juhe, predjela, sir

Juha od brokule s gorgonzolom

 

Šta da vam kažem, ubilo me u pojam današnje vrijeme. Nakon posla sam pokisla do koljena, čak sam i u cipelama osjetila malo vlage. Ma k vragu i Marte i njihova doživotna garancija kad ne mogu izdržati prvu jaču kišu…
Naravno da još uvijek vučem u torbi onaj stari potrgani kišobran koji ne služi ničem, kao da nije već dovoljno depresivna činjenica da po mraku odlazim na posao i da se po mraku vračam s posla, nemam ni adekvatnu zaštitu od kiše.
Inače ja volim zimu, ona mi je omiljeno godišnje doba. Volim je do te mjere da bi najradije da je stalno zima. Ponekad, u sivoj sobi u kojoj radim, gledam u ogromnu, šarenu kartu Europe i maštam kako bi bilo lijepo živjeti negdje na bijelom sjeveru, na Islandu ili u Laponiji. Valjda od djetinjstva imam usađenu neku romantičnu viziju idilične zime iz neke ruske bajke, pa mislim da bi takav bio život u zemlji vječnog snijega i leda. Ozbiljno vam govorim, zamišljam život u iglu, bez šale.
Ovakvi dani me natjeraju da se predomislim (ili trgnem iz snova) jer me ništa ne deprimira kao ovaj uporni nedostatak sunca. Zanimljivo je kako nikad prije nisam doživljavala sunce kao bitan element svoje sreće, sve dok nisam počela raditi u svojoj sivoj sobi, u sivoj zgradi u sivom gradu. Pa kako da se onda osjećam nego sivo, sivo, sivo…

Tako sva siva (i pokisla) konačno sam se dočepala svoga doma koji je već imao neke naznake nijansi smeđe i bakrene boje. U njemu sam se i ja počela osjećati šarenije te me naglo preplavilo cijelo more zemljanih toplih boja. U duboko crvenom zagrljaju moga dragoga čak se počela nazirati i zelena boja. U ovom trenutku mi se čini da crveni zagrljaj i zelena juha mogu sve izliječiti.
Samo se nadam da će do sutra prestati kiša jer od sivog vremena jedino više mrzim sivu sobu u kojoj radim, a njihova kombinacija mi je ubitačna…
O juhi nemam puno toga reći osim da je jako ukusna. Mislim što se tu ima još reći, znate što je brokula, znate što je gorgonzola, jasno vam je što možete očekivati.
Ono što ne znate je da ova juha popravlja raspoloženje – provjereno!
SASTOJCI
400 g cvjetova brokule
120 g krumpira
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
100 g gorgonzole + još malo za posipanje
800 ml vode
maslinovo ulje
sol
papar


POSTUPAK

  • Na maslinovom ulju pirjajte sitno narezan luk.
  • Kad luk omekša i uhvati lijepu zlatnu boju dodajte mu nasjeckani češnjak te još malo pirjajte.
  • Krumpir ogulite, operite i narežite na manje komade.
  • Brokulu operite i natrgajte na cvjetove.
  • Dodajte krumpir i brokulu prijanom luku, sve zalijte vodom i kuhajte dok povrće ne omekša.
  • Gorgonzolu natrgajte na komadiće pa je dodajte omekšanom povrću. Sve dobro promiješajte i začinite solju i paprom po ukusu.
  • Usitnite povrće štapnim mikserom u gustu juhu. Po potrebi i ukusu juhu razrijedite s još malo vode.
  • Toplu juhu poslužite odmah, posutu s još mrvljene gorgonzole. 🙂

 

14 Comments

  • Avatar

    jesam li ti vec rekla da volim tvoj stil pisanja?:) imas ono nesto sto covjeka opusti.gorgonzola mi je medu najdrazim mekim sirevima i narafski da imam zelju probati ju u ovoj kombinaciji.:)

    Odgovori
  • Avatar

    Satojci su izvrsni pa me i ne čudi krajnji rezulta: odlična juhica i dobro raspoloženje!

    Odgovori
  • Avatar

    I ja sam pokisla. Kišobran je uvijek u autu, a auto na drugom kraju parkirališta.I meni nedostaje sunce, ja sam pak proljetni tip, proljeće volim, ali osim vrlo toplim krajeva zemaljske kugle, maštam i o tome kako ću jednom ipak vidjeti i sjever.Za juhicu ti vjerujem na riječ, jer je doista ono što kažem, brokula i gorgonzola i što tu može ne biti dobro….Sličice prekrasne!

    Odgovori
  • Avatar

    Sivilo vlada i ovde i kisa lije vec danima… a ja bi u toplije krajeve jer ne volim zimu… bar ne ovakvu…Corbica je prefina i probam je vec sutra 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Za ovako jesenje vreme najbolje prija dobra juhica 🙂 Obozavam juhe od povrca, a kako su brokoli moje omiljeno povrce – sta da kazem no hvala na receptu. Deluje fino, probam za vikend!

    Odgovori
  • Avatar

    Znam da je ova juha jako fina i da podiže raspoloženje.Brzo će se i isprobati…

    Odgovori
  • Avatar

    juha mi se jako, jako svidja, a pogotovo fotke! ja obozavam zimu, i htjela bih da traje cijelu godinu:)) i ako moze malo i snijega:)))

    Odgovori
  • Avatar

    juha uvijek popravlja raspoloženje tako da ti vjerujem da i ova tvoja ima takav učinak… obožavam brokulu i jako mi se sviđa ova kombinacija sa sirom 🙂 a što da ti kažem, mrzim ljeto i one nesnosne sparine i zato mi je zima uvijek nekako bila najdraže godišnje doba… ali snježna zima jer onda bjelina snijega nadoknađuje manjak sunca pa opet nikako ne mogu biti depresivna 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Juha je pravi ljek u onako sivom danu. Ja sam kod kuće ali ipak sam se osjećala loše jer cijeli dan kiša pada i sivilo je vani. Inače, kada sam tražila stan jedan od uvjeta jest da ne gleda na sjever jer nikada nema sunce. Ja volim sunce, ni zima mi nije mrska ali ne bih živjela u Iglu 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Moj tata kaže juhica je lijek :)) I ja vjerujem da je. Negdje sam pročitala da se izvana peremo sa vodom, a iznutra sa čajem i juhom. Ova tvoja je super…A što se tiče vremena, ja u principu volim kad je hladno.. Ali kiša me izluđuje ako moram van.. Uvijek pokisnem.. Bojim se da se više ne proizvode cipele sa doživotnom garancijom 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Ja nisam bas ljubitelj kise,jako lep recept,stim sto sir obošavam,mora da je preukusna!

    Odgovori
  • Avatar

    Super juha i super fotke, kao da je proljeće došlo! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    @Snježana, puno hvala, drago mi je da tako misliš jer ja jako volim čitati tvoje postove.:)Ako probaš juhu javi mi dojmove. :)@Snježa, zbilja je juha bila ugodno iznenađenje na kraju tmurnog dana.@Tadeja, volim i ja proljeće, odmah nakon zime. 🙂 Ali kiša i tmurno vrijeme me psihički uništavaju. :)Hvala ti na komentaru.@Maslinka, nadam se da si probala i da vam se svidjela juha.@Emo_serpica, nadam se da će ti svidjeti, hvala an komentaru. :)@Nada, rekla sam ti da je slična onoj tvojoj. Ma ja obožavam sve juhe ali sa sirom su stvarno posebne. :)@Sweet Corner, joj i ja bi tako htjela da padne snijeg. Evo zhaldilo je pa možda i bude nešto snijega ove godine. Hvala ti na komentaru i za fotke i za recept. :)@Josipa, apsolutno se razumjemo po pitanju vručina i po pitanju bijele zime. :)@Jubi, vjerujem da si i ti loše od ovog vremena, nema tu pomći. Hvala ti na komentaru. :)@Andrea, slažem se s tvojim tatom. I mene kiša izluđuje… :)@Vera, hvala na komentrau.@Vali, hvala ti draga moja. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Jao ja kupila gorgonzolu (za one kruske iz S&P), potrosim pola i zaboravim na nega jedno nedelju dana. Rekao bi covek da se budjavi sir nece ubudjati, ali…

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.