glavna jela, lagana jela, tjestenina, umaci, veganska jela

Gnocchetti sardi u umaku sa suhim smokvama

Gnocchetti sardi u umaku sa suhim smokvama

Kad se život malo zakomplicira ja se vraćam svojoj najdražoj terapiji – kuhanju. Ovaj tjedan je bio jedan od intenzivnijih, dragi je u bolnici, a malena je zakurila… I što onda ja radim, umjesto da sistematično odrađujem sve poslove koji me čekaju ja jednostavno odem u kuhinju i počnem kuhati kao da sutra ne postoji. 😀 Sreća u cijeloj priči je što nekih 80% mojih poslova uključuje kuhanje pa barem ne radim to uzalud.
Nakon što sam u četvrtak, ranim jutrom, ispekla savršene čokoladne muffine po receptu iz Anine The kuharice za tradicionalne kreten domaćice, uhvatila sam se mijesiti tjesteninu. Jednostavno za mene ništa nije toliko opuštajuće i inspirativno poput izrade domaće pašte. Radila bi je stalno kad bi samo imala više slobodnog vremena. Ovako je ostavljam za posebne prilike i dane kad mi ništa drugo ne pomaže.

Gnocchetti sardi

Ovaj put sam odlučila napraviti tjesteninu bez jaja. Nisam za to imala neki poseban razlog, jednostavno me ponio trenutak. Tijesto sam zamijesila od dvije vrste brašna – običnog bijelog glatkog i bijelog tip ’00’. Kako bi tjestenina bila lijepe boje dodala sam joj i malo krukume, a osim toga tu su još maslinovo ulje i voda. Kao i kod klasične tjestenine dugo sam mijesila to čvrsto tijesto dok nije postalo glatko i podatno. Znam da je ponekad mijesiti tjesteninu pravi napor, ali ipak nemojte prerano prestati, dobit ćete puno kvalitetniju paštu ako dobro odradite ovaj korak.
Nakon miješenja, i poštenog muskulfibera u desnoj ruci, tijesto sam omotala folijom i ostavila ga na sobnoj temperaturi da odmori.

Kasnije ovo tijesto možete oblikovati kako vam drago, možete razvući na mašini pa raditi rezance, raviole ili lazanje… Ja sam ipak išla na nešto drugačiju verziju. Oblikovala sam tijesto na daščici za njoke i dobila tjesteninu koja bi se zvala gnocchetti sardi – sardinijska pašta ili malloreddus. Pravo da vam kažem nisam se previše zamarala tipologijom tjestenine jer ionako je njenih naziva i oblika na tisuće. 😀

Gnocchetti sardi - izrada

Ovakva tjestenina poslužuje se uz guste i bogate umake, mesne i povrtne, gotovo isto kao i klasični krumpirovi njoki. Ipak, ja sam htjela ostati u bezmesnom tonu i napraviti neki jednostavan umak ili šalšu. Tako sam i došla do ove kombinacije sa suhim smokvama, maslinama i kaparima. Možda zvuči malo čudno, ali zapravo je vrlo ukusno i mediteranski. Smokve se kuhanjem raspadnu i daju slatkoću koja je uvijek dobrodošla kod šalše od pelata. Masline i kapari daju malo slanoće, a za ostale okuse tu su majčina dušica, maslinovo ulje i sol. Jednostavno i fino. 🙂
Kako bi sve ostalo u veganskom tonu napravila sam i veganski ‘parmezan’. Njega uvijek radim po Heleninom receptu koji je jako dobar. Iako nije baš identičan pravoj stvari, nama se sviđa u mnogim kombinacijama.

Gnocchetti sardi
Na kraju je ova tjestenina ispala toliko dobra (Lukrecija je pojela čak dva tanjura što je za nju stvarno WOW) pa sam je morala fotkati i podijeliti ovdje. Da sam znala da će biti tako napravila bi i koju bolju fotografiju samog postupka, ali nisam pa ćete se morati zadovoljiti ovim mobilnim uradcima. 😀

 

Gnocchetti sardi u umaku sa suhim smokvama
Print
Za tjesteninu
  1. 100 g glatkog brašna
  2. 100 g brašna tip ’00'
  3. 1 žličica kurkume
  4. ½ žličice soli
  5. 2 žlice maslinovog ulja
  6. 80 ml vode
Za umak
  1. 4 suhe smokve
  2. 1 glavica luka
  3. maslinovo ulje
  4. 400 g pelata
  5. 1 žličica sušene majčine dušice
  6. 5-6 maslina, narezanih na kolutiće
  7. 2 žličice kapara
  8. sol
Za tjesteninu
  1. U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, kurkumu i sol. U sredini brašna napravite udubljenje pa u njega dodajte maslinov ulje i vodu. Preporučam da vodu dodajte postepeno jer ovisno o vlazi i ostalim atmosferskim uvjetima brašno ponekad popije više, a ponekad manje tekućine.
  2. Krenite miješati tijesto od sredine prema van vilicom.
  3. Kada više tako ne ide zasučite rukave i bacite se na posao. Rukama mijesite tijesto dok ne postane glatko i podatno. U početku će se to činiti kao nemoguća misija, tijesto će biti tvrdo i grubo, ali što ga budete duže mijesili ono će postajati sve mekše i podatnije.
  4. Gotovo tijesto omotajte prozirnom folijom i ostavite ga da se odmori na sobnoj temperaturi nekih 30 minuta.
  5. Odmoreno tijesto trgajte na male komadiće, među prstima svaki oblikujte u kuglicu, zgnječite ga i prevaljajte preko daščice za njoke. Baš kao da radite krumpirove njoke samo ovdje pritisnite svom snagom.
  6. Oblikovanu tjesteninu možete kuhati odmah ili je čuvati nekoliko dana u hladnjaku.
  7. Kuhajte je u puno kipuće posoljene vode 5 – 7 minuta.
  8. Kuhanu procijedite i po želji začinite maslinovim uljem.
Za umak
  1. Suhe smokve narežite na manje komade, stavite ih u zdjelicu i prelijte ih kipućom vodom.
  2. Luk nasjeckajte pa ga prepržite na maslinovom ulju.
  3. Kada luk potpuno omekša dodajte narezane pelate i majčinu dušicu, dobro promiješajte i nastavite sve lagano pirjati.
  4. Sada dodajte namočene suhe smokve i svu tekućinu u kojoj su se namakale.
  5. Smanjite vatru i lagano krčkajte umak dok ne postane gust, a smokve i rajčice se potpuno raspadnu.
  6. Povremeno podlijte i s malo vode.
  7. Na kraju dodajte kapare i masline, dobro promiješajte, doradite okus solju i kuhajte još nekih desetak minuta da se svi okusi dobro prožmu.
  8. Kuhani umak poslužite uz domaću tjesteninu, listiće bosiljka i veganski parmezan.
Napomena
  1. Ako nemate dostupno brašno tip '00' koristite samo obično glatko, ništa se strašno neće dogoditi.
Ekstra tip
  1. Brašno tip '00' možete kupiti u gotovo svakom Sparu
Cukar http://cukar.com.hr/

 

 

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.