borovnice, deserti, kolači

Jednostavna biskvitna rolada s pekmezom

Rolada s pekmezom

Konačno je petak i to petak nakon dva poprilično naporna i kaotična tjedna. Čini mi se da stalno samo jurim i utrkujem se s vremenom. Iz jednog roka uskočim pred drugi i tako u krug. Nikako da stanem, da udahnem i da zbilja uživam u trenutku.
Činjenica da je stalno hladno i tmurno također ne doprinosi cijeloj situaciji. I to vam pišem ja, poznata ljubiteljica zime i hladnoće, ali sad stvarno više ne mogu. Jedva čekam proljeće, kave na terasama, lijepo vrijeme i duže dane. Dane kada ne moram sve fotografske obaveze nagurati u vikend već ih mogu rasporediti na cijeli tjedan. 😀
Eto to su vam muke jedne prosječne gastro blogerice koja pokušava biti uspješna uz puno radno vrijeme, roditeljske obveze i sve ono drugo što život odluči ubaciti u jednadžbu. 😀

Jednostavna rolada s pekmezom

Neću kukati dalje, od kukanja nema nikakve koristi, radije ću potrošiti energiju i vrijeme da vam napišem recept za jednu brzu i slasnu roladu. Znam da vam ovo nije nepoznat teritorij, rolade ste sigurno jeli bezbroj puta, ako ih već niste i sami bezbroj puta napravili. Razmjerno su jednostavne i brze za izradu, a meni su ultimativni brzi desert.

Rolada

Biskvitna rolada s pekmezom je baš jedno od onih jela koje nas podsjeća na djetinjstvo. Na vrijeme kad je sve bilo nekako jednostavnije i kad je vrijeme sporije prolazilo, a riječ ‘rokovi’ nije postojala u vokabularu. Jednostavno, ovakvi tmurni i naporni (psihički i fizički) dani zahtijevaju dozu te dječje jednostavnosti i radosti.
Rolada je kolač koji je mama radila često kad sam bila mala i koji me uvijek jednako oduševljavao. Njenog recepta se uglavnom uvijek držim, a o njemu sam pisala na portalu Ja Kuham. To je odličan recept, ali on ipak zahtjeva mrvicu više vremena i malo tehničke vještine.

Recept o kojem vam danas pišem je turbo jednostavan. To je jedan od onih recepata koje treba imati pri ruci za ovakve dane. Tmurne, teške i pune obaveza. U trenutku kad poželite baš sve poslati k vragu, zamutite ovu roladu, skuhajte kavu i na trenutak se pretvarajte da nemate niti jednu obavezu na svijetu. Tko zna, možda i nestanu ako ih budete dovoljno dugo ignorirali. 😀

Pekmez od borovnica

Da stvari ne bi bile preobične ova rolada je začinjena s malo ribane tonke. Mogli ste već skužiti da mi je tonka omiljeni začin u zadnje vrijeme, ali ako je vi nemate ili je ne možete nabaviti, vanilin šećer je sasvim ok. Osim tonke tu je i predivni pekmez od borovnica od OPG-a Lisjak koji jednostavno obožavam i koristim u svim prilikama. 🙂

Biskvitna rolada s pekmezom
Print
Sastojci
  1. 5 jaja
  2. 90 g šećera
  3. naribana tonka, na vrh noža
  4. 90 g brašna
  5. ½ žličice praška za pecivo
  6. prstohvat soli
  7. 1 žlica maslaca, otopljenog
Za premazivanje
  1. 200 g pekmeza od borovnica
  2. šećer u prahu, za posipanje
Postupak
  1. Jaja, šećer i naribanu tonku miješajte električnim mikserom dok sve ne postane svijetlo, pjenasto, puno volumena i zračnih mjehurića. Otprilike desetak minuta.
  2. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ga prosijajte u smjesu od jaja i šećera.
  3. Umiješajte ga nježno mikserom na najmanjoj brzini.
  4. Na kraju umiješajte otopljeni maslac tako da ga ulijete uz rub posude i nježno ga umiješate špahtlom ili žlicom.
  5. Lim za pečenje (dimenzija cca. 30x40 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega izlijete pripremljenu smjesu. Poravnajte je kako bi dobili biskvit ravnomjerne debljine.
  6. Pecite biskvit u pećnici zagrijanoj na 180°C, 12 – 15 minuta.
  7. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na čisti list papira za pečenje.
  8. Dok je još vruć premažite ga s pekmezom od borovnica i zaroloajte ga po dužoj strani u roladu. Sve omotajte papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.
  9. Ohlađenu roladu posipajte šećerom u prahu ako želite i poslužite narezanu na ploške.
Cukar http://cukar.com.hr/

2 Comments

  • Pozdrav! Moze samo info sto je to tonka? Isprobala bi rado recept 🙂

    Odgovori
    • Hej Juli,
      Tonka je začin, zapravo je sjeme koje koje se riba poput muškatnog oraščića. Aromom i mirisom je najbliža kombinaciji vanilije i cimeta i meni je potpuno neodoljiva. Može se nabaviti u specijaliziranim trgovinama začinima, a ukoliko je nemaš možeš koristiti vaniliju ili kombinaciju cimeta i vanilije.
      Više o tonki možeš pročitati ovdje: https://www.harissa.hr/ponuda/zacini/zacini/tonka

      Odgovori

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.