme što mogu potvrditi svi stanovnici našeg malog grada (Zagreba). Bilo bi dobro iskoristiti ovaj neradni i k tome još djelomično sunčan dan i za nešto konkretno, na primjer za FBI rukavice.

Ako se neko pita što su to Fbi rukavice evo i odgovora! To je još jedna kulinarska igrica koju je osmislila mamajac s bloga Cooks and Bakes. Cilj igrice je odabrati s određenog kulinarskog bloga jedan recept, napraviti ga (skuhati, ispeći, zamijesiti ili što već) te prezentirati svoje djelo u slici i riječi. Ovaj mjesec je to Ana-Marijin prekrasni blog Da mi je nešto slatko. Ovo je prva runda, a više o pravilima i samoj igri možete saznati ovdje.

Recept za ovu igru sam odabrala već odavno i jedva sam čekala baciti se na posao. Odabrani recept je bio Macarons (rekla sam vam već na početku da sam ambiciozna i volim izazov). Ovaj recept je za mene u svakom smislu izazov jer s beze, puslicama, orešnicama i srodnicima na bazi bjelanjaka do sad nisam imala nikakvog uspjeha. Ovi kolačići su toliko divini i mene su (kao pravu ovisnicu o šarenilu) očarali na prvu, a Ana-Marijin recept je tako jednostavno i jasno napisan da nisam ni na trenutak posumnjala u uspjeh cijelog projekta.
Počelo je dobro, blaniširaju se bademi, miksaju se jajca, dodaje se šećer i na samom kraju boja. Smjesu u slastičarsku vrećicu i na posao.

Na pola puta sam shvatila da mi dvije pripremljene tepsije neće biti dosta pa sam morala posegnuti za trećom i u tom trenutku je sve krenulo nizbrdo! Dok sam ponosna na učinjeno posezala za trećom tepsijom povukla sam nehotično i svoju omiljenu vatrostalnu posudu koja je se slomila na tisuću dijelova i eto stakla po cijeloj kuhinji. Totalno sr*nje, imam još gomilu neiskorištene smjese, stakla na sve strane, a i sunce već lagano zalazi (oko 14 h). Brzinski posaugam kuhinju i vračam se macaronsima, kad imam što i vidjeti!Dio macaronsa se počeo razlijevati i gubiti onaj krasni okrugli oblik. Nekako sam se izborila s njima, ištrcala ostatak smjese na treću tepsiju (pazite tu sam sad već na rubu živaca) i gurnula prvu turu u pećnicu. Bacim pogled nakon deset minuta kad ono još jedan šokroza tura macaronsa je popucala, puna je nekih mjehura i malo je zagorjela.

Optimizam me napušta, najradije bi sve hitila kroz prozor. Al kaj se more, primjenjujem metodu “nađi prvog krivca”, a to je kao i obično (kad mi nešto ne uspije) moja plinska pećnica, smanjujem vatru i stavljam plavu turu. Po fotkama vidite da je ova ispala još gora. Treća zelena tura se raspala do te mjere da više nisam imala snage ni fotkati već sam je zajedno s papirom za pečenje bacila u koš. Ostale sam ipak ostavila da se ohlade, a ja sam zapalila 5 cigareta odjednom ne bi li od nikotinskog šoka zaboravila sve.
U među vremenu sam izmiješala čokoladnu kremu za spajanje (u mojoj kući se hrana ne baca pa sam macaronse morala dovršiti kakvi god bili). Skuhala sam i ručak na brzinu i nakon toga pospajala kolačiće s još relativno rijetkom kremom. Više ih nisam mogla gledati. Naravno u ovom trenutku sunca više nije bilo pa sam fotkala ovaj “savršeni” gotov proizvod pod umjetnom rasvjetom .

Dragom su se ipak svidjeli macarons i u ovom mom ekspresionističkom obliku, a neki dan ih je dokrajčila škvadra na poslu tako da ipak cijeli projekt nije totalni promašaj. Nisam 100% sigurna u čemu sam pogriješila. U receptu piše da smjesu treba dobro izmiješati, mislim da sam ja to shvatila predoslovno i previše je izmiješala jer je bila skoro tekuća. Apeliram na vas da mi udijelite kakav savjet i bilježim se Ana-Mariji na tečaj izrade macaronsa kad se odluči unovčiti svoj talent.
Ne odustajem ja od ovog recepta i sigurno ću pokušati opet, ali meni je ovo kao i s vožnjom nakon automobilske nesreće, treba mi malo vremena da se oslobodim straha. Tako da ih planiram opet praviti za slijedeći Božić.


Pošto na blogu Da mi je nešto slatko ima gomila recepata koje sam planirala isprobati, a nisam htjela da ovaj post ostane samo na neuspjehu odlučila sam igrati na ziher i napraviti još Lagano slane čokoladne kekse.
Ovaj recept je jednostavan, relativno brz za pripremu, a rezultat su savršeni čokoladni keksići.

SASTOJCI
140 g brašna (pola glatkog, pola za prhka tijesta, ja sam koristila samo glatko)
35 g kakaa u prahu
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 žličice soli
150 g maslaca
80 g smeđeg šećera
30 g običnog šećera
1 vanilin šećer
140 g čokolade za kuhanje sitno narezane
prozirna folija
POSTUPAK
  1. Prosijte zajedno obje vrste brašna, kako, sodu bikarbonu i sol.
  2. U drugoj posudu pjenasto izmiješajte maslac (sobne temperature) te mu dodajte obje vrste šećera i vanilin šećer. Nastavite miješati dok se sastojci ne povežu.
  3. Smjesi od maslaca dodajte smjesu s brašnom, dodajte nasjeckanu čokoladu te ručno miješajte da se sve poveže. Ne treba pretjerivati u ovom koraku.
  4. Razdjelite smjesu na dva dijela, prebacite prvi dio na prozirnu foliju i formirajte ga u kobasicu (promjera cca 4 cm). U ovom trenutku je smjesa još dosta sipka no to vas ne treba zabrinjavati.
  5. Zamotajte kobasicu s folijom i odložite je u frižider na 3 sata. Ponovite postupak s preostalom polovicom tijesta. Ja sam tijesto držala oko 1,5 h u frižideru i rezalo se jako lijepo no mislim da i ovo ovisi o snazi frižidera odn. temperaturi na kojoj ga držite. U mom je jako hladno! 🙂
  6. Režite svaku kobasicu na kolutiće debljine 1,5 cm stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ana-Marija piše da ih treba peći 12 minuta u pećnici ugrijanoj na 160 stupnjeva. Mislim da je ovo vrijem pečenja ovisno o pćenici tako da ću ih ja slijedeći put peći malo krače oko 10 min. 🙂
  7. Pustite kolače da se dobro ohlade prije nego ih maknete s tepsije i uživajte u najfinijim čoko-keksima ikad! 🙂

18 Comments

  • Ajme Andrea:(… stvarno te strefilo, baš mi je žao što ti nije išlo od ruke!valjda će sljedeći put biti bolje. i ja se već duže vrime pripremam napraviti te famozne macarons-e ali sve nekako odgađam jer nisam sasvim sigurna da bi i meni uspili. čekam cure i njihove komentare i prijedloge za bolji rezultat:))al zato su ti keksići super ispali!

    Odgovori
  • Hvala sto si prikljucila! Ovo je pravi izvestaj jednog pravog inspektora! To je i bio cilj!Nisam nikad pravila macarons, a bog’me nisam ih nikada ni jela, ali koga god pitas recice ti da su oni nesto sasvim posebno, i mislim da je verovatnoca da ne uspeju iz prvog puta daleko veca nego da uspeju… Trebalo je tu truda, i svaka cast sto si ovako lepo sa nama podelila svoje iskustvo. Ovi coko keksici izgledaju bajno, i meni su zapali za oko na Ana-Marijinom blogu, i svakako ih moram praviti!Pozdravi!

    Odgovori
  • ajme, koji peh! baš mi je žao…i točno znam kako ti je bilo…i meni se u par navrata dogodilo da baš niša nije išlo po planu i najradije bih sve pobacala u smeće i pokrila se s dekom po glavi 🙂 ali ni kod nas se ne ništa ne baca, unatoč mom snažnom porivu u tom trenu 😀 barem su ti keksići ispali sjajno…ja sam ih ovaj tjedan radila i ispali su katastrofalno 🙁 mislim, jako su fini, ali raskeljuli su mi se po cijelom plehu, uopće nisu zadržali oblik…ali mislim da znam što sam fulala…i ne predajem se :))

    Odgovori
  • Baš me nasmijao tvoj post. Već sam i ja bila snimila macaronse n tom blogu, medjutim nekako sam pomislila da to ipak nije za mene. :)Lagano slane čokoldne kekse sam radila, i meni su super ispali! Još se ne mogu odlučiti s čime ću sudjelovati.

    Odgovori
  • uh… i meni nekad kad ne ide ne ide… a jos sa macarons-ima mogu misliti… i meni su pali za oko i ipak jos uvek samo skupljam hrabrost…a sto se tice keksica i ja sam ih pravila i bice u mom izvestaju ali meni su se raspadali 🙁 … doduse pola ture je u frizu i ceka da se priblizi ng pa da ih ispecem ali ova prva tura… jeli smo kasicicama…ali ukus fantastican 🙂

    Odgovori
  • @mamajc, potpuno si u pravu s macarons-ima je puno veća vjerojatnost da prvi put ne ispadnu dobro nego suprotno. Ali morala sam pokušati, previše su me mamili. Hvala ti za komentar.@nlo je, je strefilo me tako da sad moram zaboravit na sve da bi pokušala opet.@Monika i Maslinka meni se par komad keksa isto raspalo, ali samo oni rubni koje sam narezala pretanko. Možda je u tome problem?!@Vali ja sam oduševljena ovim keksima, sol baš naglašava okus čokolade. Vjerujem da ti je teško odabrati s čim sudjelovati jer Ana-marija ima brdo divnih recepata. 🙂

    Odgovori
  • ooooooooo joj. nemas pojma kako mi je zao da je s macarons sve krenulo nizbrdo :(((( što je, je, ima malo gnjavaže s njima, ali prema slici mi se čini da ti je smjesa bila podjednako tekuća kao i moja. Nisam baš nazalost neki stučnjak da ti kažem: “e sad, to i to je naopako pa drugi put treba ovako”, ali planiram ih ponovo pokusati napraviti za Božić (naglasak je na pokušati, jer mi se čini da nikad ne možeš biti siguran u ishod) pa ću pokušati još detaljnije promotriti što se događa i napomene nadodati na blog. A ako sve bude uspješno, možemo ti i ja imati macarons baking session kod mene jedan dan u siječnju :)p.s.lagano slani čokoladni – mmmm 🙂 svaka čast!

    Odgovori
  • Draga Andrea,nije bio tvoj dan izgleda,predivno si uradila inspekcijski izvestaj,ja se takodje nisam usudila d auradim makarons,mada ovi tvoji rozi su bas..mmm…

    Odgovori
  • Ja sam pravila po tom receptu macarons (i jos uvijek ih pravim), meni su super ispali. Jedino sam skuzila da ako stavis tecnu boju za hranu poremeti se konzistencija i sve ode k vragu. Tako da sam od bojenaj odustala dok ne kupim boju u prahu. Mozda je to razlog, zapravo sgurna sam da je to razlog za katastrofu (iz iskustva). Nex time ce biti bolje, drzim ti fige.

    Odgovori
  • ajme pegule andrea…!:(podsjetila si me na moju katastrofu kod pripreme kolaca za prvu pricest moje starije… sve sto je moglo krenut krivo krenulo je krivo… joj… bila bih sve bacila u zid a onda u kantu za smece… eto toliki sam zivac kad me ne ide u kuhinji. i zato ti se divim da si isla do kraja.:) svaka cast.ja se spremam za neke druge recepte s ovog bloga.:)

    Odgovori
  • @Ana-Marija, zbilja ne znam što je pošlo krivo. Valjda je stvarno to bio samo loš dan. No kao što sam napisala planiram ih opet pokušati napraviti! Hvala na ponudi za zajedničko pravljenje macarons, baš bi mogla i prihvatiti ponudu! ;)@Vera, hvala ti na komentaru, jako sam se trudila s macarons i baš sam bila utučen kad nisu uspjeli. @melrose, nisam sigurna da je u tekućoj boji problem mada vrijedi pokušati i s bojom u prahu pa vidjeti što će se dogoditi! Hvala na savjetu. :)@monsoon, i ja sam živac kad mi nešto loše krene tako da sam jedva, jedva ovaj projekt dovukla do kraja ispalo je da „nema odmora dok traje obnova“ :):):):)

    Odgovori
  • e pa super, ja cu prije toga isprobati ili ponovno ovaj recept ili neki drugi (tako da budemo 100%sigurne da sve “fercera”) i onda se dogovaramo za dalje 🙂

    Odgovori
  • Hej:))Odgovorila sam ti na pitanje za cokoladni fondant (tek sam ga danas vidjela)!Sve u svemu mogu se izvaditi iz pleha ako se isti dobro namaze puterom. Ako te je unatoc tome strah i osobitno vazno da ih uspjesno izvadis (gosti!) onda bih ih ja pravila u zdjelicama za souffle, pa ih ni ne moras vaditi. Sigurno je sigurno:)

    Odgovori
  • ajme, sad kad sam procitala ovaj tvoj post, ne znam je li bi se smijala ili plakala…uh, svatko ima takvih dana kad ama bas nista ne ide od ruke….sebi sam rekla da kad ih krenem raditi samo cu se njima baviti, a ne kao inace pecem i kuham 10 stvari odjednom, jer ne volim imati prazan hod 🙂 dosta ovisi i o pecnici, ja stavrno imam dobru pecnicu, a plinske su malo osjetljive, ista stvar kao kad kuham na kolu za struju, nema sanse da skuham mlijeko a kamoli nesto drugo….bas mi je zao da nisi imala srece, ali kao i sto sama kazes, uporna si i sigurna sam da ce iduci put uspjeti, samo nemoj jako promijesati bjelanje i cjelokupnu smjesu nakon toga:) ako sta treba tu sam:)

    Odgovori
  • Sweet Corner, ma naravno da se trebaš smijati.:) I ja sam nakon ovoga fijaska udarila brigu na veselje i nasmijala svemu. :DIstina je da svi imamo takve dane, a šta se može. :)Planiram ih opet uskoro raditi, samo se nadam da će me ova moja pećnica tada više slušati. Hvala na komentaru i ponudi za savjete i to… vjerojatno će trebati! 😀

    Odgovori
  • nema problema, ako mogu pomoci tu sam:)

    Odgovori
  • Evo linka s uputama a odnosi se na bjelanca koja bi trebalo drzati prije pripreme u hladnjaku
    https://www.indulgewithmimi.com/how-to-age-egg-whites-for-baking-macarons/
    Nadam se da ce pomoci ?

    Odgovori
    • Hvala Danijela puno na linku i na trudu. 🙂
      Ovaj post sam objavila prije deset godina (i samoj mi je malo čudno napisati taj broj) i od tada sam ih macarone radila nebrojeno puno puta s različitim rezultatima. 😀
      Uglavanom mi sada uspijevaju, ali nikad nije na odmet pročitati i nešto novo.

      Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.