glavna jela, lagana jela, riba, tikvice

File lososa s grilla i pirjane tikvice

Losos

Danas se kao jede riba, jel?
He, he, ja sam upravo ručala lijepi komad svinjetine s grila, al ne obazirite se na mene, ja ionako nikad nisam pretjerano držala do tradicije.
Ipak, ostavila sam sa strane recept za ovog krasnog lososa za sve vas koji danas birate nešto laganiji obrok.
Ja sam vam inače neka čudna vrsta Dalmatinke. Većinu svog života sam provela tvrdeći da ne volim ribu.
Zapravo, duboko sam vjerovala u tu tvrdnju. Mantrala sam svima i svugdje da ja od ribe jedem samo: p(a)sa, tunu i palamidu.
Trebalo je proći gotovo 24 godine da odustanem od te rečenice i daleko od mora, negdje u baranjskim podrumima, probam šarana i smuđa pa da zaključim da ta riba uopće nije loša. Danas deklarativno jako volim ribu, ali je rijetko jedem, uklapam se u one statističke podatke o Hrvatima i ribi.
Ne znam zašto, ali uvijek imam neku dobru ispriku kad je riba u pitanju. Ili ne stignem rano na ribarnicu, ili ne volim čistiti ribu (a to ionako radi moj dragi), pa mi zasmrdi cijeli stan i tako u nedogled.
Ipak, nema mi većeg gušta od naših ljetnih ručkova u Splitu, kad dida donese svježu ribu s peškarije, mama je lijepo ispeče, nakrižamo koju pomidoru i bogovski jedemo. E to su ti mali ljetni užici, kad od vrućine misliš da uopće nisi gladan, ali miris s roštilja te ipak uvjeri u suprotno. 🙂

Losos
U našem zagrebačkom stanu riblji ručkovi nisu ni približno tako pitoreskni kao ovi splitski. Obično se ribica na brzinu baci na tavu, a ja se i dalje držim one svoje mantre o psu, tuni i palamidi. Sad sam im doduše dodala i lososa, a njega možda i najviše ljubim od nabrojanog društva.
Losos nam je idealan izbor za brz i zdrav obrok, obično ga malo mariniram u nekakvom umaku i bacim na gril. Uz njega skuham neko povrće i za čas možemo jesti.
U ovoj kombinaciji sam se pridržavala svih tih principa i dobila jedno jako, jako ukusno jelo.
Ako još niste pripremili ništa riblje za danas možda vam ovaj recept baš dobro dođe.

 

SASTOJCI
1 file lososa oko 380 g
2 žlica umaka od soje
1 režanj češnjak, narezan
sok od 1/2 limete
1 žlica maslinovog ulja
za prilog
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
1 konzerva pelata
1 velika tikvica
1 žlica maslinovog ulja
sol
papar
klice rotkvice za serviranje

PRIPREMA

  • File lososa prerežite na pola kako bi dobili dva lijepa odreska. Stavite ih u posudu, dodajte umak od soje, nasjeckani češnjak i sok od pola limete. Ostavite marinirati u hladnjaku barem sat vremena.
  • Dok se riba marinira pripremite prilog.
  • Luk narežite, češnjak nasjeckajte. Pelate zgnječite, a tikvice narežite na kockice.
  • U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte luk dok ne omekša i mrvicu se karamelizira. Dodajte i češnjak te nastavite još kratko pirjati, dodajte pelate i mrvicu vode. Sve dobro promiješajte, smanjite vatru i poklopite.
  • Pustite tako da se lagano krčka nekih desetak minuta.
  • Dodajte tikvice, začinite solju i paprom, dobro promiješajte ponovno poklopite i nastavite kuhati na laganoj vatri petnaestak minuta ili dok tikvice ne okešaju.
  • Grill tavu jako zagrijte pa je lagano premažite s malo maslinovog ulje.
  • Ribu izvadite iz marinade i pobrišite je kuhinjskim ubrusom.
  • Pažljivo je stavite na vruću tavu tako da prvo pečete stranu s kožom.
  • Nakon par minuta pažljivo preokrenite ribu i nastavite je peći još par minuta s druge strane.
  • Pečenu ribu poslužite s kuhanim tikvicama te klicama rotkvice pokapanim s malo limetina soka.

 

Comments

comments

3 Comments

  • Moja izlika i problem je sto ne stignem na ribarnicu. Radi od 9 do 5, tj. kad i ja, a nemam gdje drzat ribu na poslu, pa je ne kupujem ni u pauzi za rucak. Tako da mi je jedina druga sansa subota, a subota, i vikenda inace, ima premalo u zivotu!

    Moja mama, isto Dalmatinka, ne voli maslinovo ulje ni pecenu janjetinu! Pravi dalmatinski endem ;).

    Btw, upravo sam se vratila iz Dalmacije. Joj sto je dobra riba s gradela! S blitvom, naravno! 😉

    Odgovori
  • Ovo je savrseno!

    Odgovori
    • Hvala Nataša, drago mi je da ti se sviđa. 🙂

      Odgovori

Odgovori