lagana jela, luk, predjela

Francuska pita od luka Joanne Harris

Nešto prije Božića uhvatila sam na televiziji film Čokolada. Iako sam ga pogledala prekonekoliko puta ni ovaj put nisam mogla odoljeti svim slasticama koje su glavni glumci u ovom filmu.
Upravo su te čokoladne delicije ono što film čini gledljivim i privlačnim, a bez njih to bi bila još samo jedna ljubavna melodrama.
S druge strane, kardinalna je pogreška gledati ovaj film u kasnim večernjim satima bez ičeg slatkog u kući.
Gotovo izluđena od želje za komadićem čokolade sjetila sam se da već dugo nisam kuhala ništa iz predivne knjige Joanne Harris i Fran WardeFrancuska kuhinja“, a upravo u toj knjizi se nalaze i neki recepti iz slavnog filma.

Kako je trebalo pričekati do jutra za bilo kakve kulinarske eksperimente moje želje su se promijenile i za oko mi je zapela pita od luka.
Inače luku teško odolijevam i bez njega gotovo da ne bi znala kuhati, a kad u receptu pročitam da mi je potrebno 400 g istog moje oči zasvjetlucaju od radosti.
Rođena je ljubav na prvo čitanje i nije prošlo ni 10 minuta, a ja sam već u kuhinji sjeckala luk. Toliko mi je drag da mu opraštam što zbog njega ronim suze, a ovaj put su to bili ozbiljni potoci.
Ipak što je koja prolivena suza naspram očaravajućoj aromi karameliziranog luka.

Kako sam po prvi put radila ovu pitu odučila sam religiozno pratiti recept. Ovo je nešto što vrlo rijetko radim, ali smatrala sam da je Joanne Harris netko tko zaslužuje moje apsolutno povjerenje.
Iako sam bila skeptična prema količinama masnoća u receptu odlučila sam vjerovati da su zbilja tri tajne francuske kuhinje: maslac, maslac i još maslaca.

Istina je maslac daje poseban štih ovom jelu, ali ipak za moj ukus ga je previše i slijedeći put ću ga sigurno smanjiti i u tijestu i u nadjevu. Uvjerena sam da će okus pite i dalje biti očaravajući.
Recept je inače turbo jednostavan i vjerojatno već sada imate sve sastojke za njega. Nema tu neke egzotike ni velike filozofije, a ovu pitu možete bez srama poslužiti toplu i hladnu.
Odlična je kao predjelo, a toliko je zasitna da nisam sigurna da će vam nakon nje trebati glavno jelo. 🙂

SASTOJCI 
(preuzeto iz knjige „Francuska kuhinja“) 
za tijesto 
250 g brašna 
175 g maslaca 
2 žumanjka 
 
za nadjev 
50 g maslaca 
2 žlice maslinovog ulja 
400 g miješano crvenog i ljubičastog luka 
120 ml slatkog vrhnja 
2 jaja 
½ žličice muškatnog oraščića 
sol 
svježe mljeveni papar 

POSTUPAK 
za tijesto 

  • U zdjeli pomiješajte brašno i hladni maslac narezan na listiće. Vrhovima prstiju miješajte tijesto dok ne postane mrvičasto i maslac se ne poveže s brašnom.
  • Dodajte dva lagano umućena žumanjaka i zamijesite prko tijesto. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i odložite u hladnjaku na pola sata.
  • Ohlađeno tijesto razvaljajte na pola centimetra pa ga prebacite u kalup za pitu promjera oko 30 cm. Tijesto malo nabodite vilicom, prekrijte ga papirom za pečenje i sve opteretite suhim grahom.
  • Pecite tijesto u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 minuta, pa smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i pecite još 15 minuta.

za nadjev 

  • Luk sitno nasjeckajte, a možete ga i naribati.
  • U dubokoj tavi rastopite maslac i maslinovo ulje, dodajte luk i na laganoj vatri pirjajte pola sata. Luk treba kuhati da omekša, a ne pržiti, znači ne dozvolite mu da se prži i uhvati tamnu boju.
  • Pomiješajte vrhnje, jaja, muškatni oraščić, sol i papar.
  • Izvadite tijesto iz pećnice pa na njega rasporedite pirjani luk i sve prelijte mješavinom vrhnja i jaja.
  • Vratite pitu u pećnicu na još 20 – 25 minuta.
  • Pečenu pitu možete poslužiti toplu i hladnu.

20 Comments

  • Divno ti izgleda ova pita:))i ja volim luk u svim varijantama i već dugo se kanim da napravim pitu sa lukom ,hvala za recept i preporuke:))Pozdrav

    Odgovori
  • jedini način da ne roniš suze dok seckaš luk je da nosiš kontaktna sočiva ili naočare za ronjenje. od ovoga bi ispali sjajni mini tartići, bite size.

    Odgovori
  • kao i uvijek – divno 🙂 izgleda kao kolač 🙂 a knjigu joanne harris obožavam + dijelim tvoju ljubav prema francuskoj kuhinji… ma što reći? 🙂

    Odgovori
  • Andrea,This recipe is great, I like a lot -Very beautiful and delicious, super photos and presentations.My admiration & hugs, Diana

    Odgovori
  • I ja ne mogu odoliti ničemu u čemu ima dosta luka. Kažu da se ne rone suze ako ga režeš oštrim nožem. Ili ga treba držati u hladnoj vodi prije nego ga se počne sjeckati. Pita i sličice (trebam li to posebno naglasiti:) su fenomenalne. Divim ti se!

    Odgovori
  • Karmeliyovani luk i ja smo najbolji drugari od nedavno:) i volim sve gde ga ima u vecim kolicinama. Pita deluje izvrsno, a fotografija sa lukom je ocaravajuca!

    Odgovori
  • Prekrasno izgleda, sve pohvale! I ja volim luk, koristim ga gotovo u svim jelima:)Pozdrav:)

    Odgovori
  • Predivno, volim ovakve stvarčice, a onaj koferić s lukom… mrak.

    Odgovori
  • Wow 🙂 onion, butter and Joanne Harris 🙂 there could not be better combination 🙂

    Odgovori
  • Nikakva ekgotika, nikakva filozofija, a predivno! Tako jednostavno. Tako lijepo.Karamelizirani luk, moj omiljeni u ovakvim slanim stvarima. Mislim da je i za moj ukus malo previše maslaca.

    Odgovori
  • Jednostavno i predivno! Volim ovu kuharicu i u nekoliko sam navrata izvlačila recepte iz nje. Čokoladu također volim, em film, em knjigu :)Ova fotka s lukom u koferčiću je prelijepa

    Odgovori
  • Čitajući recept, i moja bi prva reakcija bila smanjiti količinu maslaca. Luk i češnjak se u našoj maloj zajednici nalaze na povlaštenom mjestu u piramidi prehrane i obožavamo ih, pogotovo u karameliziranom obliku. Ovakve pite su nam isto posebno drage. Dakle, recept je pun pogodak. Hvala na odličnom receptu. Btw, ova fotka s lukom je prekrasna! Boje su divne, smirjujuće.

    Odgovori
  • Krasno izgleda. Karamelizarini luk bih mogla jesti na suho, samo sa žlicom.

    Odgovori
  • Jako volim film Cokolada iako sama prica i nije po mom ukusu. Ali ko bi odolio onim finim slatkisima i mom omiljenom Johnny-u? :)Pravila sam jednom tart sa karamelisanim lukom i odusevila se. Probacu i ovaj… :)Predivni su ti tanjirici na poslednjoj fotki…

    Odgovori
  • Odlicno…i recept i fotografije! Obožavam jela sa dosta luka, pogotovo francusku supu od luka. Sve pohvale za blog!

    Odgovori
  • Ovo izgleda odlično! Ide na listu “za napraviti” 🙂

    Odgovori
  • Sjajno, Andrea!Tu kuharicu i ja jako volim, to je jedna od onih koja mi je baš dosta otvorila oči odnosno proširila vidike 😉 uz nju sam se usudila kuhati i ono za što sam prije mislila da je strašno komplicirano. Gledala sam i ja opet film, sad prije Božića ;))

    Odgovori
  • Draga Andrea, ova pita je savršena! moram ti reć da od svega što sam radila, ako se dobro sjećam, mislim da nisam nikad radila ovu pitu iz kuharice od Joanne. Juhu sam radila, ali pitu nisam, što znači da ću je morati isprobati što prije! Što se tiče maslaca, u pravu si, meni je u svim takvim pitama malo ipak previše maslaca, a znalo mi se dogoditi da mi se i tijesto previše raspada kad se speče. Fotke su ti prelijepe, a i tanjurići mi se jaaako sviđaju! 🙂

    Odgovori
  • Takodje spadam u ljubitelje luka i svuda ga stavljam i uvek nekako mislim da on zaokružuje ukus mnogih jela….da su ista siromašna bez njega.Pita mi je odlicna! Jako volim prhko testo sa slanim nadevima…a i sa slatkim 🙂

    Odgovori
  • Zvuci i izgleda predivno. Obozavam luk, sigurno cu da isprobam. Bice super vecera uz neku salaticu.

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.