bademi, deserti, keksi, kolači

Igra keksa – prhki strahokeksi

Strahokeksi 1

*U tekstu su spojleri iz 6. sezone Igre prijestolja pa ako je niste gledali samo preskočite na recept

Nikada vam nisam pričala o mojoj velikoj opsesiji – Igri prijestolja. Iako oduvijek volim fantasy , posebno ako je smješten u nekom razdoblju paralelne povijesti , nikad me ni jedna serija/film/knjiga tog žanra nije toliko duboko uvukla u svoju radnju kao Game of Thrones (GOT – u nastavku).
Jedna sam od onih koja godinama već teoretizira o tome je li Jon Snow zbilja kopile plemenitog Neda Starka, je li od svih teorija ipak točna ona R + L = J, je li Jon zapravo mrtav i tko će u konačnici sjesti na željezno prijestolje? Da, ja sam jedna od tih ljudi koje izluđuju užasno veliki razmaci između svake sezone serije i još veći razmaci između svake nove knjige.
Posebno sada kada je serija konačno dostigla (i prestigla knjigu) te nitko ne zna što nas zapravo u novoj sezoni (a i knjizi) čeka.
Stvari su postale jako uzbudljive nakon ove sezone . Dany je s cijelom ratnom mornaricom na rubu Westrosa, Jon je živ, Cersei je luda kraljica, a Varys je otkrio teleportaciju…
Svašta nam je novoga servirala šesta sezona i sve nas ostavila u napetom iščekivanju nove.

Game of thrones na HBOGO.hr 2
Nažalost iščekivanje će ovaj put trajati duže nego ikad jer nove epizode možemo očekivati tek na ljeto 2017.
S vedrije strane, Internetom se počelo ozbiljno šuškati o datumima izlaska knjige koju čekamo više od pet godina. Ipak, još uvijek se ne radujem previše jer ovakve priče su već kružile netom, a knjiga na kraju nije ugledala svjetlo dana.
Kako bilo, pred nama je duga zima, a ljudi moji u seriji je zima stigla, baš kao što je Ned Stark uvijek i govorio da hoće. I što nam sada preostaje nego gledati seriju otpočetka i kratiti vrijeme analizirajući stare dijaloge i situacije. Upravo to sada radim zahvaljujući HBO Adria koji je od jedne ptičice saznao da sam ja najveći GOT fan među gastro blogerima. 🙂
I tako sada kratim vrijeme između sezona ponovno gledajući stare epizode na HBOGO.hr.
Ja i moja jača polovica također. 😀

Zima i nama samo što nije došla, a zimi ništa nije bolje od prhkih domaćih keksića.
Ovi su naravno tematski s grbom obitelji Stark, ljubljenim strahovukom. Zato sam ih i nazvala strahokeksi. 😀
Prvotni plan je bio napraviti ih od cjelovitog brašna, bez šećera i jaja. Htjela sam da budu kao malo zdraviji, a i čini mi se da bi takvi bili prihvatljivi i u paralelnom GOT svemiru. Nažalost, pokazalo se da ovaj štambilj ne funkcionira tako dobro na tvrdom tijestu od integralnog brašna. Nisu bili loši ti keksi, ali se nažalost na njima se grb gotovo nije vidio. Tako sam se odlučila igrati sigurno i napraviti jednu turu najobičnijih shortbread keksa koji su mi se i inače pokazali kao odlična podloga za štambiljanje. 
Kako ne bi ponavljala recepte u ovoj verziji ima i blanširanih badema te limunove korice što ih čini jako mirisnima i ukusnima.
Sada vas ostavljam uz recept jer vikend je stigao i serije me čekaju.

Strahokeksi

Strahokeksi
Print
Sastojci
  1. 225 g maslaca sobne temperature
  2. 75 g šećera u prahu
  3. 260 g brašna
  4. 35 g gustina
  5. 50 g badema, blanširanih i fino mljevenih
  6. prstohvat sol
  7. ribana korica 1/2 limuana
Postupak
  1. Maslac pomiješajte sa šećerom i miješajte ga električnim mikserom dok ne postane kremast.
  2. Brašno pomiješajte s gustinom, bademima, prstohvatom soli i limunovom koricom pa ga žlicu po žlicu dodavajte maslacu.
  3. Neprestano miješajte električnim mikserom. Kada više ne možete miješati mikserom prebacite smjesu na radnu površinu i rukama umijesite tijesto.
  4. Tijesto formirajte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i odložite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
  5. Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje i prekrite ga prozirnom folijom pa ga tako stanjite valjkom za tijesto. Neka bude debljine 0,5 cm.
  6. Štambiljem za kekse poštambiljajte tijesto, pa onda odgovarajućom modlicom izrezujte kekse.
  7. Preostalo tijesto premijesite i ponovite postupak. Ako je tijesto od miješenja postalo premekano odložite ga opet u hladnjak da se malo stisne.
  8. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 13 minuta ili dok ne uhvate malo boje po rubovima. Keksi će se ljepše ispeći ako ih prije pečenja odložite kratko u hladnjaku. Ovo nije nužno, ali keksi će imati ljepši oblik ako tako napravite.
  9. Pečene kekse izvadite iz pećnice i dobro ih ohladite prije posluživanja.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori