glavna jela, lagana jela, prilozi, sir

Gnudi s crnim trubama

 

Giovedì gnocchi, Venerdi pesce, Sabato Trippa… stara je rimska uzrečica koja bi u slobodnom prijevodu značila: četvrtkom njoki, petkom riba, subotom tripice.
Ova uzrečica savršeno opisuje prehrambene navike Talijana.  Iako se vjeruje da je tradicija jedenja njoka četvrtkom potekla iz glavnoga talijanskog grada – Rima, ona je raširena po cijeloj Italiji. U strogom i konzervativnom katoličkom svijetu petak je dan rezerviran za post. Kako bi se što bolje pripremili za slabašan ručak petkom uveli su običaj njoka četvrtkom. Na ovaj način napune zalihe konkretnim jelo koji se obično poslužuje uz neki bogat mesni umak.

 

Ovaj običaj je toliko raširen Italijom da su njoki četvrtkom postali obavezan dio restoranske ponude. Subotu su pak rezervirali za tripice, pretpostavljam kako bi se nagradili za uspješan post petkom. 🙂
Ipak, dok mi se navika njoka četvrtkom jako sviđa, ovu subotnju ću rađe preskočiti.

 

Gnudi (čitaj nudi) nisu njoki ali su im jako slični, riječ je o okruglicama od ricotta sira. Gnudie često opisuju i kao njoke od sira pa zašto ne bi smo jeli njih četvrtkom.
Iako jako volim njoke, gnudi svakako imaju svojih prednosti, naime njih je zbilja lako pripremiti pa ne predstavljaju nikakav napor za ručak u tjednu. Za njihovu pripremu vam ne treba ni iskustvo ni dobra „ruka“, treba vam samo malo dobre volje.

 

SASTOJCI
250 g ricotta sira
100 g pecorino sira
100 g grisa + 100 g grisa za posipanje i valjanje
30 g brašna
2 jaja
1 žličica muškatnog oraščića
papar
malo soli 

za umak
10 g sušenih crnih truba
2 velike žlice maslaca
malo soli 
papr
topla voda

POSTUPAK

  • Ricottu dobro ocijedite.
  • Pomiješajte obje vrste sira i jaja, miješajte sve pjenjačom ili vilicom kako bi se sastojci povezali.
  • Dodajte muškatni oraščić, sol i papar.
  • Dodajte brašno i gris, sve dobro izmiješajte pa ostavite smjesu u hladnjaku 15 – 30 minuta.
  • Žličicom grabite manje količine smjese pa je oblikujte u kuglicu dobro pobrašnjenim rukama.
  • Slažite svaku kuglicu u posudu kojoj ste dno obložili grisom.
  • Kad potrošite svu smjesu, kuglice – gnudi posipajte s preostalim grisom tako da obloži sve kuglice.
  • Kuglice odložite u hladnjaku do kuhanja.
  • Zagrijte veću količini vode do vrenja.
  • Kuhajte gnudi u kipućoj vodi 4 – 5 minuta. Nemojte ih prekuhati jer će postati žilavi.
  • Poslužite ih uz umak po izboru.

Za umak

  • Sušene crne trube namočite u malo tople vode kako bi omekšale.
  • Maslac rastopite u tavi debljeg dna.
  • Kad se maslac rastopi smanjite vatru i nastavite ga kuhati do zlatno-smeđe boje.
  • Crne trube ocijedite pa ih bacite na maslac i samo ih kratko propirjajte. Svega par minuta da puste svoju aromu. Po ukusu i potrebi dodajte malo soli i papar.
  • Gotove crne trube odmah posipajte po gnudima i poslužite.

25 Comments

  • Avatar

    a zlato moje,njoke su super,iako ja tesko novo uvodim,ovo cu provat al TRUBE??? sta su i di su trube????kisic!!!

    Odgovori
  • Avatar

    I meni bi ovo cetvrtkom prijalo, dok bi ovo subotom preskocila nasiroko ;)Fino ovo zvuci, samo ni ja ne znam sta su trube?

    Odgovori
  • Avatar

    Uh, ovo je tako dobro, ma šta samo četvrtkom, kod mene može svaki drugi dan, pa onda riba. Jako ti lijepo izgleda, ovaj krasan kontrast na ciklama tanjuru s tamnim trubicama, prekrasnu i fino.

    Odgovori
  • Avatar

    gledam ja naslov i mislim si što je to lijepo andrea opet smislila.. nudi su stvarno super, jako volim ricottu pa pretpostavljam da je okus genijalan..s petkom se slažem.. subotu preskačem definitivno 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    eeh crnih truba sam se nagledala ove jeseni u Gorskom.. ali dragi i jsa nismo bili 100 % sigurni da su to te, pa nam se nije dalo brat ih, a i bilo je jako vlazno vrijeme pa nam je bilo nezgodno kako cemo ih konzervirat ili osusit.. ovo jelo je bas meni po mjeri, cula sam za ove gljive da su jake dosta pa da je dovoljno vrlo malo ih stavit.. ove njokice sam jela vise puta i u ovoj kombinaciji bi mi se zasigurno svidjeli. 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Interesantno, kako su oni to sebi slozili. Kao da postimo a ostale dane se najedamo :)Ja sam se namjerila raditi njoke ali nakon ovog recepta cu razmisliti. Zasto da gubim vrijeme kada i ovo izgleda prekrasno…

    Odgovori
  • Avatar

    Tako se radujem tvojim uvodnim pasusima i znam da ću kada ih pročitam obogatiti svoje znanje, što kulinarsko što o kulturi. Nisam bila u Italiji, i velika mi je želja, pa zamisli da odem i tražim njoke u petak! Divne su i ove trube, mada ne znam da li ih ovde ima, Možda bi vrganji suvi mogli doći u obzir. ps devojka iz prethodnog posta sa svojim blogom o modi je genijalna!

    Odgovori
  • Avatar

    Bravo,ovo je fantasično! Nikad nisam radila njoke ovako sa sirom, probat ću, super jea trucbice obožavamo, sušene ih ponekad sameljemo pa dodajemo u umake, gulaše, variva…ma u sve. Tata je veliki gljivoljubac i svake godine s njim idem u berbu gljiva, to mi je poseban gušt 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Subotom bih u Italiji definitivno ostala gladna! Probala sam tripice nekoliko puto i ne ide….Nudi su divni a o trubama mogu samo da sanjam…..nazalost!

    Odgovori
  • Avatar

    Cran – i eto mi ideje za današnji ručak :)samo što ću za umak kad ne volim gljive? 🙁

    Odgovori
  • Avatar

    ovo je nesto novo za mene ali super izgleda i u ukus ne sumnjam tim pre sto je umak od gljiva…njami…

    Odgovori
  • Avatar

    Eh, gdje mi je bio ovaj tvoj recept prije 15-ak godina…jednom sam davno naime setala sumom i nasla toliko trubica da sam napunila torbu, a zatim zavezala rukave na gornjem djelu trenirke i nju napunila gljivama i sve to skupa jedva dovukla do kuce. Zatim smo ih osusili i jeli ih narednih godinu dana, ono sto se kaze za dorucak, rucak i veceru. Eh da mi je sad koji dekagram odmah bih spremila ove tvoje gnude.Jako lijepo!

    Odgovori
  • Avatar

    Joj, ovo je odlicno. Obozavam rikotu. Mislim da bi gnudi super isli i uz neki paradajz sos.

    Odgovori
  • Avatar

    sounds delicious, I have to try it 🙂 Best regards, Andrea 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Bella e gustosa ricetta ciao

    Odgovori
  • Avatar

    Ja sam te ricotta njoke iliti ga gnude, radila onda u sklopu kuVarijacija i još nisam dokraja načisto što mislim o njima. Trube nisam nikad jela, barem se ne sjećam, ali ovo sve zajedno na tim pastelnim tanjurima tako dobro izgleda da bih se sasvim sigurno zajela, bez obzira na četvrtak! :)))

    Odgovori
  • Avatar

    Supr izgleda kao i obično a i ja bih preskočila subotu jer tripice su vjerojatno jedina stvar na svijetu koju ne jedem.

    Odgovori
  • Avatar

    ja ne bih preskocila nista 😉 odličan recept

    Odgovori
  • Avatar

    Andrea,impress me – it looks very beautiful and delicious.Greetings and a hug, Diana

    Odgovori
  • Avatar

    iz komentara sam skuzila sto su to trube :)) nema toga kod nas za kupit, ali mislim da bi super islo sa sosom od susenih divljih gljiva ili samo sa crnim tartufima, mmmkanim se praviti ricotta njoke vec mjesecima i nekako posto imam traumu od pravih njoka (dva sata prckanja) nikako, ali ohrabrila si me, ovo fakat zvuci jakomejdnostavno. imam recept sa nekima sto imaju spinat u sebi, ali ove mi se vise svidjaju. jako fino izgleda recept 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Eh, kad su u pitanju gljive, ja sam do sad probala samo šampinjone i onu ledinu smrznutu mješavinu. Na tržnici se ne usudim kupiti jer se ne razumijem, a nemam nikog poznatog tko se time bavi i kome mogu vjerovati. U svakom slučaju, njoke i gljive su predobra kombinacija! 🙂 Fotke su predivne, ove crne gljive daju predivan kontrast njokićima! 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    hvala, hvala, hvala…ja za gnude nikad cula do jutros! za trube jesam, no, ovdje ih nema, pa cu se vjerojatno posluziti nekim drugim mix gljivama.subotom bih vjerojatno jela kruh i vodu…

    Odgovori
  • Avatar

    uh da, i ja bih se odrekla subotnje tradicije :), ali ovu četvrtkom rado prihvaćam. Super su njokice, sa trubama, odličan spoj. I jako dobro izgledaju !

    Odgovori
  • Avatar

    Probala sam ove gnude, odlicni su, recept savrsen…sigurno cu ih opet praviti 🙂

    Odgovori
  • Avatar

    Napravit ću jer već sam radila slično sa rikotom samo ne ovako posute grizom ili oš.brašnom.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.