divljač, glavna jela, jela s mesom, njoki, umaci

Jelen na pašticadu

 

SASTOJCI
1 kg jelena (but)
400 g luka
2 mrkve100 g suhih šljiva30 g suhih brusnica
2 žlice koncentrata rajčice (konšerve)
lovorov list
ružmarin
sol
papar
1 dcl marinade
0,5 dcl marsale
1 kocka (žličica) šećera
za marinaduocat po potrebi
ružmarin
lovorov list
sol
papar
pešt
klinčić

POSTUPAK

  • Meso jelena narežite na komade te posolite i popaprite.
  • Meso nabodite s par klinčića.
  • Češnjak, peršin i malo slanine sitno nasjeckajte i pomješajte. S ovom smjesom (pešt) premažite meso. Dodajte mesu još ružmarin i lovorov list.
  • Meso stavite u posudu i prelijte octom tako da pokrijete meso.
  • Ostavite meso u ovoj marinadi najmanje 4-5 sati.
  • Luk što sitnije nasjeckajte, posolite ga i pirjajte ga na ulju.
  • Kad luk sasvim omkša dodajte mu meso. Meso prije izvadite iz marinade, ocijedite i izvadite klinčiće iz mesa.
  • Meso dinstajte na luku bez dodavanja tekučine.
  • 1 dcl marinade sačuvajte i u njemu otopite jednu kocku (žličicu) šećera.
  • Kad tekučina iz mesa izhlapi dodajte tanko narezanu mrkvu, suhe šljive i brusnice te sve zalijte 1 dcl marinade i 0,5 dcl marsale.
  • Dodajte i lovorov list, ružmarin i još malo soli i papra prema potrebi.
  • Kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata.
  • Po potrebi dodajite pomalo vode.
  • Pašticadu poslužite uz njoke

SASTOJCI
1 kg krumpira (brašnastog)
1 – 2 jaja
250 g glatkog brašna
+ za posipanje
1 žlica maslaca
sol

  • Krumpir operite i skuhajte ga u kori.
  • Dok je krumpir još vruč očistite koru i zgniječite ga.
  • Smijesu krumpira prebacite na obilato pobrašnjenu radnu površinu. U sredini napavite udubinu (poput kratera).
  • U udubinu dodajte 2 jaja, maslac, sol i postupno dodajite brašno.
  • Zamijesite mekano tijesto.
  • Tijesto podijelite na manje pogačice (4 – 5) od kojih svaku formirajte u kobasicu.
  • Kobasicu narežite na manje komade iste veličine.
  • Komade među nabrašnjenim dlanovima formirajte u kuglicu.
  • Prokotrljajte svaku kuglicu preko ribeža (na najsitijim rupicama) tako da s jedne strane palcom napravite udubinu. Ribež dobro posipajte brašnom da vam se njoki ne lijepe.
  • Ponovite postupak dok ne potrošite tijesto.
  • Njoke kuhajte u kipućoj vodi svega par minuta odn. dok njoki ne isplivaju na površinu.

3 Comments

  • Avatar

    Njami fotka – baš njami mami – hihihi – joj da sam ti susjeda …PozzBrusy

    Odgovori
  • Avatar

    izem ti, i ti si prolupala!

    Odgovori
  • Avatar

    Super zgleda 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.