banane, deserti, kesten, kolači

Jesenski semifreddo od kestena

Semifreddo od kestena

Kesten pire nije okus koji pamtim iz djetinjstva, ne sjećam se da sam ga ikad kao dijete jela, ali zato se itekako dobro sjećam mirisa pečenih kestena. Njihovom mirisu zbilja malo stvari može konkurirati, posebno kad su dani kratki, hladni i tmurni. Kesteni imaju tu čarobnu moć da unesu toplinu i u najdepresivnije jesenske dane. Srećom ova jesen nam je bila baš blagonaklona do sada. Topla je i sunčana, ali to me ne sprječava da uživam u pečenim kestenima. Oni su mi i dalje najdraži u tom obliku. Obožavam isprljati ruke dok ih gulim  i nespretno balansiram sa škarniclom u jednoj ruci, a s očišćenim kestenima u drugoj. Jednostavno, to su te male stvari koje čine život ljepšim (da ne kažem podnošljivim). 😀  

Volim ja i kesten pire te svakojake kolače od kestena. Zapravo kesteni su mi odlični u svakom obliku. Ta ljubav se rodila nekad na početku mog studiranja u Zagrebu. Tada smo, jedno vrijeme, tata i ja živjeli sami ovdje. Ni on ni ja nismo bili neki kulinarski majstori pa su naši obroci obično bili teške improvizacije. Ipak, postojao je taj jedan poseban desert kojeg je pravio moj tata  – kesten rolada. To je vjerojatno jedini kolač kojeg on zna napraviti, ali ga radi izvrsno i njegov sam recept u potpunosti preuzela i objavila ga ovdje. Radi se o jednostavnom receptu koji se ne peče i za koji vam treba vrlo malo vremena i svega par sastojaka. Uglavnom kestena, dakako. 🙂

Semifreddo od kestena

Kako je taj recept na blogu sad već skoro deset godina htjela sam ga ponovno fotografirati. Stare fotke su zbilja tragične, a ta rolada jednostavno zaslužuje ljepši post.
Uhvatila sam posla neki dan, sve sam pripremila i nabavila, ali vrag mi jednostavno nije dao mira i totalno sam zdrmala recept. Mislim, on je u suštini isti, ali je opet i drugačiji. Ovog sam posluživala gotovo zaleđenog, dodala sam i šlag i tako je nastao semifreddo od kestena. Upravo zbog toga ga vam pišem ovaj post, a onaj stari će se zasada morati ostati takav kakav je.

Nadam se da ćete isprobati bilo koji od ova dva recepta, jako su ukusni na koju god verziju da se odlučite, a nisu ni komplicirani. Vjerujte mi, kad ga moj tata može napraviti, možete i vi. Okej, moj tata stvarno svašta zna, ali ne zna raditi kolače. Osim ovoga. 😀

Kesteni koje sam koristila u receptu su kuhani, oguljeni i pasirani. Od njih sam radila dalje pire pa semifeddo od kestena. Ako vam je prenaporno raditi na ovaj način slobodno si skratite muke kupovnim kesten pireom, samo pazite da kupite kvalitetan.

Za kraj vam se moram još pohvaliti i ovim krasnim stolnjakom kojeg vidite na fotkama. On je ručni radi male firme Etno motiv, radi se o tkanju na tkalačkom stanu, a motivi na tkanini su inspirirani tradicionalnim motivima s narodnih nošnji.
Svi Etno motiv stolnjaci su jednostavno predivni, a čini mi se da se ovaj bijeli posebno lijepo uklopio u jesensku priču s kestenima. Ako vam se sviđa slobodno bacite pogled na njihovu web, facebook i instagram stranicu i uživajte. Za čas će Božić, a tamo bi ste mogli naći idealne poklone. 😉 🙂

Ok, neću vas više daviti, ajmo na recept. 😀

Semifreddo od kestena
Print
Sastojci
  1. 750 g kuhanog, očišćenog i pasiranog kestena
  2. 150 g šećera u prahu
  3. 1 žlica ruma
  4. 150 ml slatkog vrhnja
za nadjev
  1. 2 banane
  2. 200 ml slatkog vrhnja, za šlag
za glazuru
  1. 200 g tamne kvalitetne čokolade
  2. 1 žlica ED kokosovog ulja
Postupak
  1. Pomiješajte kuhane, očišćene i pasirane kestene sa šećerom, rumom i slatkim vrhnjem.
  2. Kalup za 'srneći hrbat' ili duguljasti kalup za kruh obložite prozirnom folijom pa u njega rasporedite smjesu od kestena. Dvije žlice kestena ostavite sa strane.
  3. U sredini smjese napravite veću udubinu pa u nju stavite oguljene banane.
  4. Na kraju istucite 200 ml slatkog vrhnja u šlag te njime premažite banane i popunite sve praznine.
  5. Sve dobro poravnajte i premažite s preostale dvije žlice kestena.
  6. Odložite u hladnjaku najmanje dva sata da se smjesa dobro stisne.
za glazuru
  1. Nad parom otpite čokoladu i kokosovo ulje.
slaganje semifredda
  1. Zaleđeni kolač pažljivo izvadite iz kalupa, maknite plastičnu foliju i stavite ga na rešetku.
  2. Odmah ga prelijte otopljenom čokoladom, budite brzi jer će se čokolada brzo stvrdnjavati.
  3. Oprezno prebacite kolač na pladanj za posluživanje, narežite ga na kriške i poslužite.
Napomene
  1. Semifreddo čuvajte u zamrzivaču, a prije posluživanja ga ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori