SASTOJCI
1 kg jelena (but)
400 g luka
2 mrkve100 g suhih šljiva30 g suhih brusnica
2 žlice koncentrata rajčice (konšerve)
lovorov list
ružmarin
sol
papar
1 dcl marinade
0,5 dcl marsale
1 kocka (žličica) šećera
za marinaduocat po potrebi
ružmarin
lovorov list
sol
papar
pešt
klinčićPOSTUPAK
- Meso jelena narežite na komade te posolite i popaprite.
- Meso nabodite s par klinčića.
- Češnjak, peršin i malo slanine sitno nasjeckajte i pomješajte. S ovom smjesom (pešt) premažite meso. Dodajte mesu još ružmarin i lovorov list.
- Meso stavite u posudu i prelijte octom tako da pokrijete meso.
- Ostavite meso u ovoj marinadi najmanje 4-5 sati.
- Luk što sitnije nasjeckajte, posolite ga i pirjajte ga na ulju.
- Kad luk sasvim omkša dodajte mu meso. Meso prije izvadite iz marinade, ocijedite i izvadite klinčiće iz mesa.
- Meso dinstajte na luku bez dodavanja tekučine.
- 1 dcl marinade sačuvajte i u njemu otopite jednu kocku (žličicu) šećera.
- Kad tekučina iz mesa izhlapi dodajte tanko narezanu mrkvu, suhe šljive i brusnice te sve zalijte 1 dcl marinade i 0,5 dcl marsale.
- Dodajte i lovorov list, ružmarin i još malo soli i papra prema potrebi.
- Kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata.
- Po potrebi dodajite pomalo vode.
- Pašticadu poslužite uz njoke
SASTOJCI
1 kg krumpira (brašnastog)
1 – 2 jaja
250 g glatkog brašna
+ za posipanje
1 žlica maslaca
sol
- Krumpir operite i skuhajte ga u kori.
- Dok je krumpir još vruč očistite koru i zgniječite ga.
- Smijesu krumpira prebacite na obilato pobrašnjenu radnu površinu. U sredini napavite udubinu (poput kratera).
- U udubinu dodajte 2 jaja, maslac, sol i postupno dodajite brašno.
- Zamijesite mekano tijesto.
- Tijesto podijelite na manje pogačice (4 – 5) od kojih svaku formirajte u kobasicu.
- Kobasicu narežite na manje komade iste veličine.
- Komade među nabrašnjenim dlanovima formirajte u kuglicu.
- Prokotrljajte svaku kuglicu preko ribeža (na najsitijim rupicama) tako da s jedne strane palcom napravite udubinu. Ribež dobro posipajte brašnom da vam se njoki ne lijepe.
- Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.
- Njoke kuhajte u kipućoj vodi svega par minuta odn. dok njoki ne isplivaju na površinu.
3 Comments
Njami fotka – baš njami mami – hihihi – joj da sam ti susjeda …PozzBrusy
izem ti, i ti si prolupala!
Super zgleda 🙂