glavna jela, jela s mesom, junetina, Lijepa naša, piletina, svinjetina, tjestenina

Kako je prošlo ljeto

 

Uvijek mi je teško vratiti se blogu i pisanju nakon dužih stanki. Nekako ne znam od kuda bih počela, baciti se odmah na kuhanje i hranu ili napisati kratak izvještaj o tome što sam radila dok se nisam bavila kuhanjem.
Čini mi se da vrijeme poprima drugačiji oblik kad sam na godišnjem odmoru (pitam jeli Einstein na to mislio – slobodno mi se rugajte ako potpuno banalno doživljavam fiziku, to je pak predmet s kojim se nikad nisam do kraja sprijateljila). Tako mi na godišnjem vrijeme postaje vrlo relativno, a ta tri tjedna na moru pretvaraju se u cijeli jedan mali svijet.

 

I što sad? Godišnji je gotov,natrag u rovove koji će ovaj tjedan biti obilježeni načekavanjima po policiji, ZET-u i zdravstvenom, objavama u Narodnim novinama pa onda i svim ostalim svakodnevnim poslovima. A ako iz popisa ustanova koje me već sutra očekuju niste shvatili o čemu pišem objasnit ću vam. Na moru smo, moj dragi i ja, orobljeni ko zadnji idioti. I to dok smo spavali, nedužnim snom u dnevnoj sobi mojih roditelja. Netko se ušuljao (kako sam doznala u splitskoj policijskoj postaji službeni termin za ovu situaciju je upravo UŠULJAVANJE) i ukrao nam što je mogao: moj novčanik sa svim dokumentima i njegove dvoje hlače (LOL).
Joj da mi je samo bilo vidjeti lice toj bitangi kad je shvatio da u mom podebljem novčaniku nema ni kune. Nažalost imao je malo više sreće s dragim koji je u hlačama imao nešto novaca i osobnu iskaznicu.
Sad kad zbrajamo ljetne štete čini mi se da ta epizoda i nije toliko strašna. Istina nismo stigli do Dubrovnika koji je bio krajnji cilj našeg ljetovanja ali i bez njega odmor je bio dobar.

 

I ovo smo ljeto nastojali što više toga vidjeti ali na karaju mi se čini da nismo nigdje bili i ništa posebno radili. Tri tjedna smo se brčkali u moru, jeli ribicu s gradela, pili vino i punili baterije.
I dok su ribice i pokoji škamp bili rezervirani za restorane pokoji put sam i ja nešto skuhala. Kako sam na moru daleko od svoje škrinje s mirisnim začinima, trešnjevačkog placa i svih ostalih stvari na koje sam tako navikla, morala sam kuhati nešto jednostavnije i brže, a opet dovoljno konkretno da se dečki najedu.
Piletina marinirana s narančom i medom je nastala u trenutku dok sam gledala u frižider i smišljala kako pripremiti batke koje mi je dragi donio iz lokalnog dućana. Rezultat je bio više nego zadovoljavajuć pa ga morama podijeliti sa svima. Jelo se vrlo brzo priprema, za njega nisu potrebni apsolutno nikakvi egzotični sastojci, a rezultat je ukusna hrskava piletina.

SASTOJCI
1,5 kg raznog pilećeg mesa (batka, karabatka, krilca, prsa)
1 i pol naranča
2 žlice meda
1 grančica svježeg ružmarina
2 žlice maslinovog ulja
Sol
Papar

POSTUPAK

  • Piletinu posolite i popaprite.
  • Jednu naranču ocijedite pa sok pomiješajte sa dvije žlice meda i dvije žlice maslinovog ulja.
  • Drugu naranču narežite na tanke kriške.
  • Poslažite piletinu u posudu za pečenje, premažite je mješavinom soka od naranče pa je posipajte natrganim ružmarinom.
  • Ostavite u frižideru oko sat vremena marinirati.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva pa u njoj pecite piletinu oko 45 – 50 minuta.
  • Tokom pečenja polijevajte meso sokom koje pusti, a zadnjih 10 minuta pojačajte temperaturu na 200 stupnjeva i zapecite do lijepe tamne boje.

Kako je bolonjez omiljeno jelo moga dragoga bilo je samo pitanje vremena kad će i taj univerzalni recept osvanuti na ovom blogu. Naravno i na moru je bilo pitanje vremena kada će On upravo to jelo poželjeti za ručak.

SASTOJCI
750 g mljevenog mesa (najbolje kombinacija svinjetine i junetine)
1 velika glavica luka
2 paprike babure
2 mrkve
2 režnja češnjaka
1 lovorov list
200 ml bijelog vina
200 g pelata
200 ml soka od rajčice (passata)
peršin
bosiljak
sol
papar
maslinovo ulje

POSTUPAK

  • Luk i paprike sitno narežite, a češnjak nasjeckajte.
  • Mrkve ogulite i narežite na tanke kolutiće.
  • Pirjajte luk i paprike na maslinovom ulju dok potpuno ne omekšaju.
  • Dodajte im nasjeckani češnjak, mrkvu te po malo peršina, bosiljka i lovorov list.
  • Nastavite pirjati dok sve lijepo ne zamiriše.
  • Mljeveno meso začinite solju i paprom i dobro ga izmiješajte pa ga dodajte omekšanom povrću.
  • Energično miješajte meso kako bi razbili moguće veće grudice i pirijajte ga dok sva tekućina ne ispari.
  • Dodajte bijelo vino i nastavite pirjati još nekih desetak minuta.
  • Na kraju dodajte sjeckane pelate i sok od rajčice, smanjite vatru i kuhajte  sat i 30 minuta do dva sata  (što duže pirjate meso umak će biti ukusniji).
  • Tokom kuhanja možete dodavat i vodu prema potrebi.
  • Pred kraj kuhanja okus doradite solju i paparom ako je potrebno.

Comments

comments

21 Comments

  • Slike super kao i uvijek, ali me sokirala cinjenica da je neko ulazio (provalio, zovite kako hocete) i bio u sobi dok ste spavali…jel’ sve bilo otvoreno zbog vrucine ili…bas mi je zao.

    Odgovori
  • So sorry, you had that troubles during your holiday… I hope everything else was perfect 🙂 Meals and pictures – remarkable as always 🙂

    Odgovori
  • Jako lepe fotkice, i zao mi je sto je taj nemili dogadjaj na moru pokvario celokupni dojam bezbriznog letovanja… ona piletina sa pomorandzama i medom izgleda fenomenalno a i bolonjeze ne bih odbila!;))

    Odgovori
  • baš mi je žao što ste imali problema na godišnjem, jer krađa dokumenata može itekako nagomilati probleme, no nadam se da taj događaj nije pokvario vaše ljetovanje, a prema ovoj finoj papici vidim da je na kraju ipak bilo dobro

    Odgovori
  • Mene su nasmijale dvoje hlače! 🙂 Joj, vjerujem da usuljavanje nije bas bilo ugodno, najezim se cim se to pomislim. To ćete brzo zaboraviti, a bitno da je bilo lijepo i da ste fino papali!

    Odgovori
  • dakle, ni lopovi više nisu što su nekad bili 😀 drago mi je da vam nisu ukrali neku značajnu svotu, ali žao mi je što ste ostali bez dokumenata. budući da sam nedavno mijenjala prezime i sve dokumente, jako dobro znam kakva je to gnjavaža. oboružaj se strpljenjem 🙂 fotke s odmora su krasne, a ova piletina mi izgleda presavršeno! dobro došla nazad 🙂

    Odgovori
  • a joj.. žao mi je za dokumente iskreno najviše.. ali ta činjenica da ti se netko motao po sobi ..uff. to mi je grozno..piletina i bolonjez su sjajni..welcome back.. želim ti brzu prilagodbu 🙂

    Odgovori
  • Mene strasno nervira promena dokumenata i uopste sve to vezano za SUP.Mogu misliti kako ti je,Fotkice su taako dobre,bas sam uzivala.Neka kaze ko sta hoće ali CRO primorje je bozanstveno!

    Odgovori
  • welcome back 🙂 sto reci? zao mi je zbog kradje, (dobro je jedino sto se nisu bas previse okoristili), nadam se da ce muke po dokumentima biti sto manje… slike divne, a kombinacija piletina+med+limun = jedna od mojih omiljenih. super 🙂

    Odgovori
  • Ehej, Andrea..dobro došla natrag, u stvarnost…Žao mi je zbog nezgode koja vam se dogodila..Suosjećam s tobom..a piletina izgleda taaako sočna, ukusna..odlično..Eh, da, jeli ova prva fotkica možda iz Velog Lošinja?..skroz mi se čini da je..imam i sama puno fotografija iz tog predivnog grada u kojem smo ovo ljeto i mi proveli krasnih deset dana odmora….

    Odgovori
  • Ne mogu shvatiti tu drskost: ušuljati se u nečiju kuću i pokrasti ga dok je ovaj u kući:(((Žao mi je za tu epizodu ali, život ide dalje!Piletina je izvrsna a što se tiče bolonjeza umaka i u mene je stalno na jelovniku. Svi ga vole!A, slike su božanstvene i tako stvarne:))

    Odgovori
  • Fotke su ti prekrasne, baš posebne.. i ja sam za vikend jela puretinu sa medom i limunom i dodala malo korice ond naranče i majčinu dušicu.. obožavam piletinu ili puretinu spremljenu na takav način.. 🙂 žao mi je zbog krađe :(, zapravo mi je nevjerojatno da se netko ušuljao u sobu dok ste spavali.. užas, s druge strane nama su prošle godine na Pagu ukrali laptop i fotoapart iz apartmana dok smo spavali nezaključani, tako da me ništa više ne čudi.. 🙁

    Odgovori
  • btw. po danu se to dogodilo, ipak bi po noći se sjetila zaključat vrata.. 🙂

    Odgovori
  • a joj, šokirala si me s ovim ušuljavanjem dok ste spavali! drago mi je da ste vi ok, a sve ostalo je manje bitno! iako, ne bih ti bila u koži s ovim pravljenjem novih dokumenata 😉 piletina izgleda predobro i stvarno hrskavo, kombinacija sastojaka baš idealna za nju :)a bolonjez je isto fenomenalan, baš sam ga se zaželjela :)p.s. drago mi je da se svi polako vraćaju bloganju nakon ljetne stanke 🙂

    Odgovori
  • Prekrasne fotografije i jela i predjla…Strašno je do koje je mjere lopovluk uzeo maha i kako lopovi nidočega ne prezaju. Zamisli ušuljati se u kuću dok ste još vi tamo?!? Čovječe pa to je strašno! Ne bih stajala na muku, ali sam nebrojeno puta čula da su ti lopovi naoružani i da ako bi ih slučajno izenadio domaćin kuće koju su nameračili pokrasti ne bi prezali od upotrebe oružja ni napada.Stanje u mom novčaniku je kao i kod tebe, gotovine ni radi lijeka. Kartice su odvojene od ličnih dokumenata i sve je to pouka od kada sam prije dvije godine pokradena u tramvaju. Znam koja je muka sa vađenjem novih dokumenata i želim vam dobru sreću i mnogo strpljenja.

    Odgovori
  • … predjela ili krajolika 🙂

    Odgovori
  • Lopovima se nikada ne moze statina kra….ali me zato vesele tvoje prelijepe slike mjesta gdje na zalost jos nisam bila.Piletinu volimo i pravim je sa limunom,ali cu zasigurno probati i narancu,nju pak vise stavljam u salate :))

    Odgovori
  • Što da ti kažem, stvarno se više ničemu ne čudim, ali ovo je ipak previše :(Papica i fotke su ti božanstveni!Nisam bila više od desetljaća, iako je bio grad mojih ljeta djetinjstva i mladosti, ali jeli na početku fotka Velog? :))Budi uspomene!:)

    Odgovori
  • Jao Andrea, bas mi je zao sto vam se to desilo na odmoru :(A fotke, predeli, klopa… Njam, njam, njam! Posebno piletina!ps: i da, nisam ti javila za tortu 🙂 Klinci su odlepili! Brat je rekao da moze ista i za sledeci rodjendan 🙂 Obicno reditelji prave vocne torte, ja sam ovog puta resila da bukvalno ispratim batinu zelju – hteo je cokoladnu tortu i ovo je i bila najcokoladnija sto je mogla da bude 🙂 Hvala, i da znas pravicu opet 🙂

    Odgovori
  • uh, nije dobro ovo sa provalom i krađom ali kako si i sama rekla šteta nije tako velika, veća je kasnija gnjavaža sa dokumentima. A mene bi najviše uzrujala spoznaja da mi je netko tu bio dok sam spavala. Ali i to se događa, dogodilo se, nije bilo ništa strašno i živimo dalje. Lijepi đir ste napravili a i hrana koju si nam pokazala je mmmmmm, nemam ništa protiv ovakvih ljetnih obroka 🙂 . Fotkice su super !

    Odgovori
  • sa slika izvire okus i miris ljeta.:)zao mi je cuti da ste bili orobljeni i to jos na spavanju. da budem iskrena, sama pomisao na takvu mogucnost me uzasava…:( srecom pa se vama nista nije dogodilo.:)

    Odgovori

Odgovori