Božić je pred vratima i vjerujem da smo svi već u velikim pripremama. Treba okititi bor, zamotati mnoštvo poklona i ispeći još pokoji kolač. Rekla bih da je dio blagdanskih čari upravo u tim pripremama koje ponekad izmaknu kontroli, ali nas i dalje vesele.
Svi želimo imati drugačiji Božić, svečaniji, uz poseban ručak, okružen ljudima koje volimo i stvoriti neke nove uspomene. Upravo zbog toga se na našem stolu, uz sve slane delicije, treba naći i ova posebna torta. Ona će doslovno biti šećer na kraju božićnog ručka. 🙂
Gingerbread torta koja utjelovljuje sve božićne okuse
Ove sam godine odlučila napraviti tortu koja utjelovljuje sve klasične božićne okuse – cimet, rum, đumbir, kardamom. Cimet i rum su za mene prava božićna kombinacija okusa, ona koja me podsjeća na djetinjstvo i pladanj pun rum kuglica. 😀
Ipak, vrlo sam oprezna kod dodavanja ruma u kolače za koje želim da ih jedu i djeca. Srećom tom problemu je lako doskočiti uz Dolcela rum šećer koji ima neodoljiv miris i aromu ruma, a ni malo alkohola. Dakako, dodala sam u biskvit i Dolcela cimet šećer jer cimeta u kolačima nikad ne može biti previše. 🙂
Sama gingerbread torta nije zahtjevna za izradu, ali zbog više komponenti dobro je podijeliti pripremu na etape. Prvo napravite biskvit pa dok se on hladi pripremite kreme.
Biskvit koji je osnova torte je vrlo sočan i vlažan zahvaljujući dodatku grčkog jogurta. Krema je klasična kombinacija bijele čokolade, mascarpone sira i slatkog vrhnja koja izvrsno prija uz aromatični biskvit.
Završni premaz na torti je krema od maslaca i bjelanjaka takozvani swiss meringue buttercream koji uvijek biram kada želim lijepo i ravnomjerno zaglađenu tortu.
Kako bi torta zbilja bila kraljica blagdanskog stola ukrasila sam je gingerbread keksima. Njih sam napravila po svom provjerenom receptu, a samo za ovu priliku odabrala sam oblike zvjezdica, pahuljica i borića.
Završni dodatak na torti je ušećereni ružmarin koji je za mene najljepša blagdanska dekoracija pa ću vam u nastavku napisati kako ga pripremiti.
Na kraju vam želim čestit Božić i vesele blagdane. Provedete ih s onima koje najviše volite uz puno smijeha i dobre hrane!
Recept za gingerbread tortu
SASTOJCI:
Za biskvit:
360 g brašna
1 vrećica Dolcela praška za pecivo
prstohvat soli
2 žličice cimeta u prahu
1 žličica mljevenog đumbira
½ žličice mljevenog kardamoma
4 velika jaja
150 g smeđeg šećera
1 Dolcela rum šećer
1 Dolcela cimet šećer
3 žlice javorovog sirupa
240 ml suncokretovog ulja
200 g grčkog jogurta
Za kremu od mascarpone sira i bijele čokolade:
200 g bijele čokolade
250 g mascarpone sira
200 g slatkog vrhnja
2 – 3 žlice šećera u prahu (ako volite manje slatko može i bez šećera)
1 Dolcela vanilin šećer
Za kremu od maslaca i bjelanjka:
3 bjelanjka
prstohvat sol
150 g šećera
150 g maslaca, sobne temperature
Za ušećereni ružmarin:
3 – 4 grančice ružmarina
100 g šećera
100 g vode
i još
100 g šećera za posipanje
POSTUPAK:
Za biskvit:
Pripremite dva kalupa za torte promjera 20 cm tako da ih obložite papirom za pečenje.
U zdjeli dobro pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, đumbir i kardamom.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, Dolcela rum šećer, Dolcela cimet šećer i javorov sirup pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne pretvore u gustu, kremastu i pjenastu smjesu.
Ovoj smjesi dodajte ulje tako da ga dolijevate u tankom, polaganom mlazu neprestano miješajući mikserom.
Kada umiješate svo ulje smanjite brzinu miksera i naizmjenice, u tri navrata, dodavajte grčki jogurt i sadržaj iz prve zdjele. Cijelo vrijeme miješajte lagano mikserom i neka zadnje dodavanje bude sadržaj iz prve zdjele.
Na kraju sve izmiješajte još toliko da se svi sastojci prožmu u glatku smjesu za biskvit.
Dobivenu smjesu podijelite na dva jednaka dijela pa ih rasporedite u pripremljene kalupe za torte.
Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 30 minuta ili dok biskviti ne polože test čačkalicom.
Pečene biskvite izvadite iz pećnice, pažljivo ih preokrenite na rešetu i ostavite da se ohlade.
Ohlađene prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake, okrugle kore.
Prvu koru stavite na pladanj za torte pa je premažite trećinom kreme od mascarpone sira i bijele čokolade.
Poklopite je drugom korom pa i nju premažite istom kremom. Nastavite postupak s preostale dvije kore i kremom.
Ovako složenu tortu odložite u hladnjak na jedan do dva sata kako bi se krema učvrstila.
Ohlađenu tortu ravnomjerno premažite kremom od bjelanjaka i maslaca. Ukrasite je keksima medenjacima i ušećerenim ružmarinom.
Do posluživanja je držite u hladnjaku.
Za kremu:
Bijelu čokoladu natrgajte na manje komade pa je otopite nad parom.
Ostavite je sa strane da se malo hladi.
U zdjeli za miksanje pomiješajte mascarpone sir, slatko vrhnje, šećer u prahu i vanilin šećer pa sve miješajte mikserom dok se sastojci ne povežu u kremastu i gustu smjesu.
Dodajte prohlađenu bijelu čokoladu i nastavite miksati dok krema ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premiješate.
Ovako pripremljenom kremom nadjenite pečene biskvite.
Za kremu od bjelanjaka i maslaca:
Bjelanjke i šećer pomiješajte u zdjeli pa ih stavite kuhati nad paru.
Kuhajte ih neprestano miješajući dok se sav šećer ne otopi, a bjelanjci ne postanu pjenasti i bijeli.
Ukoliko želite biti sigurni da su bjelanjci termički obrađeni koristite kuhinjski termometar i kuhajte ih dok ne dosegnu temperaturu od 70 stupnjeva.
Kuhane bjelanjke prebacite u posudu za miksanje pa ih miksajte dok se ne ohlade na sobnu temperaturu i pretvore u sjajan i čvrsti snijeg.
Dok to radite bjelanjcima dodavajte kockicu po kockicu omekšalog maslaca i svaki komad dobro umiješajte kako bi se sastojci povezali.
Nakon podužeg i upornog miješanja dobit ćete kompaktnu i glatku kremu idealnu za ukrašavanje.
Za ušećereni ružmarin:
Grančice ružmarina operite pod mlazom hladne vode i ostavite da se osuše sa strane .
U manjem loncu pomiješajte šećer i vodu pa sve kuhajte nad umjerenom vatrom dok voda ne zakuha i ne pretvori se u sirup.
Kuhajte još 2 – 3 minute, smanjite vatru i ubacite grančice ružmarina.
Nastavite kuhati još 3 minute.
Maknite lonac s vatre i vilicom pažljivo izvadite ružmarin iz sirupa pa ga ostavite na rešetki da se ocijedi i osuši.
Dok se ružmarin suši preostalih 100 g šećera sameljite u električnoj sjeckalici.
Osušeni ružmarin dobro uvaljajte u mljeveni šećer i koristite kao dekoraciju.
*Ovaj recept nastao je u suradnji s Dolcelom