bulgur, juhe, mrkva

Gusta juha od bulgura i povrća


I službeno je stiglo proljeće, ako niste znali većina drevnih naroda je smatrala upravo proljeće početkom nove godine, što je i shvatljivo jer upravo se u proljeće priroda budi i nastaje novi život. Kod starih Rimljana nova godina je započinjala upravo u Ožujku dakle s proljećem.
Mislim da se proljeću nitko ne raduje više od mog Ovna koji već s nestrpljenjem iščekuje svoju rođendansku tortu kremšnitu (budete i to vidjeli). Proljeće nam je postalo kao neki placebo na spomen koje ga se odmah bolje osjećamo. Puni smo energije, a samim time i potreba za hranom je sve manja. Iskreno ja sam bolje čim ne odlazim na posao i vračam se s posla po mraku. Tako da dane poput današnjeg rađe provodim negdje na zraku ili čisto odmarajući se nego za štednjakom.

Ipak jesti se mora, a mislim da je za ovo vrijeme odličan izbor lagano povrtno varivo. Sigurna sam da svi već znate važnost ugljikohidrata u prehrani posebno onih s niskim glikemijskim indeksom. Pa evo jedan podatak, ako nekoga zanima, glikemijski indeks* bulgura je svega 48. Tako da ovo juhu možete jesi bez grižnje savjesti.
Uz povrtnu juhu ne zaboravite i na važnost proteina u uravnoteženoj prehrani pa pojedite i komadić mesa s grilla i eto vam cjelovitog i zdravog obroka. Ovu juhu možete pripremati cijele godine od namirnica koje su vam dostupne ili drage.

SASTOJCI
150 g bulgura
1 mrkva (oko 100 g)
1 mali krumpir (oko 50 g)
1 manja rajčica (oko 50-60g)
1 mala glavica cvjetače (oko 200 g)
100 g luka
2 režnja češnjaka
1 žlica sjeckanog peršina
2 l vode
papar
sol
papar
maslinovo ulje
30 g pancete (po izboru)

PRIPREMA

  • Mrkvu očistite i narežite na kockice isto učinite i s krumpirom. Rajčicu očistite od sjemenki i također je narežite na kockice.
  • Cvjetaču očistite i natrgajte na manje komade.
  • Luk, češnjak i peršin sitno nasjeckajte.
  • Luk pirjajte na malo maslinovog ulja dok ne omekša.
  • Omekšalom luku dodajte češnjak, peršin i po želji malo pancete. Ja sam stavila pancetu jer mi volim taj šmek u jelima, ali svakako je juha ukusna i bez nje. Sve nastavite pirjati dok panceta ne omekša.
  • Dodajte pripremljeno povrće i po potrebi podlijte s malo vode te pirjajte na laganoj vatri dok povrće ne omekša.
  • Bulgur operite pod mlazom hladne vode te ga dodajte omekšalom povrću. Dodajte i preostalu vodu, začinite solju i paprom po ukusu te sve kuhajte petnaestak minuta ili dok bulgur nije kuhan.

*Glikemijski indeks je numerička skala koja se koristi za određivanje koliko i koliko brzo pojedina hrana povisuje razinu glukoze u krvi. Hrana koja posjeduje nisku vrijednost glikemijskog indeksa uzrokuje mali porast glukoze u krvi, a hrana s visokim GI uzrokuje brz i velik porast razine glukoze u krvi. (Medicina.hr)

14 Comments

  • Avatar

    Bas lipo i lagano za ove proljetne dane. Sto se proteina tice, mozes ubacit saku slanutka za veggie verziju(kombinacija mahunarka i zitarica cini potpuni protein). Naravno, bez “vegetarijanske” pancete! 😀

    Odgovori
  • Avatar

    Ovo jako lici na standardni rucak u mojoj kuci kada kuva moja mama. Ona (za razliku od mene, koja sam totalna suprotnost) bas pazi sta jedemo 🙂 Na sve to jos i koristi AMC (isto sto i Zepter, preporucujem ih svima) lonac, u kome hrana skoro da ne gubi hranljive sastojke.ps. Jako lepe slike. Vidi se po atmosferi na njima da je doslo prolece 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    slažem se s Marijom fotke su prekrasne baš nekako tople i proljetne:))bulgur još nisam pronašla doduše nisam ni tražila ali prvom prilikom kad budem išla u dm-a ga kupujem. ovakve juhe mi hrane dušu i tijelo i često ih i slično pravim po principu ubaci što imaš 😀

    Odgovori
    • Avatar

      imas u bio&bio trgovini i dm-u

      Odgovori
  • Avatar

    skroz naskroz prefino 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Fino i lagano. Baš mi se svidja. Volim takve juhice.

    Odgovori
  • Avatar

    fina juhica. i ja bih, poput maninas, umjesto pancete saku grahorica.:)fotografije su ti sve bolje i bolje.:)

    Odgovori
  • Avatar

    Ovo mi se jako svidja :))Bas fino :))

    Odgovori
  • Avatar

    Volim bulgur:) Probati ću ovo juhicu:)

    Odgovori
  • Avatar

    njami 🙂 juhice su prava stvar za proljeće! super ti je ova žuta pozadina na fotkama, bas je i ona proljetna :)))

    Odgovori
  • Avatar

    ja sam bila uvjerena da sam ostavila komentar, a sad vidim da ga nema…fotke su krasne, a juhuca izgleda odlično 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    I ja volim ovakve supice,fotke su stvarno bez reci!

    Odgovori
  • Avatar

    @Maninas vidiš ovo sa slanutkom je odlična ideja. Nikad se toga ne bi sama sjetila, a slanutak jako volim samo kod nas uvijek mora biti malo tih “vegetarijanskih” dodataka. Hvala ti na komentaru. :)@Marija, ovo bi bio standardni ručak i kod mene da sam ja jedina koju se pita. Imam samo jedan Zepter lonac, obožavam ga i čuvam ko da je od zlata, sve što mogu kuham u njemu! :)Hvala za komentar za slike, ja sam se preporodila od kad je duži dan i mogu slikati po dnevnom svijetlu, a i zahvaljujući tvom savjetu sam počela fotkati u RAW formatu. :)@Nlo i meni je ovo hrana za dušu, al što ću kad treba i njega zadovoljiti! ;)@Maslinka i Vali, hvala cure drago mi je da vam se sviđa! :)@Monsoon, ma daj ja sam mislila da vegetarijanci jedu pancetu.;) Hvala ti za fotke, kao što sam rekla Mariji dnevno svijetlo čini svoje, a i Raw format mi je totalno otkriće, stvarno daje puno mogućnosti. :)@Sanela, ako voliš bulgur ovo je juha za tebe, a u nju staviš povrće koje ti voliš. :)@Branka, puno ti hvala! ;)@Ana-Marija, hvala i meni se čini da ta žuta podloga još dodatno daje dojam svjetlosti i proljeća.:)@Monika, ponekad zeza ovaj blogspot s komentarima, nemam pojma što mu se događa. Drago mi je da ti se sviđaju i fotke i juha. @Vera, hvala ti uvijek me razveseliš lijepim komentarom.

    Odgovori
  • Avatar

    I have found it on this website called [url=http://tipswift.com]tip swift[/url]. You can find it there.cheersedit: wrong thread,

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.