doručak, kava, quinoa

Jutarnji puding od kvinoje i naši (ubrzani) jutarnji rituali

Puding od kvinoje

Jutro nije moje doba dana i iskreno ne znam što bi vam napisala o svojim jutarnjim ritualima, a da ne zaplačemo svi skupa. Bilo od tuge ili od smijeha. 😀
Moja jutra su uglavnom kaotična, kao što su uostalom svima s malom djecom, ma koliko vam određeni mediji tvrdili suprotno. Jutro i kaos jednostavno idu ruku pod ruku u životu zaposlenih roditelja, to je tako.
Ja se, već poslovično, svakog dana ustajem prekasno i tada sam ljuta na cijeli svijet dok ne popijem svoju prvu  NESCAFÉ Classic kavicu. Najviše je volim s bademovim mlijeko i mrvicom cimeta, ta me kombinacija odmah oraspoloži.

Nescafe
Za to vrijeme Zvjerka prosvjeduje i ne želi ustati iz kreveta. Naravno, noć prije je opet zaružila pa je to glavni razlog naše opće nakostriješenosti.
Kad se konačno ustanemo, pokrpamo i spremimo, nemamo više ni trunke vremena za jutarnje rituale, ja srčem svoj NESCAFÉ u hodu, a ona s tatom juri u vrtić na doručak.

Vikendi su ipak neka druga priča. Nije da su oni usporeni i lijeni kao u nekom filmu, ali ipak spavamo malo duže i ne jurcamo mahnito. Ja ne bi bila ja da si ne nakrcam tonu obaveza, blogerskih i roditeljskih, preko vikenda pa onda ni vikendi nisu potpuno opušteni, no jednu stvar vikendom radimo obavezno – doručkujemo zajedno, polako i bez stresa.

Kaša od kvinoje
Eh, a kad je doručak u pitanju tu tek nastupa novi set problema. Ona je izbirljive naravi, a ja se pak trudim da jede zdrav i cjelovit doručak. Vjerujte mi nije baš lako to sve koordinirati, a ideje za zdrave i njoj prihvatljive doručke se brzo iscrpe. Pitajte bilo koga i reći će vam isto. 😀

Upravo zato obožavam ovaj jutarnji puding od kvinoje. Ukusan je jako i ostavlja dojam da je čokoladni desert, relativno se brzo sprema, a i mala Zvijer ga hoće jesti. Njega mi je otkrila moja prijateljica Goga kad smo jednog dana kukale da više ne znamo što bi spremale klincima za doručak. I hvala joj na tome, ovaj puding od kvinoje obožavamo i uvršten je u stalni postav. Rekla bi čak da je postao moj as iz rukava kad gospođica ne želi ništa jesti. 🙂

Puding od kvinoje
Nedjeljom ujutro ga pristavim kuhati čim se ustanem, ja pijuckam kavu dok se puding od kvinoje krčka i taman kad se razbudimo imamo topao i hranjiv doručak.
Nakon doručka se volimo još malo povlačiti po stanu, ona se tada uglavnom bavi stvaranjem kreativnog nereda, a ja u miru skiciram plan za sljedeći tjedan i pijuckam šalicu NESCAFÈ Classic kave s omiljenim bademovim mlijekom. Pustim malenu tada da napravi pravi kaos u dnevnoj sobi, a ja si ukradem pola sata mira, nakon toga ionako kreće standardni žrvanj koji ni vikendom ne miruje.

*Ovaj post nastao je u suradnji s NESCAFÈ Hrvatska

Puding od kvinoje
Print
Sastojci
  1. ½ šalice kvinoje
  2. 1 šalica biljnog mlijeka poput bademovog
  3. 1 šalica vode
  4. prstohvat soli
  5. 1 vrhom puna žlica sirovog kakaoa
  6. 1 – 2 žlice javorovog sirupa
  7. 1 žličica cimeta (cejlonskog po mogućnosti)
  8. 1 žlica maslaca od lješnjaka
  9. borovnice ili voće po izboru za posluživanje
Postupak
  1. Kvinoju operite pod mlazom hladne vode i dobro je procijedite.
  2. Prebacite kvinoju u manji lonac, dodajte joj bademovo mlijeko, vodu, kakao, cimet, prstohvat soli i javorov sirup. Dobro promiješajte.
  3. Kuhajte sve na srednje jakoj vatri dok ne zakuha. Tada smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok kvinoja ne omekša, a smjesta postane gusta i pudingasta. Znati ćete da je kvinoja kuhana kada pusti male 'repiće'.
  4. U kuhani puding umiješajte i žlicu maslaca od lješnjaka, odmah je razdijelite u zdjelice te posipajte voćem po izboru.
  5. Odmah poslužite.
Napomene
  1. Šalica je zapremnine 250 ml.
  2. Za potpuni užitak uz ovaj doručak sebi pripremite i šalicu NESCAFÉ Classic s bademovim mlijekom i mrvicom cimeta.
Cukar http://cukar.com.hr/

Odgovori