ajme koliko nas je, glavna jela, jela s mesom, roštilj, svinjetina, voće

Grill umak od naranče


Već je kraj dvanaestog mjeseca, a ja nisam napravila ni pola stvari koje sam planirala. Uvijek mi taj dvanaesti mjesec projuri da se ne stignem ni okrenuti. Evo već je i Božić iz nas…
Ove godine sam imala vrlo strog plan i program za blagdane, a to je značilo bez ikakvih kolača i slastica, samo purica i mlinci za Božić i to je to. Međutim, kako to obično biva s planovima, sve je pošlo u krivom smjeru i ja sam se (opet) uplela u čaroliju izrade keksa i keksića. Napekla sam cijelo brdo toga što ide na poklon mnogobrojnoj djeci u obitelji. 🙂 Uz svo ludilo na poslu i oko Božića gotovo da nisam ni stigla razmisliti što ću napraviti za “Ajme koliko nas je” ovaj mjesec. Naša je domaćica Vali odabrala naranču, namirnicu koju sam mogla (i jesam) uklopiti u neki od silnih keksa koje sam napekla, međutim ja sam čvrsto odlučila da ovaj mjesec želim sudjelovati sa slanim jelom. Tako da o Božićnim kolačima slijedi poseban post za koji dan, a sada evo mog priloga za igru Ajme koliko nas je!

SASTOJCI
500 g svinjskih odrezaka s kosti
1 naranča
1 mrkva
1 glavica luka
30 g oraha
2 dvopeka (oko 16g)
maslinovo ulje
peperoncin

kadulja
peršin
sol

papar

POSTUPAK

  1. Meso posolite i poparite te ga ispecite na roštilju ili na grill tavi.
  2. Mrkvu naribajte, luk sitno nasjeckajte te naribajte i koricu pola naranče.
  3. Ostatak naranče iscijedite.
  4. Dvopeke namrvite te ih zajedno s orasima namočite maslinovim uljem. Kad dvopek malo omekša smjesu usitnite u blenderu.
  5. Luk, mrkvu i koricu naranče pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
  6. Kad malo omekšaju dodajte im kadulju, peršin i jedan usitnjeni peperoncin (ako volite ljuće stavite i više).
  7. Zalijte sve sokom od naranče, začinite solju po vlastitom ukusu, kratko prokuhajte te dodajte smjesu od oraha.
  8. Kuhajte na laganoj vatri još par minute i poslužite toplo uz meso s roštilja.
  9. Umak možete nakon kuhanja još dodatno usitniti u blenderu što ja nisam napravila.

 

7 Comments

  • Avatar

    Kad je u pitanju naranča u slanom jelu, još nisam spremna, ne da (ja)imam predrasude nego neznam kako bi to moji prihvatili (užasno su teški što se spize tiće) a da kuham i bacam nepada mi napamet. Ovaj umak mi se čini kao izvrstan početak pa ako bi im se svidilo mogla bi i ja početi experimentirati:D

    Odgovori
  • Avatar

    Je ovo bi ti moglo bit zgodno jer meso ne pliva u umaku od naranče. Imaš lipi komad mesa s roštilja i umak koji se na karju ni ne mora pojesti. Za prvi put možeš dodat i malo manje (zamjeni dio vodom) narančinog soka u umak da ne bude tako intenzivan. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    super, super…

    Odgovori
  • Avatar

    Jako lijepo……

    Odgovori
  • Avatar

    Svidja mi se,doduse jos nisam probala ovakvu smelu kombinaciju ali sto da ne?

    Odgovori
  • Avatar

    sviđa mi se ovaj umak…mi volimo naranče u kombinaciji sa mesom i povrćem, ali ovakav umak još nisam probala…baš je zanimljiv 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Cure hvala vam na komentarima. Meni je ovaj umak posebno dobar kad dodam malo više peperoncina, volim taj spoj ljutog i slatkog. Nadam se da će se i vama svidjeti! 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.