blagdani, deserti, kolači

Fritule i Božić kakav je nekad bio

 

U ovom hladnom i otuđenom svijetu, u svijetu u kojem često zaboravljamo na istinske vrijednosti, teško je prisjetiti se pravog značenja Božića. One istinske poruke ljubavi i zajedništva koja ne bi trebala biti strana ni jednom ljudskom biću bez obzira na rasu, naciju i vjeroispovijest. Iz godine u godinu se činilo da nas je potrošački duh u potpunosti obuzeo i da je jedino značenje Božića veliki minus na kreditnim karticama.
Sjećam se Božića kakav je nekad bio. Nekad davno u nekom drugom svijetu Božić je dolazio tiho, dostojanstveno, bez pompe i kiča. Tada nije bilo popularno ni poželjno biti viđen na polnoćki ili prvoj jutarnjoj misi, tada se nije pucalo petardama i ostalim pirotehničkim čudima, tada se Božić dočekivao gotovo tajno.
Sjećam se Badnje noć kad je stan mirisao neodoljivim mirisom bakalara i friško ispečenih fritula. Fritule te male neugledne loptice, od svega para sastojaka, obilježile su svaki Badnjak koji pamtim. Tako tipično sirotinjske, dalmatinske, mirisale su preko cijelog grada.
Vremena su se promijenila i sad je Božić nešto drugo. Sada pišemo neke druge uspomene i stvaramo neke nove običaje ali ipak sam htjela da i moj zagrebački dom ispuni onaj miris djetinjstva, miris friških fritula.

 

Fritule sam radila prvi put i to potpuno na slijepo, bez recepta, uz samo par maminih naputaka, a ostalo po osjećaju. Ispale su dobro, za prvi put čak odlično. Na našem blagdanskom stolu su prve nestale iako su stajale rame uz rame atraktivnijim kolačima.
A miris… da to je bio taj miris djetinjstva.

Naposljetku svima želim sretan Božić, da ga provedete u miru i ljubavi sa svojim najmilijima. 

SASTOJCI
250 g brašna
20 g kvasca
100 ml mlijeka
180 ml jogurta
50 ml rakije
50 g šećera
1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
šaka suhih brusnica (one su odlična alternativa za one koji ne vole grožđice)
prstohvat sol
+ 1 žlica brašna za kvasac
+ 1 žlica šećera za kvasac
oko litre suncokretovog ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje


POSTUPAK

  • Mlijeko zagrijte da bude mlako. Kvasac namrvite, pa mu dodajte jednu žlicu brašna, jednu žlicu šećera i polovicu mlakog mlijeka.
  • Ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
  • Brašno pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, soli, limunovom koricom i brusnicama.
  • U brašnu napravite udubinu u koju dodate aktivirani kvasac.
  • Dodajte jogurt, preostalo mlijeko i rakiju te sve snažno miješajte kuhačom.
  • Tijesto miješajte dugo, dok vas ruka ne zaboli, da se svi sastojci dobro povežu, potom ga pokrijte i ostavite na toplom da udvostruči volumen.
  • Ulje zagrijte na jakoj vatri, a onda smanjite vatru.
  • Pomoću dvije žlice grabite smjesu za fritule u ubacujte je u vrelo ulje.
  • Fritule pržite do lijepe zlatne boje, povremeno ih okrećući.
  • Pečene fritule vadite šupljikavom žlicom na kuhinjski ubrus pa ih potom posipajte šećerom u prahu.
  • Jedite ih odmah jer su najbolje dok su friške. 🙂

 

26 Comments

  • Fritule su prekrasne :)Mirisi djetinjstva ostaju uvijek najjači, a priroda se pobrine i za to da što smo stariji postaju i sve intenzivniji i svježiji :)Prekrasan post i vrhunske fotografije kao i uvijek!Sve najbolje tebi i obitelji želi T&T tim!

    Odgovori
  • andrea, pogodak u sridu s ovim tekstom. upravo onako kako ja razmisljam o bozicu. fritule su definitvno obiljezje badnjaka a njihov miris vraca u djetinjstvo.krasne fotke. dode mi da zgrabim fritulu s ekrana.:)

    Odgovori
  • Uz rožatu, fritule su kolači mog detinjstva 🙂 Sada ih retko pravim, ali miris vanil-šećera na toplim fritulama još je uvek prisutan, drag.Hvala što si me ovim lepim postom podsetila na njega. Tebi i tvojim najbližima želim sve najbolje za Božićne i novogodišnje praznike.

    Odgovori
  • Predivan post, fantasticne fotke…Tebi i tvojim najmilijima zelim sretne praznike i svako dobro 🙂

    Odgovori
  • Andrea, Merry Christmas to you : ) I agree with everything you wrote.

    Odgovori
  • Da, Božić je nekada bio praznik ljubavi i zajedništva. I nikada, baš nikada neću zaboraviti Božiće kod moje babe i strica kada smo se svi okupljali i uživali u tom zajedništvu. Sada mi najviše nedostaje to: puna kuća. Raselili smo se po cijelome svijetu, starih više nema ali,… skupa smo, zdravi smo, imamo blagdanski stol,… moji dečki i ja.Prekrasan post, slike i fritule…I tebi, draga, sretan i blagoslovljen Božić.

    Odgovori
  • Lijep post! Fritule su divne, obožavam ih! Sretan Božić i tebi!

    Odgovori
  • Fritule su fotografirane i napravljene savrseno.Draga Andrea sve najbolje!!!

    Odgovori
  • Savršeno izgledaju fritule, izmamila si mi želju za njima…Želim ti svako dobro, tebi i tvojoj obitelji…

    Odgovori
  • Srećan Božić!

    Odgovori
  • Potpisujem sve sto si rekla u uvodu….A tebi i tvojoj obitelji sretan i blagoslovljen Bozic i sve najbolje u Novoj godini! Fritule su ti savrssene kao i fotke!

    Odgovori
  • Draga Andrea, post ti je divan, vjerujem da većina još uvijek tako doživljava Božić i dočekuje ga u dostojanstvu bez obzira na totalnu komercijalizaciju kojom su danas “zaraženi” svi naši blagdani.Fritule su mi drage, volim taj miris slatkog prženog tijesta.

    Odgovori
  • Sretan Bozic i sve najlepse u Novoj godini, tebi i tvojima…a receptic je vec isprintan i spremljen na sigurno!;)))

    Odgovori
  • Ja volim fritule, ali se još nisam usudila ih raditi. Slažem se s tobom o značenju i načinu slavljenja Božića nekad i sada. Ali mi se ne damo, nismo okitili veliko drvce niti ga zatrpali darovima. Sve je bilo jednostavno i simbolično. Baš gledam reklame tijekom ovih blagdana i stvarno smo bezobrazno bombardirani svim mogućim ponudama da je stvarno teško odoliti.

    Odgovori
  • Slažem se da je Božić postao prekomercijalan. Ja sam već prije više od nekoliko godina ukinula kupovanje poklona. Napravim donaciju za neki dječji dom,a prijatelji dobiju neki ručno izrađeni poklon. Djeci poklanjam čokolade i naranče, baš kao nekad. Istina da su neka djeca jako nezadovoljna sa time, ali što ću ja tu :).Fritule su ti sjajne . Fotke divne

    Odgovori
  • krasan post…sretne i vesele blagdane tebi i tvojoj obitelji želi monika!

    Odgovori
  • Srecan Bozic!Tekst je dirljiv, slike prelepe, a fritule mi mirisu sa ekrana.

    Odgovori
  • opet ja ;)Imaš jednu nagradu na mom blogu pa pokupi kada stigneš.

    Odgovori
  • Super post.Sretan Bozic, draga! Hug!

    Odgovori
  • Imaš nagradicu na mom blogu!

    Odgovori
  • prekrasne su mi ove fritulice i baš mi se sviđa što su brusnice zamijenile grožđice koje baš ne volim 🙂 fotkice su predivne, ali to sam već komentirala 🙂 sve najbolje ti želim 🙂

    Odgovori
  • Sretan Bozic draga !!!!Fantastican post kao i uvijek :)Imam ja toga za citati puno, stvarno sam previse propustila :)))

    Odgovori
  • Baš bih ih jednom voljela napraviti:) Sve najbolje povodom blagdana:)

    Odgovori
  • nije me dugo bilo naokolo po blogovima tako da mi je i ovaj tvoj prekrasni tekst pobjegao. “U sridu”! A i fotografije su u sridu. Vjerujem da su fritule zamirisale djetinjstvom…

    Odgovori
  • Andrea,look very pretty and delicious.Happy New Year, Diana

    Odgovori
  • Hvala vam svima na komentarima i lijepim željama. Snježo i Jubi, puno vam hvala na nagradama. 🙂

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.