juhe, suhe rajčice, veganska jela

Juha od suhog graška iz Philipsovog Multicookera

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Juha od polubiža, kako mi zovemo suhi grašak, je nešto što se kod nas kuha od kad pamtim. Ovo je ona vrsta juhe koja se oduvijek posluživala kao samostalno jelo i za kojom sam kao dijete ludovala.
Obožavala sam oduvijek tu gustu i baršunastu teksturu koja se postiže polaganim i duuuugačkim kuhanjem. 🙂
Upravo zbog tog dugačkog kuhanja danas je rijetko kuham. Naprosto mi se ne da provoditi sate dadiljajući je dok se suhi grašak pomalo raspada na laganoj vatri.
Naime, ova juha se kuha toliko dugo dok se suhi grašak u potpunosti ne raspadne i pretvori se u gustu krem juhu.
Ovo je procedura koja traje i traje, ukoliko nemate ekspres lonac ili ga se smrtno bojite. 😀
Eto upravo zbog toga ovu juhu kuham maksimalno jednom godišnje. No zato, one rijetke dane, kad je skuham uživam u instantnom povratku u djetinjstvo.
Kako sam posljednjih dana dobila Philipsov Multicooker na testiranje zaključila sam da bi idealno bilo u njemu skuhati juhu od polubiža.
Zapravo, ova juha je kao stvorena za njega. Ubace se svi sastojci u aparati, namjesti se tajmer i može se posvetiti nekim drugim aktivnostima.
Nema previše gubljenja vremena na miješanje juhe, većinu posla odrađuje Multicooker.
Bez obzira na moj minimalni trud oko kuhanja ovog jela, juha je ispala savršeno ukusna. Gotovo kao mamina. 😀

Philips multicooker juha od suhog graška
Možda se sad vi pitate kava mi je to juha od suhog graška, a narančaste je boje.
E pa dragi moji odgovor na to pitanje se krije u mom najnovijem najdražem začinu – crvenoj ljutoj dimljenoj paprici.

paprika

Iako mljevenu papriku gotovo nikad ne koristim u kuhanju ova me totalno oduševila svojim intenzivnim mirisom dima. Taj miris dima prenosi u svako jelo kojem se doda i daje mu onu čarobnu notu roštilja. Osim mirisa i arome ova paprika daje i intenzivnu boju jelu pa je tako moja juha postala narančasta. 😀

Juha od suhog graška iz multicookera
Print
Sastojci
  1. 1 mala glavica luka
  2. 1 režanj češnjaka
  3. 1 žlica maslinovog ulja
  4. 1 žličica crvene ljute dimljene paprike
  5. 1 šalica* suhog graška
  6. 4 šalice* vode + još po potrebi
  7. sol
  8. papar
  9. 4 sušene rajčice sitno nasjeckane
Postupak
  1. Luk narežite, a češnjak sitno nasjeckajte.
  2. Mulicooker uključite u struju i odaberite program FRY, tajmer namjestite na 10 minuta.
  3. U posudu stavite maslinov ulje, luk, češnjak i crvenu papriku, poklopite Multicooker i pržite tako do kraja programa. Povremeno možete malo promiješati luk, čisto da vam ne zagori.
  4. Kad je program gotov, dodajte u suhi grašak, vodu, sol i papar. Odaberite program STEW, a tajmer namjestite na 3 sata. Poklopite posudu i ostavite da se tako kuha.
  5. Tijekom kuhanja možete malo provjeravati juhu i eventualno je promiješati. Možda će pred kraj kuhanja trebati doliti malo vode kako bi juha bila rjeđa.
  6. Kada se završi s kuhanjem aparat će se prebaciti u program KEEP WARM i tako sačuvati vašu juhu toplom do posluživanja.
  7. Prije posluživanja narežite na sitno suhe rajčice pa ih posipajte po posluženoj juhi.
Napomene
  1. *šalica je zapremnine 250 ml
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

1 Comments

  • Ovo mi super izgleda !
    Kada sam vidjela da se u Zg otvorila Harissa, iskreno, bila sam malo ljubomorna jer mi ta destinacija i nije baš uz put 😉 ali oni imaju odličan web shop i stvaaarno su fantastični !!!
    Ljuta dimljena paprika je kao stvoren začin za mene 😉

    Odgovori

Odgovori