đumbir, juhe, lagana jela, predjela, tikvice

Juha od tikvica s kokosovim mlijekom

 

Ovaj tjedan sam imala toliko planova sa šljivama i svi su mi od reda propali. Eno šljive čekaju neke sretnije dane u škrinji, a ja vam izvlačim recept koji sam spominjala prošli tjedan.
Prema komentarima za ovu kombinaciju mi se učinilo da bi reakcije mogle biti svakojake pa sam odlučila razuvjeriti vas.
Dakle radi se o juhi s kokosovim mlijekom. Iako većina nas doživljava kokos kao dodatak slatkim jelima u tropskim krajevima to nije slučaj pa je on obavezni dodatak raznim mesnim, ribljim i povrtnim jelima. Tajlandska kuhinja posebno voli ovo mlijeko i čini mi se da je ono njima isto što je i vrhnje za kuhanje u mnogim našim krajevima.
Kokos ne preuzima aromu juhe, daje je joj tek jednu nježnu egzotičnu notu, a kako su tikvice same po sebi vrlo nježne mogu podnijeti i malo smjelije kombinacije. Vjerujte mi da nisam rekla svima što jedu da nitko ne bi ni pomislio da u ovoj juhi ima kokosa, u ostalom probajte pa se i sami uvjerite.

 

Ako vas zanima zašto su propali moji planovi sa šljivama i to ću vam reći.
U utorak u 8 sati ujutro na vratima moje zgrade pojavila su se dva djelatnika zagrebačke plinare i obavijestila nas da nam isključuju plin zbog nekakvog remonta instalacija. Plin su trebali uključiti odmah toga poslijepodneva ali (naravno da postoji ali) uvjet da se plin uključi je da apsolutno svi stanari budu prisutni. Ne pitajte me zašto im je to bitno no kako svih stanara nije bilo, nisu nam uključili plin toga dana. Nisu ga uključili ni slijedećeg dana, pa ni onog iza toga, evo subota je i mi još uvijek nemamo plina.

 

Mene je ova oskudica jednog energenta strašno pogodila zbog činjenice što je moj siroti štednjak 100% plinski i bez plina nema kuhanja. Činjenica da nema tople vode me nije toliko pogodila kao činjenica da ne mogu kuhati. I dok sam problemu tuširanja doskočila lončićarenjem (polijevanjem toplom vodom pomoću lončića) za kuhanje još nisam našla rješenje pa uglavnom živimo na suhom dnevnom obroku. U međuvremenu sam izvukla i nekakav rešo koji guta struju iz šupe, pa na njemu kuham kavu, a mislim da ću ubrzo početi i sve ostalo.
Naravno ovo ništa nije neki problem jer su obećali iz gradske plinare da će nam oni podmiriti račun za struju. 😉

 

SASTOJCI
500 g tikvica
100 g luka
200 ml kokosovog mlijeka
600 ml vode
1 žličica ribanog đumbira
1 žličica kumina
1 žličica kurkume
1 zelena chili papričica
2 žlice maslinovog ulja
sol
papar
2 -3 komada tostiranog kruha za serviranje

POSTUPAK

  • Tikvice operite i izrežite na manje komade.
  • Sitno nasjeckajte luk pa ga pirjajte na dvije žlice maslinovog ulja.
  • Chili papričicu očistite od sjemenki pa i nju nasjeckajte.
  • Kada luk jako omekša i dodajte mu papričicu i ribani đumbir te nastavite pirjati još desetak minuta.
  • Dodajte kurkumu i kumin i sve energično miješajte da ne zagori.
  • Sada dodajte tikvice pa ih zalijte vodom tako da ih voda prekrije.
  • Kuhajte na laganoj vatri dok tikvice potpuno ne omekšaju.
  • Kada tikvice omekšaju usitnite ih u gustu kašu pomoću štapnog miksera.
  • Umiješajte kokosovo mlijeko te sol i papar po ukusu.
  • Kratko vratite na vatru.
  • Poslužite uz kockice tostiranog kruha po želji.

18 Comments

  • Jako neobicna i zanimljiva kombinacija. Nisam jos nista radila sa kokosovim mlekom,ali moracu da probam i mislim da ce ova corbica biti prvi eksperiment.Pozdrav!

    Odgovori
  • Ja obozavam azijsku kuhinju i znam da bi mi se i ovo sigurno svidelo. Na zalost, ovde nema da se kupi kokosovo mleko, a ja nikako da pokusam da napravim domace. Jel’ ti kupujes gotovo ili pravis domace?

    Odgovori
  • Izgleda zanimljivo.Nisam jos nista radila sa kokosovim mlekom,moracu da probam uskoro,a ova corbica ce sigurno biti prvi eksperiment:)Pozdrav!

    Odgovori
  • Marija, ima kokosovog mleka u Merkatoru. I ja sam se začudila i čak nije ni skupo. Supica je fenomenalna. Bookmarkirano! Još nisam radila sa kokosovim mlekom i jedva šekam. Samo da se odgegam do Merkatora

    Odgovori
  • Till now I have used the coconut milk only for marinate chicken or fish… I will try this soup 🙂 I think I’ll like it.In the town, where I live the Heating Central is regular under some reconstruction… This time /the end of September/ I am going to buy a little hot-water cistern 🙂 for our flat 🙂 so… always must to have a plan B 🙂 Have a nice Sunday, Andrea 🙂

    Odgovori
  • Izgleda vrlo lepo i kremasto, i pomalo egzoticno zbog svih ovih zacina i kokosovog mleka.;)) a saosecam sa vama zbog iskljucenja plina, znam kako je to veliki problem kad si u zgradi i ne mozes se dogovoriti sa svim stanarima… u nasem soliteru ima 94 stana, i ne znam da li su nam veci problem liftovi, iskljucenja struje ili kad ostanemo bez vode po par dana jer se pokvarila pumpa, uff..:((

    Odgovori
  • Supica je fantasticna i mora na probu a i fotke su ti carobne 🙂

    Odgovori
  • Sva jela i juhe s kokosivim mlijekom su mi favorit. Ovo s tikvicama savršeno. Ovo svakako moram probat.

    Odgovori
  • hhahahahaha lončićarenje…zakon!zanimljiv recept, vjerujem da je baš fino…volim i kokos i tikvice pa ne vidim razloga da mi bude loše.p.s. kad ti već podmiruju račun za struju kad mogu doći oprat veš kod tebe ;)+fotke kao i uvijek prelijepe, super mi je ovaj detalj s mrežom!!!!

    Odgovori
  • Evo i te juhe od prošli put. Kokosovo mlijeko sam isprobala samo u slanim kombinacijama i sama sam stekla dojam da je to nešto kao naše vrhnje za kuhanje u azijskoj kuhinji. Ne znam koliko je stanara u tom vašem ulazu, ali je sigurno problem da se svi nađu u stanu u određeno vrijeme.Za lončičarenje znam kako je itekako dobro, naime lončičarila sam cijeli rat.

    Odgovori
  • Ovo sa lončićarenjem mi je poznato od prošle godine kada su kod nas dimnjačari nešto čistili po dimnjaku na zgradi pa očistili tako da je desna vertikala dva dana imala veto na paljenje bojlera. A ja sam , naravno, na desnoj vertikali. I onda sam dva dana lončićarila 🙂 Juhica je jako interesantna, čim sam pročitala naslov zapitala sam se kako li ovdje ide kokosovo mlijeko. Kažeš da se previše ne osjeti. Definitivno ovu juhu treba isprobati . I prezentacija mi se jako sviđa !

    Odgovori
  • Joj, super je juha, mislim da bi mi se jako svidjela.. Probala sam prije par godina kokosovo mlijeko u slatko-slanoj varijanti, točnije rižot od crvene riže, ananasa i kozica, fino, iako bi danas umjesto kozica stavila piletinu. :)) Mora da je užasno biti bez plina nekoliko dana, a tek bez tople vode.. :/ a čovjek je prisiljen na sve se prilagodit.. 🙂

    Odgovori
  • e ovaj recept sam čekala! btw, probala sam onu piletinu s karameliziranim lukom. nisam imala vremena fotkati, ali bila je fantastična. bude vjerojatno ovaj tjedan opet na meniju pa možda ulovim koju fotku 😉 anyway, juhica je sigurno odlična i meni osobno kombinacija kokosovog mlijeka i povrća ili mesa nije nimalo strana. još da je kokosovo mlijeko pristupačnije cijenom i da se može nabaviti svugdje, puno češće bi ga konzumirala u ovakvim kombinacijama.

    Odgovori
  • Joj Andrea, znam kako ti je. Ja jedno ljeto nisam imala u stanu 2 mjeseca plin, jer su radili cjelokupnu renovaciju plinovoda. Dobro da je bilo ljeto, pa sam se tu i tamo mogla pošpricati hladnom vodom ako mi se nije grijalo za lončiće, ali kuhanje me bilo dotuklo. Ja jednostavno ne znam kuhati na struju :(A juhica je savršena. sTavljam je u folder RECEPTI ZA ISPROBATI.. 🙂

    Odgovori
  • Volim kokosovo mlijeko, iako ga u juhu nisam nikada stavljala, ali ovo je sigurno savršeno. Što se tiče plina, znam o čemu govoriš, svekrva je nedavo imala istu priču. Živi u neboderu sa 16 katova i imali su nekakav incident, gadno je bilo, susjed je prijetio samoubojstvom, bila policija, prava talačka kriza. I iskuljučili im plin. Nakon toga su ga tri tjedna čekali (svi su živi, hvala bogu) jer se morao okupiti čitav neboder. Katastrofa.

    Odgovori
  • Sjajan recept,ja bih rado ovu juhicu popapala,samo kod nas neznam da li ima da se kupi kokosovo mleko.Znam da Jasenka ima recept kako da se napravi,i to činimi se bas lagan i nije komplikovano….

    Odgovori
  • Moji vole kokos samo u slatkoj varijanti,ali …pravi cu je pa makar samo ja jela ,samo moram odmah da isprintam jer cu zaboraviti ,javim utiske !!:))

    Odgovori
  • Odlicna, odlicna supa! Juce smo je pravili i ja sam pojela 3 tanjira 🙂 a stala sam jer me bilo sramota. Odlicna, pikantna, osvezavajuca, zagrejavajuce, praznik za nepca i za oci! Visoko adiktivna, mislim da cu da je pravim cesce. Koje povrce bi moglo umesto tikvica, posto ce im proci sezona uskoro?

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.