deserti, dolcela, galette, rabarbara

Frangipane galette s rabarbarom i trešnjama

Galette su za mene pravi ljetni deserti, jednostavno ih je napraviti, ne peku se dugo i mogu se nadjenuti svim mogućim voćem kojeg sada ima u izobilju.
Upravo zbog toga vam donosim još jedan recept za ovu rustikalnu francusku pitu – galette koja se udomaćila u kuhinjama diljem svijeta.
Ipak, ova je pomalo drugačija zbog rabarbare – kiselkaste povrtnice vibrantne crvene boje.
Rabarbara nije baš uobičajena namirnica u našoj kuhinji, rijetko se nađe čak i na tržnicama te je mnogima poprilična nepoznanica. Riječ je o zeljastoj biljci koja podsjeća na blitvu. Ima debele crvene stapke kiselog okusa koji se u pravilu koriste u desertima. Najuobičajenije uparivanje rabarbare je s jagodama, u svim mogućim receptima, od pekmeza do sladoleda, pa ispada da je svima upravo ovo omiljena kombinacija.
Rabarbara je inače drevna kineska biljka koja se uzgajala još prije 4000 godina. Ipak, Europu je osvojila tek u 18. stoljeću, a Francuzi su je (tko bi drugi) počeli koristi kao nadjev za pite. Upravo zbog toga sam je i ja ubacila u pitu samo ovaj put s trešnjama i frangipaneom.

Što je frangipane galette

Ako se sad pitate što je pak frangipane – ne brinite, nije riječ o još jednoj egzotičnoj biljci već o vrlo jednostavnoj kremi od badema, maslaca, Gussnela i jaja. Francuzi je najčešće koriste kao nadjev za pite i tartove pa mi je bilo nekako prirodno uključiti je u ovaj recept.
Što se samog recepta tiče sve je vrlo jednostavno kako i treba biti kod rustikalnih kolača. Tijesto je prhko i pripremljeno s malo heljdinog brašna i puno maslaca.
Rabarbara je marinirana u soku od naranče uz dodatak obaveznog Dolcela bourbon vanilija šećera koji je sve učinio neodoljivo mirisnim.
Na kraju je samo trebalo razvaljati tijesto te na njega lijepo složiti rabarbaru i trešnje, ubaciti sve u pećnicu dvadesetak minuta i nakon toga uživati. 🙂

Evo i recepta.

SASTOJCI:

Za tijesto:
200 g glatkog brašna
50 g heljdinog brašna
50 g šećera
prstohvat soli
125 g maslaca, narezanog na kockice
1 – 2 žlice ledene vode
Za nadjev:
300 g rabarbare
cijeđeni sok pola naranče
50 g šećera
1 Dolcela bourbon vanilija šećer
100 g trešanja, prepolovljenih i bez koštica
Za frangipane:
60 g maslaca
60 g šećera u prahu
1 veliko jaje
60 g fino mljevenih badema
15 g Dolcela Gussnela
Za posipanje i ukrašavanje:
1 žlica smeđeg šećera
1 – 2 žlice sjeckanih pistacija

POSTUPAK:

Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna, šećer i sol.
Dodajte hladni maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.
Dodajte 1 – 2 žlice ledene vode i brzo sve zamijesite u kompaktno tijesto.
Tijesto oblikujte u disk, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ohlađeno tijesto stavite na list papira za pečenje pa ga razvaljajte u tanki krug debljine 2 – 3 mm.
Sredinu kruga premažite pripremljenim frangipaneom vodeći računa da ostavite prostora 3 – 4 cm do ruba tijesta.
Na frangipane lijepo složite mariniranu rabarbaru, možete je slagati u riblju kost ili neki drugi uzorak.
Rasporedite polovice trešanja pa sve prelijte kojom žlicom tekućine koja vam je ostala od mariniranja rabarbare.
Pažljivo, pomoću papira za pečenje preklopite rubove tijesta preko nadjeva.
Rubove tijesta posipajte smeđim šećerom pa sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva uz ventilaciju, oko 20 minuta ili dok se ne zarumeni.
Pečenu galettu izvadite iz pećnice i ostavite je na rešetki da se malo ohladi, posipajte je sjeckanim pistacijama i zatim poslužite.

Za nadjev:
Rabarbaru operite i narežite na prutiće dugačke oko 3 cm. Ukoliko su neke stabljike jako debele njih prepolovite i po dužini.
Narezanu rabarbaru stavite u zdjelu, prelijte je sokom naranče, posipajte je šećerom i vanilija šećerom te dobro sve promiješajte.
Poklopite posudu i ostavite sve da se marinira u hladnjaku najmanje dva sata ili preko noći.
Mariniranu rabarbaru izvadite iz tekućine, složite je na razvaljano tijesto, a tekućinu sačuvajte za prelijevanje.

Za frangipane:
Miksajte maslac i šećer dok ne postanu mekani i kremasti.

Dodajte jaje i dobro sve promiješajte, a zatim dodajte žlicu po žlicu mljevenih badema i Gussnela. Sve dobro promiješajte kako bi se sastojci povezali u glatku smjesu.
Ovom smjesom nadjenite galette.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.