deserti, doručak, kolači, muffins, veganska jela

Jutarnji muffini s borovnicama i ribizom

Muffini s borovnicama i ribizom

Kao što ste možda primijetili opet sam u malom zatišju, nagomilale su mi se obveze koje nisu kulinarske prirode, ali to ne znači da ne kuham punom parom. Skupilo se i dosta materijala za objavu tako da vam svašta lijepog spremam prije nego počnu pravi godišnji. Danas vam donosim jedan brzopotezni recept. Ovaj nije bio u planu za objavu, ali jednostavno je ispao dobro pa mi se činilo sasvim prikladno objaviti ga.

Pred vama su malo zdraviji muffini. Iako muffini nisu prvi kolač za kojim bi posegnula, a ni u slastičarnom smislu mi ne predstavljaju nikakav izazov, oni mogu biti odlično rješenje za užinu ili doručak. Posebno ako se malo potrudim pa ih napravim zdravijima. Ovi današnji su od integralnog pirovog i ječmenog brašna, nemaju uopće dodanog šećera, jaja niti mliječnih proizvoda, a nakrcani su borovnicama i ribizima. Mislim da na ovu kombinaciju teško možete ostati ravnodušni. Ako vas nisam zainteresirala ovim zdravim marketingom onda ću vam još reći da ih je jako jednostavno smutiti, a ako više volite konkretne i slatke kolače onda ovima slobodno dodajte sladilo po izboru.

Muffini sa šumskim voćem

Muffini s borovnicama i ribizom
Print
Sastojci
  1. 100 g pirea od jabuke*
  2. 100 g pirea od datulja*
  3. 1 žličica limunovog soka
  4. 2 chia jaja*
  5. 120 ml zobenog mlijeka
  6. 50 g ED kokosovog ulja
  7. 100 g integralnog pirovog brašna
  8. 100 g ječmenog brašna
  9. 25 g zobenih pahuljica
  10. 1 žličica cimeta
  11. 2 žličice sode bikarbone
  12. prstohvat sol
  13. 100 g borovnica
  14. 50 g crvenog ribiza
  15. malo lana i suncokreta za posipanje
Postupak
  1. U jednoj zdjeli pomiješajte pire od jabuka, pire od datulja, limunovo sok, chia jaja, zobeno mlijeko i otopljeno kokosovo ulje.
  2. U drugoj zdjeli pomiješajte pirovo i ječmeno brašno, zobene pahuljice, sodu bikarbonu, cimet i malo soli.
  3. Spojite suhe i mokre sastojke te sve lagano pomiješajte da se sastojci prožmu.
  4. Na kraju umiješajte borovnice i ribiz.
  5. Kalup za muffine obložite papirnatim košaricama pa svaku napunite pripremljenom smjesom gotovo do vrha.
  6. Posipajte ih lanom i suncokretom ili sjemenkama po izboru.
  7. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C dvadesetak minuta ili dok ne porumene, a čačkalica zabodena u muffin ne izađe čista.
  8. Pečene muffine izvadite iz kalupa i pustite da se ohlade.
Napomene
  1. *Pire od jabuke napravite sami tako da zblendate oguljenu i očišćenu jabuku
  2. *Pire od datulja napravite tako da vilicom nagnječite datulje. Ukoliko ne koristite svježe datulje već suhe onda ih prije namočite u toploj vodi oko sat vremena te ih usitnite u blenderu.
  3. *Chia jaje izvrsna je veganska zamjena za jaja u nekim kolačima. Jednostavno ih je napraviti. Za jedno jaje potrebna vam je jedna žlica samljevenih chia sjemenki i tri žlice vode. Pomiješate sve i ostavite da se stisne. To je sva mudrost.
  4. Umjesto chia sjemenki možete koristiti i lanene sjemenke.
  5. Ukoliko vas jaja ne brinu slobodno dodajte 2 prava kokošja jaja.
  6. *Ovi muffini nisu slatki te dobro funkcioniraju kao podloga slatkom doručku. Ukoliko želite muffine koji bi funkcionirali kao desert slobodno im dodajte javorov sirup, kokosov šećer ili med.
Cukar http://cukar.com.hr/

3 Comments

  • Ciao,
    isprobala bih recept ali ne koristim datulje. Bi li ih mogla zamjenit s kokosovim šećerom i ako da, u kojem omjeru?
    JOš me zanima može li se umjesto ječmenog staviti zobeno brašno?
    Hvala 🙂

    Odgovori
    • Pozdrav Anja,
      Što se tiče same slatkoće svakako se datulje mogu zamijeniti kokosovim šećerom. Ovisno koliko slatko voliš ja bi dodala od 50 – 100 g šećera. Ipak ono što mene brine je sama konzistencija tijesta koja bi mogla biti presuha bez paste od datulja. Mislim da bi ih bilo bolje mijenjati je s pireom od banane u istom omjeru ili dodati neki drugi voćni pire. 🙂
      Eto nadam se da sam pomogla. 🙂

      Odgovori
      • Andrea,
        hvala na pomoći.
        Probati ću svakako, a ako dođemo do nekog korisnog otkrića podijelim. Lp! 🙂

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.