đumbir, juhe, ljutika, mrkva, pastrnjak, predjela

Juha od pečenog korjenastog povrća

Juha od pečenog korjenastog povrća

Neke subote ne počnu uopće onako kako smo planirale. Probudi nas prolom oblaka i kiša, zvjerka ustane na lijevu nogu i sve krene nekako naopako. Onda se ipak natjeram upristojiti sebe i dijete, srkajući kavu u hodu, i izaći vani. Bez obzira na prolom oblaka, natjeram se prošetati makar do trešnjevačkog placa. Kad se u njegovoj blizini održava i mali eko-etno plac s provjerenim proizvodima lokalnih OPG-ova, kad se oblaci naglo raziđu pa u parku popijem kavu i pojedem kremšnitu od batata (da, da od batata :D) onda i ta neplanirana subota ispadne sasvim dobra. Ako tome još pridodam i činjenicu da sam bocnula par kila pastrnjaka kojeg inače nikad ne mogu naći na placu, raspoloženje mi se još malo popravi, a baterije se napune za tjedan koji dolazi.

Zahvaljujući zalihama pastrnjaka imala sam riješeno pitanje ručka za par dana. Naime, kad radite puno radno vrijeme i imate malo dijete koje poslijepodne voli provesti u parku, kuhanje postaje opasno naporno. Jednostavno nema više vremena za kreiranje gozbi i luda eksperimentiranja. Makar i jeste nekakav gastro bloger osuđeni ste na improvizaciju i prečice u kuhanju. Kako se ne bi sve svodilo na brzinske večere od palente ili tjestenine dobro je ubaciti i pokoju krem juhu u rutinu. One se brzo spremaju, mogu biti jako hranjive i generalno ih ljudi vole (čitaj djeca). Ako skuhate malo više možete biti mirni dva dana, a to je ono što se u roditeljskim krugovima cijeni. Sadašnje promjenjivo vrijeme je ionako idealno za zdjelice toplih grijalica, a kud ćeš bolje stvari od pečenog korjenastog povrća.

Juha od mrkve i pastrnjaka
Kod ove juhe nisam ništa komplicirala. Ubacila sam očišćeno povrće u pećnicu, kasnije sam ga prebacila u blender s temeljcem, par puta sve okrenula i eto nam toplog obroka. Iako je ovo stvarno jako jednostavna juha, nenormalno je aromatična i moram je podijeliti s vama. Ovaj put sam koristila paletu azijskih začina i htjela sam ići više u nekom orijentalnom smjeru s okusima. Ne brinite ako nemate ove začine pri ruci, ova bi juha bila jednako ukusna i s mediteranskim začinima, na primjer. Tako vam danas (opet) donosim recept koji je više neka osnovna ideja koju možete nadograđivati po svom ukusu kako god želite.

Juha od pečenog korjenastog povrća
Print
Sastojci
  1. 500 g pastrnjaka
  2. 500 g mrkve
  3. 2 ljutike
  4. 1 glavica češnjaka
  5. 1 cm svježeg đumbira
  6. 1 žličica kumina
  7. 1 žličica garam masale
  8. ½ gorušice
  9. ½ cimeta
  10. 1 žlica sezamovog ulja
  11. Sol
  12. Papar
  13. 1 l vrućeg povrtnog temeljca (može i pileći ako ne težite jesti vegetarijanski)
  14. 100 ml kokosovog mlijeka
  15. za posluživanje
  16. 1 žličica bučinih sjemenki
  17. 1 žličica suncokretovih sjemenki
  18. 1 žličica zlatnog lana
  19. 1 žličica smeđeg lana
  20. 1 žličica sezama
  21. ¼ žličice soli (morske ili himalajske)
Postupak
  1. Pastrnjak i mrkvu operite, ogulite te u grubo narežite.
  2. Ljutike ogulite i prepolovite, a glavici češnjaka samo odrežite gornji dio i ostavite je tako u komadu.
  3. Podložite pripremljeno povrće na veliki lim obložen papirom za pečenje.
  4. Posipajte sve navedenim začinima, poškropite sezamovim uljem i začinite solju i paprom te malo promiješajte.
  5. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C i pecite dok povrće potpuno ne omekša, dvadesetak minuta.
  6. Kada je povrće gotovo prebacite u blender pastrnjak, mrkve i ljutike. Češnjak stisnite rukama kako bi izvukli mekano meso pa i njega dodajte u blender, a kožicu dakako bacite.
  7. Dodajte 2/3 pripremljenog temeljca i sve dobro zblendajte. Po potrebi dodavajte još temeljca dok ne dođete do željene gustoće juhe.
  8. Juhu dovršite kokosovim mlijekom te doradite okus po potrebi solju i paprom.
  9. Za posluživanje
  10. Na suhoj tavi tostirajte sve sjemenke i sol. Kada počnu pucketati žustro miješajte da vam ne zagore.
  11. Sjemenke su gotove kada dobiju lijepu zlatnu boju.
  12. Gotovu juhu posipajte ovom mješavinom sjemenki i uživajte.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori