breskve, deserti, kolači, pir, veganska jela, voće

Integralna galetta s breskvama

Integralna galetta s breskvama

Rekla sam već sto puta pa mogu i ponoviti – stvarno ne volim ljeto! A ono se ove godine baš ne da, pa traje li ga traje. 😀
Došla sam s mora potpuno spremna na čarapice, veste i jakne, ali đavla, ljetu još nije bilo dosta – evo ga gnjavi s novim toplotnim udarom.
Ali dobro, ima ljeto i svoje pozitivne stvari. Stvari kao što su more, kupanje, smokve, lubenice i breskve… I to bi bio kraj popisa. 😀

Ove godine sam baš nekako najviše nabrijana na breskve, stalno s njima nešto kemijam i smišljam. Najčešće sam ih poširala u javorovom sirupu s malo mente i limuna pa ih takve jela s tonom sladoleda.

Poširane breskve su odlične, obavezno isprobajte tu kombinaciju ako još niste.

Danas vam ipak neću pisati o poširanim breskvama, danas vam donosim nešto malo drugačije. Kako sam na moru stvarno svašta jela, što treba i što ne treba, odlučila sam se ići na zdraviju varijantu famozne galette s breskvama. Breskve koje sam koristila su ove male, male organske. Kupila sam ih neki dan kod Zdenke Dodig i potpuno se oduševila njima. Preukusne su (a i fotogenične), iako su male kao da su čisti koncentrat okusa breskve.

Breskve i maline

Činile su mi se idealne za ovaj kolač. Dodala sam im i koju malinu pošto i njih još uvijek ima, a zapravo maline ni ne trebaju neko posebno obrazloženje u kolačima, one su tu uvijek dobro došle. Zar ne? 😉

Maline i breskve
Za tijesto sam koristila integralno pirovo i raženo brašno, umjesto maslaca sam koristila ED kokosovo ulje, a sve sam zasladila kokosovim šećerom i javorovim sirupom.
Ako imate iskustva s prhkim tijestom i integralim brašnima onda znate da je s njima malo teže dobiti onu lijepu prhku teksturu. Kao i kod klasičnog tijesta jako je važno raditi brzo i s hladnim sastojcima. Prhko tijesto ne voli vrućinu, a kokosovo ulje se topi puno brže od maslaca. Zato treba biti brz i imati hladnjak pri ruci.

Ja sam naravno odabrala baš idealne dane da se prihvatim ovoga, što ćete, oduvijek sam imala dobar osjećaj za tajming. No bez obzira na nenormalnu vrućinu u mojoj kuhinji, tijesto je ispalo dobro, a sve skupa je i poprilično jednostavno za izradu.

Ako ste avanturistički (ili bolje reći mazohistički) nastrojeni kao i ja evo vam jedne ideje za dodatno zagrijati kuhinju – ispecite integralnu galettu s breskvama. 🙂

Zalijepila sam se za tipkovnicu dok sam ovo napisala pa idem sad pod tuš, a vi mi stojte dobro. :*

Galette s breskvama i malinama

Integralna galetta s breskvama
Print
Za koru
  1. 200 g integralnog pirovog brašna
  2. 50 g integralnog raženog brašna
  3. prstohvat soli
  4. ½ žličice cimeta
  5. 3 žlice kokosovog šećera
  6. 80 g hladnog kokosovog ulja
  7. 1 – 2 žlice ledene vode, po potrebi
Za nadjev
  1. 500 g bresaka
  2. 30 g malina
  3. 3 žlice javorovog sirupa
  4. 50 g badema
  5. 1 žlica pinjola za posipanje
  6. 1 žlica bademovog mlijeka za premazivanje
Za tijesto
  1. Pomiješajte u posudi obje vrste brašna, dodajte sol, cimet i kokosov šećer pa sve dobro izmiješajte.
  2. Kokosovo ulje odmjerite i stavite u hladnjak da se stisne. Stisnuto ulje narežite na sitne komadiće te ga, ako je potrebno, ponovno ohladite.
  3. Hladne komadiće kokosovog ulja dodajte mješavini brašna pa zamijesite tijesto. Ovo tijesto je najbolje zamijesiti s mikserom ili u multipraktiku kako ne bi rukama prebrzo otopili ulje. Ako nemate stroj u kojem to možete napraviti onda raditi rukama, ali budite brzi.
  4. Kada dobijete mrvičastu smjesu od ulja i brašna prebacite je na radnu površinu i brzo rukama spojite u tijesto, po potrebi dodajte jednu ili dvije žlice hladne vode.
Dok se tijesto hladi pripremite nadjev
  1. Breskve operite i narežite na kriške, maline samo operite.
  2. Stavite sve pripremljeno voće u zdjelu, dodajte javorov sirup i dobro promiješajte. Ostavite tako desetak minuta.
  3. Bademe sitno sameljite.
Složite galette
  1. Tijesto formirajte u disk, omotajte prozirnom folijom i odložite u hladnjaku na pola sata.
  2. Ohlađeno tijesto prebacite na list papir za pečenje pa ga valjkom za tijesto rastanjite u disk debljine 3-4 mm.
  3. Na sredinu diska rasporedite mljevene bademe u tankom sloju.
  4. Na bademe složite breskve, maline i ostatke sokova od mariniranja, vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.
  5. Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko voća.
  6. Rubove tijesta premažite s malo bademovog mlijeka i posipajte s pinjolima.
  7. Prebacite galettu zajedno s papirom za pečenje na tepsiju te pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
  8. Pečenu galettu ohladite i po želji je poslužite uz sladoled ili tučeno vrhnje.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori