blagdani, deserti, đumbir, keksi, kolači

Gingerbread keksi

gingerbread

Za mene nema Božića bez sitnih suhih kolača, a u moru suhih kolača mali gingerbread čovječuljci postali su neizostavni dio našeg blagdanskog stola. Radim ih svake godine i recept za njih čuči skriven na blogu već godinama. Tada sam ga napisala zajedno sa svim ostalim keksićima koje sam radila te godine i tako ih osudila na zaborav. Izgubili u tom kupusu od posta, a pošto ih jako volim i pošto ih svake godine radim mislim da su zaslužili svoj post s novim i (nadam se) boljim fotkama.
Znam da svake godine blogsfera u blagdansko vrijeme bruji o ovim keksima, znam da možete pronaći bezbroj recepata za njih online, ali ipak dajete šansu i ovome mome. Isprobali su ga mnogi, mnogo puta. 😀

gingerbread man
A kad već pišem o njima reći ću vam nešto i o njihovom podrijetlu. 😀
Ovi keksi vuku svoje podrijetlo još iz srednjeg vijeka, a ovaj specifični, čovjekoliki oblik, nastao je u 16. stoljeću na dvoru kraljice Elizabete I. Na dvoru na kojem je dekadencija vladala na svim poljima neki pekar svojski se potrudio impresionirati kraljicu pa je za jednu svečanu priliku izradio kekse u formi kraljice i njezinih uzvanika te tako započeo trend koji živi do danas. Gingerbread keksi bi u doslovnom prijevodu bili keksi od đumbirovog tijesta.

Radi se o verziji medenjaka kakvi su rasprostranjeni u cijeloj Europi. Razlika između običnih medenjaka i ovoga keksa je u povećoj količini đumbira koji im daje specifičnu aromu i miris. Također, oni u svojim američkim verzijama nisu medenjaci jer se za njihovu pripremu koristi melasa, a ne med. Kako je melasu kod nas gotovo nemoguće nabaviti ja ih (kao i svi) radim s medom. Zbog toga su oni svjetliji od svojih američkih rođaka. Ako ipak želite da budu tamniji onda možete koristi jako taman smeđi šećer ili možete, kao ja u ovom receptu, ubaciti i žlicu kakao praha. Neće taj kakao puno utjecati na okus, a dobit ćete tamne keksiće.

Zahvaljujući popularnoj kulturi ušuljali su se ovi simpatični čovječuljci i na naše blagdanske trpeze. Iako i mi imamo naše varijante ovakvih keksa poput medenjaka ili slavnih starogrojskih paprenjoka (koji apsolutno zaslužuju svoj post) đumbirovi čovječuljci također postaju dio blagdanske tradicije.
Ovi keksi su mekani i vrlo ukusni. Idealni su za grickanje, a ako ste u potrazi za receptom za kućicu ili čovječuljke koje bi objesili na bor onda bacite pogled na ovaj recept. Riječ je o receptu za malo tvrđe tijesto koje će bolje podnijeti formiranje i konstrukciju kućice. 😀

Gingerbread keksi
Print
Sastojci
  1. 110 g maslaca
  2. 100 g šećera
  3. 1 žlica đumbira u prahu
  4. ¾ žličice sode bikarbone
  5. ½ žličice cimeta
  6. ¼ žličice mljevenog klinčića
  7. 120 ml meda
  8. 1 jaje
  9. 310 g brašna
  10. 1 žlica kakao praha
  11. Royal icing
  12. 1 bjelanjak
  13. 200 g šećera u prahu
  14. 1 žličica limunovog soka
Postupak
  1. Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
  2. Dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati.
  3. Umiješajte med i jaje.
  4. Dodajte i brašno i kakao praha te nastavite miješati spiralnim nastavcima dok se svi sastojci ne spoje.
  5. Dobit će te jako mekano tijesto koje razdijelite na dva dijela te svaki omotajte prozirnom folijom i hladite oko 3 sata.
  6. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto te modlicama izrezujte željene oblike. (Tijesto je dosta mekano i treba dobro pobrašniti površinu, valjak, ruke i modlice).
  7. Pecite keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 180֯C 6 do 8 minuta.
  8. Dok se keksi hlade napravite royal icing.
  9. Royal icing
  10. Bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodavajte šećer i nastavite miješati dok se sastojci ne spoje.
  11. Smjesu od bjelanjka stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu s najmanjim nastavkom i ukrašavajte ohlađene keksiće željenim oblicima.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

Odgovori