dizano tijesto, jela s mesom, put oko svijeta

Gua bao – parena peciva s glaziranim carskim mesom

Bao

Ajmo odmah na početku razriješiti misterij – ne kaže se bao bun (ili ne daj bože buns) jer bi to u prijevodu značilo pecivo pecivo. Kaže se samo bao što na kineskom znači pecivo. Istina je doduše da se pojam bao bun uvriježio u zapadnom svijetu kao ime za ova bijela pahuljasta peciva, pa ih i ja povremeno tako zovem. 😀  Bao je zapravo zbirni naziv za peciva od dizanog tijesta koja se kuhaju na pari i zatim pune neodoljivim nadjevima. Jako su popularna i kod nas i vjerujem da ste ih već svi probali u nekom azijskom restoranu.

Gua bao i kako ih napraviti


A ako su vam se baš jako, jako svidjela onda ih možda želite napraviti i kod kuće. To nije uopće komplicirano, ali kao i sa svakim dizanim tijestom traže vrijeme i strpljenje. No, jednom kad svladate njihovu izradu postat ćete prava zvijezda u svom društvu. To vam iz prve ruke mogu potvrditi. J
Iako u ovakva peciva možete dodati doslovno sve što vam padne na pamet verzija s glaziranim carskim mesom je nekako najbliža izvorniku. Upravo zato sam se i ovog puta odlučila za tu kombinaciju. Dakako, ne tvrdim da je moja kombinacija autentična, ona je zapravo pravi fusion i nevjerojatno je ukusna. Za to je dobrim dijelom zaslužan novi Podravka BBQ umak classic koji ne samo da je ukusan, već dolazi u novoj fora ambalaži. Odličan je dodatak jelima s grila, ali i u ovoj mojoj kombinaciji se savršeno snašao.
Jelo je oduševilo sve degustatore i sav uloženi trud se apsolutno isplatio. 🙂

Gua bao – recept

SASTOJCI:
Za bao:
500 g brašna za dizana tijesta
1 vrećica Dolcela suhog kvasca
1 žlica šećera
1 žličica soli
1 žličica Dolcela praška za pecivo
50 ml toplog mlijeka
1 žlica otopljenog maslaca
1 žlica rižinog octa
250 ml vruće vode
Za carsko meso:
600 g tanko narezanog carskog mesa
sol
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica kineske mješavine 5 začina
1 zvjezdani anis
½ žličice cimeta
1 lovorov list
2 režnja češnjaka
1 žlica sojinog umaka
1 žlica mirina
1 žlica smeđeg šećera
250 ml vode
2 žlice Podravka BBQ umaka
Za posipanje:
30 g slanog kikirikija
1 žličica smeđeg šećera
1 žličica sezamovog ulja
½ žličice čilija u prahu, po želji
Za brzo ukiseljenu mrkvu:
1 velika mrkva
1 mala glavica luka
100 ml rižinog octa
300 ml vode
½ žličice soli
1 žlica meda
nekoliko zrna papra i gorušice

POSTUPAK:


Za bao:
U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko, otopljeni maslac, rižin ocat pa pomalo dolijevate vruću vodu i miješajte. Zamijesite tijesto i prebacite ga na radnu plohu. Nastavite mijesiti 10-15 minuta dok ne dobijete glatko i podatno tijesto.
Čistu zdjelu malo nauljite pa u nju prebacite umiješano tijesto, premažite ga s još malo ulja, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se udvostruči, oko 2 sata.
Kada se tijesto udvostruči, prebacite ga na radnu površinu, udarite ga šakom kako bi istisnuli zrak te ga premijesite.
Razvaljajte tijesto na nekih 2 cm debljine te pomoću velike okrugle modlice izrežite krugove. Svaki krug valjkom malo stanjite kako bi dobili ovalni oblik, na sredinu ovala stavite jedan štapić te preko njega preklopite tijesto.
Pažljivo izvucite štapić pa ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto.
Pripremljena peciva stavite na lim obložen papirom za pečenje, prekrijte ih krpom i ostavite na toplom da ponovno narastu, oko sat vremena.
Zagrijte parno kuhalo od bambusa nad loncem punim kipuće vode.
Obložite gornju etažu papirom za pečenje i na nju posložite podignuta peciva. Kuhajte ih na pari desetak minuta, dok ne postanu mekana i napuhnuta.
Parena peciva pažljivo izvadite iz posude za kuhanje, rastvorite ih i napunite glaziranim carskim mesom i kiselim povrćem. Ovo jelo je najukusnije dok je vruće i friško skuhano.


Za carsko meso:


Carsko meso nasolite pa ga prepržite na maslinovom ulje da dobije lijepu boju s obje strane.
Ako je potrebno napravite to u dvije ture, samo nemojte prenatrpati posudu jer se meso neće lijepo karamelizirati.
Kad je meso karamelizirano dodajte mu sve začine – kinesku mješavinu, zvjezdani anis, cimet, lovor i češnjak. Dodajte i sojin umak i mirin pa sve prelijte vodom.
Pustite da zakuha, a zatim meso poklopite, maknite s vatre i ubacite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva.
Pecite ga pokrivenog oko sat i pol ili dok potpuno ne omekša.
Zatim ga izvadite iz pećnice, premažite bbq umakom i nakratko vratite u pećnicu.
Poslužite ga u parenim pecivima.
Za posipanje:
U posudi sjeckalice ili multipraktika pomiješajte kikiriki, šećer, sezamovo ulje i čili ako želite ljuto.
Sve sameljite u mrvičastu smjesu pa time posipajte nadjevena peciva
Za ukiseljenu mrkvu:
Mrkvu operite, ogulite i narežite na tanke prutiće.
Luk ogulite i također narežite na tanke prutiće.
Pomiješajte mrkvu i luk te ih prebacite u staklenku.
U loncu pomiješajte ocat, vodu, začine i med pa sve kuhajte do točke vrenja.
Maknite lonac s vatre i prelijte sadržaj preko povrća u staklenki.
Dobro zatvorite staklenku i ostavite da se ohladi pa poslužite uz glazirano meso i peciva.

*Ovaj recept nastao je u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.