glavna jela, gljive, jela s mesom, junetina

Juneći ragu sa šampinjonima

 

Rekli su mi da što god radila u Novu godinu ne ulazim s peradi na stolu. Jesti perad na početku Nove godine navodno je najgore što se može učiniti i tako započeta godina nikako neće biti prosperitetna. Idealno bi bilo godinu započeti odojkom ili bilo kakvom svinjetinom. Kažu da su praščići životinje koje ruju naprijed pa time simboliziraju napredak u nadolazećoj godini dok pilići guraju zemlju iza sebe pa shodno tome simboliziraju nazadovanje. 🙂

 

Svima je ova godina za nama bila više-manje jednako loša pa rekoh da ne izazivam sudbinu idem pokušati sa svinjetinom. Toga sam se naravno sjetila na Staru godinu kad su već svi dućani bili poharani i nigdje nisam našla ni s od svinjetine. I moja škrinja je puna peradi, hoćeš piletine, hoćeš puretine ali ni komada svinjetine. Kupila sam ono što sam našla, junetinu, nadam se da mi se ona neće obit o glavu u narednoj godini, a za svaki sam slučaj  kupila i dosta pršuta jer, ipak, boljeg oblika svinjetine nema. 🙂

SASTOJCI
500 g junećih prsa
200 g luka
250 g šampinjona
3 režnja češnjaka
200 g mrkve
400 g graška
100 ml crnog vina
50 ml bijelog vina
1 žlica konšerve (koncentrata rajčice)
2 lovorova lista
ružmarin
4 – 5 klekovih boba (borovice)
sol
papar
maslinovo ulje


POSTUPAK

  • Junetinu očistite od masnoća i žilica i narežite na kockice.
  • Luk i češnjak nasjeckajte, a mrkvu narežite na kolutiće.
  • Na dvije – tri žlice maslinovog ulja pirjajte luk dok ne omekša pa mu dodajte češnjak i nastavite pirjati. Pirjajte sve dok u potpunosti ne omekša, a po potrebi dodajte i malo vode.
  • Dodajte meso i njega miješajući pirjate dok ne uhvati boju sa svih strana.
  • Potom dodajte lovor, ružmarin, borovice, mrkvu, grašak i žlicu konšerve.
  • Sve zalijte vinom, smanjite vatru i krčkajte dok sav alkohol ne ispari.
  • Dolijte vode, toliko da pokrijete meso, dodajte soli i papar te nastavite kuhati.
  • Kuhajte oko 2 sata dolijevajući vodu po potrebi.
  • Šampinjone očistite i narežite na listiće.
  • Stavite ih u posudu debljeg dna (ono đir zepter), malo ih posolite i na suho ih pirjajte dok ne ispari sva njihova tekućina.
  • Umiješajte šampinjone u kuhanu junetinu i poslužite.

NAPOMENA
Ovo jelo možete skuhati dan ranije, a šampinjone dodati prije posluživanja.

23 Comments

  • perfect, just perfect. I think with pork would not be so fine 🙂 I hope the New Year will be better for all of us 🙂

    Odgovori
  • 🙂 totalno sam zaboravila na tu pricu (da svinje ruju prema naprijed, a perad baca nogama zemlju prema nazad…):)

    Odgovori
  • Odlično izgleda!!!I dobro su ti rekli!Na Staru se još smije jesti perad, ona čeprka nogama i baca iza sebe, a na Novu se jede svinja jer ruje naprijed. Ne znam gdje tu spadaju junci i telad i sl. siročići koje satremo, ali svinja je ipak ultimativna namirnica za navodnu sreću u Novoj godini :))Isto kao što bi se na novogodišnjom stolu morao naći slanutak ili grožđe.!Ovo svakako radim, jer svi volimo ovakve kombinacije mesa sa žlicom i saftom.O fotkama ne moram…..:)sve znaš!

    Odgovori
  • Joj kako ovo fino izgleda… a prica o vrsti mesa koju smem ili ne jesti totalno mi je nepoznata ali od sad pamtim 🙂

    Odgovori
  • baba mi je neki dan prvi put rekla za to s kokosima i svinjama, a sad i ovdje 🙂 u svakom slucaju, ukusan pocetak godine i ako ovo nagovjestava ostatak 2010 – bit ce to jedna mmmmm godina!

    Odgovori
  • Sad se mislim što smo mi imali za Novu godinu: sjetila sam se: bila je pašticada sa širokim rezancima a drugi dan bome s njokima!E asd, živi bili pa vidili!Ovaj tvoj ragu izgleda mrak!

    Odgovori
  • Super, super izgleda, ogladnila sam gledajući…

    Odgovori
  • ma, ja nisam nikad cula za tu pricu i sad se panicno pokusavam sjetiti sto sam spremila na novu godinu… mogu se samo sjetiti bbq na staru godinu a nova mi je nekako u izmaglici… nadam se da necemo zakoraciti nazad u ovoj godini zbog moje nesmotrenosti.;)

    Odgovori
  • Kako bi ovo prijalo po hladnoci koja nas je zapljusnula…Sjajne su ti fotke, jelo izgleda jako ukusno 🙂

    Odgovori
  • Super, Super, Super!Hugs, Diana

    Odgovori
  • Uh, nama je na Staru bila svinjica, a na Novu sarma kod mame. Pretpostavljam da je u sarmi bila kobinacija junetina-svinjetina. Nadam se da je bilo dovoljno svinjetine. 🙂 Tvoje jelo divno izgleda!

    Odgovori
  • znam da se na novu ne jede perad, ali sad znam i zašto 🙂 mi se uvijek držimo toga pa zato za novu bude ili sarma ili neki dio svinje pečen u pećnici s finim povrćem… ovaj tvoj ragu mi izgleda prefino! jedino me zanima gdje si kupila borovicu? bš sam detaljnije proučavala tvoja slana jela za fbi rukavice i malo se zabrinula što ću odabrati jer u svakom receptu ima bar jedan sastojak koji ja nikad nisam vidjela u trgovinama 🙂 izgleda da ću morati prijeći na tag slatko 🙂

    Odgovori
  • Zadovoljstvo mi je pročitati tvoje postove jer usoijem saznati nešto novo, vrlo uspješno povezuješ znanje sa receptima.Ja, ne jedem svinjetinu, ali sam imala narezanih pršuta i šunke, ako se to računa, a bilo je i boba i grožđa upravo u “svrhu” prosperiteta.Za koke i perad nisam čula, ali pamtim. Neću da si baksuziram i uprskam godinu na samom početku.Izvrsna si i kao kuharica i zadovoljstvo će mi biti istraživanje tvog bloga, a tvoja kuhinja odgovara našim preferencijama.

    Odgovori
  • Draga Andrea, divnu si nam priču ispričala pre nego smo krenuli sa raguom!Moram priznati da on prekrasno izgleda, sigurna sam da je tako i ukusan!!!Ja u svom domu tradicionalno spremam pečeno prasence(u NG ulazimo na četiri nogice-praseće) dok za pravoslavni Božić spremam tukicu (znači, na dve!)Niko me nije obavestio šta i kako treba, a znajući sada tvoju priču, vodiću računa da tako i ostane! Pozdrav!

    Odgovori
  • ovakav ragu obožavam i često ga spremam, kao i sve moguće varijacije na temu…fenomenalno! 🙂 ja do prošle godine nisam čula za ovaj običaj pa sam fino na samu novu godinu ispekla puricu…kasnije mi je mama rekla da to kao nisam smjela, da se perad ne smije bla bla…tad je već bilo kasno, ali moram priznati da ta godina nije bila tako loša….baš naprotiv…toliko o praznovjerju 🙂 ali ove godine sam svejedno, za svaki slučaj, ispkela teleinu ispod peke…ziher je ziher 😉

    Odgovori
  • Uf,kako dobro izgleda!Vrhunski!!!Mi za Božić obavezno prasence..:)

    Odgovori
  • Zeno draga, kako si mi samo nedostajala :)Nije me bilo neko vrijeme i imam toliko toga nadoknaditi, hocu reci procitati, a tvoj blog i tvoje price su mi nesto sto ne zelim posjetiti na brzinu, vec stvarno sjesti, citati i uzivati.Ragu krasno izgleda :)taman sam otkrila da se proucava tvoj blog u kuvarigricama i bas sam se iskreno obradivala,bas mi je drago.Ovaj mjesec definitivno sudjelujem mada mi je zao da sam par zadnjih preskocila.Lijep pozdrav i sa velikim zakasnjenjem sretni ti blagdani 🙂

    Odgovori
  • Hi, jedna lepa nagradica te ceka na mom blogu http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2010/01/nagrada.html …puno pozdrava!;)))

    Odgovori
  • Ohhh this is amazing, what a delicious image! :)Made me hungry….ByeLúciawww.fazemosdeconta.comwww.luciamrusso.com

    Odgovori
  • fenomenalno!!!

    Odgovori
  • Dragi ljudi, hvala vam na komentarima. :)Iskreno da vam kažem ne znam hoće li svinjetina pomoću u ovoj godini, ne znam ni hoće li piletina odmoći. Bez obzira na sve drage su mi narodne priče i običaji, a kao što sam rekla ova 2009. godina je bila koma pa sam htjela pokušati s nečim novim. Nadam se da se pršut računa! 🙂

    Odgovori
  • Sjajno izgleda,vjerujem da je ukus vrhunski..bice isprobano..zahvaljujem.

    Odgovori
  • Lonac ti je genijalan! :)Sad nemam uslova, ali ovo ima da pravim definitivno i sto pre!

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.