Konačno je petak i to petak nakon dva poprilično naporna i kaotična tjedna. Čini mi se da stalno samo jurim i utrkujem se s vremenom. Iz jednog roka uskočim pred drugi i tako u krug. Nikako da stanem, da udahnem i da zbilja uživam u trenutku.
Činjenica da je stalno hladno i tmurno također ne doprinosi cijeloj situaciji. I to vam pišem ja, poznata ljubiteljica zime i hladnoće, ali sad stvarno više ne mogu. Jedva čekam proljeće, kave na terasama, lijepo vrijeme i duže dane. Dane kada ne moram sve fotografske obaveze nagurati u vikend već ih mogu rasporediti na cijeli tjedan. 😀
Eto to su vam muke jedne prosječne gastro blogerice koja pokušava biti uspješna uz puno radno vrijeme, roditeljske obveze i sve ono drugo što život odluči ubaciti u jednadžbu. 😀
Neću kukati dalje, od kukanja nema nikakve koristi, radije ću potrošiti energiju i vrijeme da vam napišem recept za jednu brzu i slasnu roladu. Znam da vam ovo nije nepoznat teritorij, rolade ste sigurno jeli bezbroj puta, ako ih već niste i sami bezbroj puta napravili. Razmjerno su jednostavne i brze za izradu, a meni su ultimativni brzi desert.
Biskvitna rolada s pekmezom je baš jedno od onih jela koje nas podsjeća na djetinjstvo. Na vrijeme kad je sve bilo nekako jednostavnije i kad je vrijeme sporije prolazilo, a riječ ‘rokovi’ nije postojala u vokabularu. Jednostavno, ovakvi tmurni i naporni (psihički i fizički) dani zahtijevaju dozu te dječje jednostavnosti i radosti.
Rolada je kolač koji je mama radila često kad sam bila mala i koji me uvijek jednako oduševljavao. Njenog recepta se uglavnom uvijek držim, a o njemu sam pisala na portalu Ja Kuham. To je odličan recept, ali on ipak zahtjeva mrvicu više vremena i malo tehničke vještine.
Recept o kojem vam danas pišem je turbo jednostavan. To je jedan od onih recepata koje treba imati pri ruci za ovakve dane. Tmurne, teške i pune obaveza. U trenutku kad poželite baš sve poslati k vragu, zamutite ovu roladu, skuhajte kavu i na trenutak se pretvarajte da nemate niti jednu obavezu na svijetu. Tko zna, možda i nestanu ako ih budete dovoljno dugo ignorirali. 😀
Da stvari ne bi bile preobične ova rolada je začinjena s malo ribane tonke. Mogli ste već skužiti da mi je tonka omiljeni začin u zadnje vrijeme, ali ako je vi nemate ili je ne možete nabaviti, vanilin šećer je sasvim ok. Osim tonke tu je i predivni pekmez od borovnica od OPG-a Lisjak koji jednostavno obožavam i koristim u svim prilikama. 🙂
- 5 jaja
- 90 g šećera
- naribana tonka, na vrh noža
- 90 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 žlica maslaca, otopljenog
- 200 g pekmeza od borovnica
- šećer u prahu, za posipanje
- Jaja, šećer i naribanu tonku miješajte električnim mikserom dok sve ne postane svijetlo, pjenasto, puno volumena i zračnih mjehurića. Otprilike desetak minuta.
- Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prstohvatom soli pa ga prosijajte u smjesu od jaja i šećera.
- Umiješajte ga nježno mikserom na najmanjoj brzini.
- Na kraju umiješajte otopljeni maslac tako da ga ulijete uz rub posude i nježno ga umiješate špahtlom ili žlicom.
- Lim za pečenje (dimenzija cca. 30x40 cm) obložite papirom za pečenje pa na njega izlijete pripremljenu smjesu. Poravnajte je kako bi dobili biskvit ravnomjerne debljine.
- Pecite biskvit u pećnici zagrijanoj na 180°C, 12 – 15 minuta.
- Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i odmah ga pažljivo preokrenite na čisti list papira za pečenje.
- Dok je još vruć premažite ga s pekmezom od borovnica i zaroloajte ga po dužoj strani u roladu. Sve omotajte papirom za pečenje i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenu roladu posipajte šećerom u prahu ako želite i poslužite narezanu na ploške.
2 Comments
Pozdrav! Moze samo info sto je to tonka? Isprobala bi rado recept 🙂
Hej Juli,
Tonka je začin, zapravo je sjeme koje koje se riba poput muškatnog oraščića. Aromom i mirisom je najbliža kombinaciji vanilije i cimeta i meni je potpuno neodoljiva. Može se nabaviti u specijaliziranim trgovinama začinima, a ukoliko je nemaš možeš koristiti vaniliju ili kombinaciju cimeta i vanilije.
Više o tonki možeš pročitati ovdje: https://www.harissa.hr/ponuda/zacini/zacini/tonka