Lijepa naša, putovanja

Izlet u Mariju Bistricu i na Vinagoru te obavezna purica s mlincima

Neutješni nepovoljnim rezultatom hrvatske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu tražili smo dozu razonode da sve zaboravimo. Vikend je bio lijep i bila bi prava šteta ostati u Zagrebu pa smo se uputili na još jedan kulturno-gastro izlet. Što zbog tuge, što zbog mamurluka odlučili smo se na izlet u blizini grada. Ovog puta cilj je bila Marija Bistrica. Jedino ja nikad nisam bila tamo, a dečki su me uvjeravali da se isplati. Moju skeptičnost prema vjerskom turizmu i plastičnim kipićima Gospe prevladalo je tek obećanje za dobar zalogaj u blizini samog mjesta.


Pogled na kompleks svtišta s Kalvarije


Marija Bistrica je najveće hrvatsko Marjansko svetište, a nakon što sam je posjetila mogu tvrditi da je i najljepše. Smještena je pedesetak kilometara od Zagreba na sjeveroistočnim obroncima Medvednice. Krajolik koji vas tamo okružuje je čaroban i zbilja mogu shvatiti zašto je upravo tamo smješteno to svetište. S obzirom da jučer nije bio blagdan i nije bilo hodočasnika u ljepoti tog kraja smo mogli uživati u potpunom miru.


Ispred kompleksa svetišta


Pogled na cinkturu

Najimpresivniji od svega je eklektični kompleks hodočasničke župne crkve Majke Božje Bistričke koja se nalazi na povišenom položaju u središtu naselja Marija Bistrica. Najstariji sačuvani dokument u kojem se spominje ova župa jest popis župa Zagrebačke biskupije iz 1334. godine, sa Sv. Petrom kao patronom i taj je titular zadržala do 18. stoljeća. Današnji hodočasnički kompleks u Mariji Bistrici je rezultat obnove i proširenja starije crkve, koji se obavljao pod vodstvom i nadzorom H. Bollea od 1879. godine. Graditeljski kompleks u Mariji Bistrici osebujna je arhitektonska cjelina u kojoj se u duhu historicizma spajaju oblici gotike, baroka, firentinske i njemačke renesanse. Freska Z. Šulentića, koja krasi zidnu plohu trijumfalnog luka crkve, je jedno od najvažnijih djela zidnog slikarstva druge polovice 19. stoljeća na ovom prostoru.
U središtu kompleksa nalazi se jednobrodna crkva okružena cinkturom, a u cinkturu su uklopljene ostale građevine nužne za funkcioniranje samog svetišta, poput kapela sv. Petra, sv. Katarine, sv. Josipa. U crkvi se nalazi i slavni zavjetni gotički kip Marije s djetetom iz oko 1500. godine. Ovaj kip pripada nizu crnih Madona, a rad je lokalnog majstora. Kip je prvotno bio smješten u svetištu na Vinskom vrhu odakle je 1545. godine prenesen i zakopan u Mariji Bistrici. Prvi put je pronađen 1588. godine da bi ponovno bio zazidan i drugi put otkriven 1685. Na susjednom brežuljku se nalazi Kalvarija oblikovana serpentinama koje se uspinju duž brežuljka s postajama križnog puta. S ovog mjesta puca pogled na crkveni kompleks, Medvednicu i zagorske brege i zbilja se isplati popeti gore. Uspon nije strm i iako nedostaje hladovine nije jako naporan.


Plastika na pročelju crkve ; Crkveni oltar i crna Madona


Kalvarija

Nadomak Marije Bistrice u selu Gusakovec, nalazi se Lojzekova hiža. Seoski turizam u prekrasnom ambijentu, odmaknut od ceste. Na ovom mjestu ne samo da možete uživati u prirodi Hrvatskog Zagorja već možete isprobati neke tradicionalne zagorske specijalitete poput purice ili race s mlincima. Treba istaknuti i više nego pristupačne cijene.
Uz odličnu klopu najbolje paše litra i voda (litra se odnosi na domaće bijelo vino) i salata od ukiseljenih šumskih gljiva u bučinom ulju (delikatesa). Pošto naravno nećete moći pojesti i probati sve što će vam simpatični konobar nuditi postoji i mogućnost kupovine domaćih proizvoda poput višnjevače, kompota, sušenih i ukiseljenih gljiva i sve po vrlo pristojnim cijenama. Zbilja nema dovoljno riječi hvale za ovo prekrasno mjesto, a nemam ni previše fotografija jer sam bila prezauzeta jelom 😉


Litra i voda ; Purica s mlincima


Salata i Ukiseljene gljive

Punih želudaca smo nastavili turneju po Zagorju. Uputili smo se na drugi kraj Zagorja na Vinagoru u kojoj je se nalazi još jedna predivna barokna crkva s cinkturom. Župna crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije. Crkva je istaknuta u okolnom ambijentu smještajem na vrhu brijega, a kompaktnosti zdanja doprinosi cinktura s dvije kule koje flankiraju zapadni portal te naglašavaju središnju os cijelog kopleksa s masivnim zvonikom. Moram priznati da mi se ovo mjesto još više svidjelo od Marije Bistrice jer je na potpunoj osami. Crkva nije doživjela tolike intervencije kao ona u M. Bistrici i ostala stilski usklađena, pravi primjerak zagorskog baroka. Vinagora je, dakle, malo mjestance pored grada Pregrada. Do crkve vodi strma i uska cesta, a cijelo vrijeme dok se penjete na dlanu imate Zagorje. Nažalost na ovom predivnom mjestu sam ostala bez baterija u fotiću. No to mi je samo još jedan od razloga da ponovno dođem na ovo čarobno mjesto.

Pogled s Vinagore (jedna jedina fotografija i k tome još neuspjela)

Za više informacija o ovim lokacijma pogledati:

http://www.svetiste-mbb.hr/

http://www.info-marija-bistrica.hr/

http://www.destinacije.com/slika_nav.asp?lang=hr&pg=31&folder=Slike-Hrvatska-CrkveiKatedrale&cp=1233&s=Next

http://www.lojzekovahiza.com/

4 Comments

 • Avatar

  hvala sto si me vratila na trenutak u sretne dane studija…:)))u mariji bistrici nisam nikad bila i uzivala sam u ovom tvom kratkom putopisu i bas mi je drago da su te decki nagovorili na odlazak tamo…poput tebe i ja sam pomalo skepticna prema vjerskom turizmu ali ljubav prema ljepoti, umjetnosti i povijesti (a da ne dodajem i papici) uvijek nekako prevagne…dakle, da ne duljim marija bistrica i vinagora su dodane na listu mjesta koje treba posjetiti prilikom iduceg leta u europua fenomen crne madone je nesto zaista posebno i zanimljivo

  Odgovori
 • Avatar

  Hvala ti na komentaru i drago mi je da ti se sviđa. Nadam se da ćeš imati priliku otići do Marije Bistirica, a isto tako razgledati i ostatak Zagorja koje je puno malih skrovitih kutaka prepunih povijesti. Ovaj dio Hrvatske, za razliku od Dalmacije, još nije turistički razvikan i na nekim mjestima možeš uživati u potpunoj samoći i tišini. O zagorskoj domaćoj papici ne moram ni govoriti kako je dobra, jedino vino može bit malo kiselo.

  Odgovori
 • Avatar

  Hajd da probam hoću li uspjeti ostaviti komentar ovaj put! Već sam jednom pisala i ništa.Očito nisam nešto dobro uradila. Uglavnom, jako je zanimljivo bilo čitati ovaj tvoj osvrt!

  Odgovori
 • Avatar

  Sinja draga, ovaj sistem je malo kompliciran, ustvari kad napišeš poruku onda moraš upisat ona slova (ko i kod tebe na blogu) i onda sve to meni dođe na mail na provjeru. Imala sam loša iskustva sa škvadrom koja ostavlja linkove za viruse u komentarima pa da spriječim tu pojavu sistem je ovakav!Drago mi je da ti se svidio moj kratki izvještaj iz Zagorja, kad nam jednom dođete u Zg tamo ćemo vas vodit na klopu obavezno! 🙂

  Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.