blagdani, deserti, Izdvojeno, kolači

Projekt: Gingerbread kućica

Gingerbread kućica

Nisam mislila da ću ikad u životu napraviti kućicu od medenjaka.
Uvijek mi se to činilo kao prava gnjavaža bez nekog posebnog razloga. Tu kućicu ionako nitko na kraju ne jede pa čemu uopće toliko maltretiranje s njom.

No, stvari se mijenjaju. 🙂

Kućica od medenjaka

Ovaj Božić dočekujem s mojima i to nakon stvarno sto godina. U jednom trenutku, dok smo svi u glas nešto raspravljali, meni je sinula ideja da napravimo tu zloglasnu kućicu. Jer, ruku na srce, nema boljeg okruženja za njenu izradu od vesele višečlane obitelji.
Ovaj je projekt kao stvoren za blagdanska okupljanja jer puno je koraka koje treba napraviti da bi se dobila lijepa kućica na posljetku. I mogu vam reći da koliko god sam skeptična prema sve tome bila, baš sam se dobro zabavila. Dobro, pošteno sam se i umorila i naradila, ali na godišnjem sam pa je jedino ispravno da se umaram svojim hobijima.
Dakle dragi moji još stignete upregnuti sve svoje voljene, podijeliti zadatke onima koji mijese tijesto, onima koji projektiraju i onima koji ukrašavaju i svi se dobro zabaviti… Ili posvađati, ovisno o temperamentu uključenih. 😀
Za ovo malo zdanje s fotografija uglavnom samo zaslužni tata i ja. On je oduvijek volio mele (a bogme i velike) DIY projekte i vješt je s rukama pa me nije ni najmanje začudilo da je zagrizao mamac i potpuno se posvetio kreativnom procesu izrade. U jednom trenutku smo i prebrijali sve skupa, a i još uvijek nam padaju na pamet kojekakve ideje da unaprijedimo okućnicu. No s obzirom na datum i sve više drugih predblagdanskih zbivanja recimo da smo se zaustavili do daljnjega. Ostavljamo sve te dobre (i loše) ideje za sljedeću godinu.

Gingerbread keksi

Prije nego se prebacim na recept provest ću vas ukratko kroz korake koje smo mi radili i napisati vam par sitnica s kojima smo se susreli kao potpuno neiskusni graditelji gingerbread kuća. 😀
Prvo smo prenijeli konstrukciju same kuće iz šablone na karton. Pošto ovo radimo prvi put odustali smo od samostalnog projektiranja i poslužili se postojećom šablonom s BBC Good Food stranice. Donosim vam i link na tu šablonu ako vam zatreba.

Kad samo precrtali stranice kuće na karton ja sam se bacila na miješenje tijesta. To je bilo za čas gotovo, a tijesto je ispalo poprilično čvrsto pa ga nisam ni predugo hladila već smo odmah bacili na izrezivanje.

Tijesto smo podijelili na 4 jednaka dijela, svaki smo razvaljali na debljinu od cca 0,5 cm, naslonili na njega kartonsku šablonu i pomoću oštrog skalpela izrezali oblike. Ono što smo mi zezli i s čime smo se mučili je bilo samo prebacivanje izrezanog tijesta u tepsiju. Trebali smo ga prebacivati ili s papirom za pečenje ili ga rezati u samoj tepsiji i tako si uštedjeti puno muke. No dobro, to bilježimo za sljedeći put. 🙂


Kad se kućica ispekla odmah smo malo nožem uredili rubove koji su se deformirali u pečenju.
Kad se potpuno ohladila krenuli smo na lijepljenje.
Kućica se lijepi royal icingom, to je klasika, štos je samo u tome da icing bude što čvršći već u startu kako ne bi dugo čekali njegovo sušenje.
Također, od neizmjerne je važnosti da kućicu radite najmanje u dvoje. Dok se icing u potpunosti ne osuši stranice se hoće urušavati pa ih netko treba držati. Uostalom, sve je lakše s dva para ruku. 😉

Kućica od medenjaka
Krov ide na kućicu zadnji. Tek kad je ostatak konstrukcije dovoljno čvrst da ponese tu težini.
Što se samog ukrašavanja tiče to je individualno i nemam vam puno savjeta na tu temu, napravite onako kako vam se sviđa. 🙂
Mi smo, na primjer, dimnjak napravili od čokoladne napolitanke, borove sam ispekla od preostalog tijesta za kućicu, kao i bunar. Jezero, snjegovića i stazu smo napravili od fondana (to je onaj dio u kojem smo počeli brijati) i to bi bilo to.
Kako nam je preostalo dosta tijesta uspjeli smo napraviti i puno gingerbread ljudi koji sada uljepšavaju naš mali, mali bor. 😀

Gingerbread čovječuljak
Eto to bi bilo to.
Ma zapravo, mislila sam vam napisati i nešto o tradiciji izgradnje ovakvih kućica koja seže još u srednji vijek, ali kasno je, a vi znate googlati s toga pređimo na recept… 😀

recept prilagođen s BBC Good Food
predložak koji smo koristili za kućicu

Gingerbread kućica (kućica od medenjaka)
Print
Sastojci
  1. 250 g maslaca
  2. 200 g tamnog muscovado šećera
  3. 7 žlica meda
  4. 600 g brašna
  5. ½ žličice praška za pecivo
  6. 4 žličice ribanog đumbira
  7. prstohvat soli
  8. za royal icing
  9. 2 bjelanjka
  10. 500 g šećera u prahu
  11. 1 žličica limunovog soka
Postupak
  1. Nad laganom vatrom otopite maslac, šećer i med.
  2. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir i sol.
  3. Dodajte otopljeni šećer i maslac brašnu te zamijesite čvrsto tijesto. Ako vam se tijesto ne bi povezivalo dodajte vrlo malo vode.
  4. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga podijelite na 4 jednaka dijela.
  5. Svaki dio razvaljajte na debljinu od 0,5 cm i od njega izrezujte stranice kuće pomoću kartonskih šablona. Potrebno je izrezati dvije prednje strane, dvije bočne i dvije za krov. Također, ne zaboravite izrezati vrata i prozore na željenim mjestima.
  6. Izrezane stranice kuće oprezno prebacite na lim za pečenje i pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 12 minuta.
  7. Od preostalog tijesta izrezujte oblike koje želite i planirate koristiti za uređenje okoliša same kućice. Ako neke oblike želite objesiti na bor onda ih prije pečenja probušite slamčicom.
  8. Pečene stranice kućice dobro ohladite.
  9. Napravite royal icing tako da pomiješate bjelanjke, limunov sok i šećer u prahu. Dobivenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu i krenite na sastavljanje kuće.
  10. Prvo istisnite malo icinga na dno prednje strane, lagano je učvrstite za podlogu pa istisnite icing i na bočne bridove.
  11. Naslonite na njih bočne stranice i tako lagano sve lijepite dok ne zalijepite sve četiri stranice kuće.
  12. Ostavite da se dobro učvrsti, najbolje u nekoj hladnoj prostoriji ili na balkonu.
  13. Kad je čvrsto, oprezno zalijepite krov. Držite ga neko vrijeme da ne klizne, a kad ste sigurni da je sve dovoljno čvrsto bacite na ukrašavanje po svom ukusu.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

2 Comments

  • I ja sam unaprijed ovo kao bespotrebnu gnjavazu. Medjutim, kad vidim kako dobro izgleda , padam i iskusenje. Hvala na linku za samlon

    Odgovori
    • Ma da, da sam sama nikad se ne bi upuštala u ovo, ali kad je cijela obitelj na okupu baš je zabavno. A i klinci uživaju. 😀
      Hvala na komentaru i svako dobro. 🙂

      Odgovori

Odgovori