kruh, lagana jela, slanutak, veganska jela

Farinata

 

Gotovo svaki dan kuham, posebno od kad sam uvela sistem ručanja na poslu, tako svaku večer kuham nešto za slijedeći dan. Iako, možda, to zvuči kao neki izazovan zadatak uopće nije tako, naime većina stvari koje pripremam naprave se za čas. Istina je da često koristim neke sastojke koji nisu uobičajeni u našoj kuhinji pa možda to ostavlja dojam kompliciranosti. Međutim kad jednom nabavite sve namirnice i znate gdje ih treba kupovati sve postaje poprilično jednostavno. Za svakodnevno, obično kuhanje, kad nije ni petak ni svetak, obično kuham jako jednostavna jela. Ipak i u kuhanju vrijedi ona “manje je više”, a definitvno je brže. 🙂

Farinata je jedno takvo jednostavno jelo. Ona je zapravo pravi predstavnik sirotinjske kuhinje koja od svega dva, tri sastojka napravi vrhunsku deliciju.
Farinata je nešto između kruha i palačinke od slanutkovog brašna. Tipično je jelo talijanske regije Ligurije ali nalazimo je po cijelom mediteranu pod različitim nazivima. U Toskani ovaj kruh nazivaju cecina (jer slanutak je ceci na talijanskom), a poznata je i francuska inačica iz Nice socca.

Tradicionalno se ovaj kruh priprema u peći na drva i takav način pripreme mu daje posebnu aromu.
Kako je takav način pečenja teško izvesti kod kuće možete je peći u običnoj pećnici, garantiram vam da je ukusna. 🙂
Farinatu možete poslužiti kao grickalicu na kakvom druženju ili kao prilog uz neko povrtno jelo, a možete je jesti i ovako samu. U osnovno tijesto možete dodati začine po želji pa i neko povrće, sve je na vama i vašem trenutnom raspoloženju. 🙂
Ako se pitate gdje će te nabaviti brašno od slanutka i tu ću vam pomoći, možete ga nabaviti u trgovinama zdrave hrane ili na policama većih trgovačkih lanaca, a proizvodi ga Biovega. 🙂

Farinata

 
 
 
Farinata
Print
Sastojci
  1. 200 g brašna od slanutka
  2. 500 ml mlake vode
  3. 1 žličica soli
  4. 2 žlice maslinovog ulja
  5. i još
  6. 1 – 2 prstohvata iglica ružmarina
  7. krupna morska sol
  8. svježe mljeveni papar
  9. maslinovo ulje
Postupak
  1. Brašno stavite u posudu pa mu dodajte sol i maslinovo ulje.
  2. Promiješajte pjenjačom pa postupno dodajte mlaku vodu.
  3. Krenite od gušće smjese prema rjeđoj kako bi izbjegli stvaranje grudica.
  4. Tijesto mora biti tekuće poput tijesta za palačinke.
  5. Ostavite tijesto u frižideru oko sat vremena.
  6. Okrugli kalup za pečenje (20 – 23 cm) premažite maslinovim uljem, a pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.
  7. Stavite kalup u pećnicu da se dobro ugrije.
  8. Izvadite smjesu iz frižidera, umiješajte ružmarin i izlijte je u vrući kalup.
  9. Pecite u pećnici dvadesetak minuta ili dok ne dobije lijepu koricu.
  10. Pečenu farinatu posipajte krupnom morskom solju i svježe mljevenim paprom te poslužite toplo.
Cukar http://cukar.com.hr/

Comments

comments

19 Comments

  • aa evoo je..hehe tko čeka, dočeka 😀 nisam imala pojma da postoji i francuska verzija 😀 moram ti reći da savršeno izgleda, baš mi se sviđa taj minimalizam i jednostavnost na fotkama koji su još više dali naglasak na samo jelo… morati ću je i ja probati! 😀

    Odgovori
  • Savrseno!cEO KOMPLET–FOTKE PLUS RECEPT!

    Odgovori
  • Bas super izgleda.Uvik imam slanutkovo brasno doma – stvarno ne znam zasto ovo jos nisam probala!btw, si provala radi pakore sa slanutkovim brasnom? to je indijsko pohano povrce. super je, tako da ako nisi, evo ti preporuke sto jos mozes sa slanutkovim brasnom.

    Odgovori
  • ja obozavam slanutak u bilo kojem obliku a ovo jelo nisam nikad probala. recept zapisan.:)

    Odgovori
  • Vidiš, vidiš, nisam nikad kupila to slanutkovo brašno. Ovo izgleda fenomenalno, a tako je jednostavno! Fotke prirodne i divne!

    Odgovori
  • Ja nisam nikad bila u prilici da radim sa ovim slanutkovim brašnom. Da budem iskrena, i nemam predstavu kako je na ukus. U svakom slučaju, na tvojim slikama mi ovo deluje veoma ukusno i primamljivo.

    Odgovori
  • Fenomenalno izgleda a fotke su predivne!

    Odgovori
  • ti imaš tu nevjerojatnu sposobnost da me oboriš s nogu s najednostavnijim i najprostijim receptima i jelima, pa tako i ovom farinatom. jednostavno sam oduševljenja receptom, izgledom i prezentacijom. perfektno!

    Odgovori
  • Fotke su ti stvarno mrak, baš ovo što kaže Ebba, dale su fokus na samo jelo u svoj njegovoj jednostavnosti. Sviđa mi se jako i priznajem ti da sa receptima u zadnje vrijeme opasno radiš na tome da se i ja konačno uhvatim u koštac sa nekim promjenama u prehrani! 🙂

    Odgovori
  • Ovo je stvoreno za mene! Odmah pravim. Kako prvo pogledam fotke, (preljepe su), mislila sam da je riječ o palenti, a kad sam pročitala slanutak, super. Za to nisam nikad čula ni vidjela, ali sam oduševljena. Ps. nije Igor (moj sin), nego Dunja

    Odgovori
  • ovo je odlično ! i odmah uvodim na svoj jelovnik. Prvo moram reći da mi je baš drago da si se odlučila na kuhanje i nošenje ručka, to je svakako dobra odluka. I kao što si sama rekla nije uopće tako komplicirano kako se čini. A još kada kuhaš ovakve stvari onda je i jako finooooo…..Kao što su i ostali primjetili i ja se moram osvrnuti na prekrasne slike, prave umjetničke. Sve skupa odlično !!

    Odgovori
  • Andrea,Looks delicious and wonderful -picture is superb.Greetings to you, Diana

    Odgovori
  • Nisam još nikada probala ništa sa slanutkovim brašnom ali, ovo je fenomenalno!

    Odgovori
  • Farinatu sam odavno željela spremiti, ali nisam našla slanutkovo brašno. U Sarajevu imamo samo tri veće prodavnice zdrave hrane, a veći broj malih. Po malim ga nisam ni tražila, a sada kada si mi dala naziv proizvođača valjda ću ga lakše tražiti. Biovege ima svuda, pa možda i slanutkova brašna. Ta tako jednostavna pogača kod tebe izgleda božanstveno. Predivno.

    Odgovori
  • Mene farinata malkice podsjeća na foccaciu, ali samo po izgledu. Mislim da tekstura i okus definitivno nisu isti. Sviđa mi se kao neuobičajeni prilog uz neko jelo, moram probati… Nego, možda se slanutkovo brašno može naći u Dm-u. Ja tamo uvijek nađem neki poznatu namirnicu u nekom drugačijem ruhu 😉

    Odgovori
  • e ovo probavam dfinitivno – idem sad vidjeti je li slučano imam slanutkovo brašno i ako imam, idem odmah. kupila si me s ovim receptom (a bome i s ovim divnim crnim slikama) – njam

    Odgovori
  • fino, zdravo i jednostavno! inače, jučer sam u jednom trgovačkom centru vidjela bulgur, quionu i couscous i odmah se sjetila tebe 😉 sad ih još samo moram kupiti i isprobati 🙂

    Odgovori
  • ovo bi se svidjelo mom mužu…moram mu predložiti – već vidim ako mu sad kažem – reći će – hoćeš mi to sutra radit? 😉 Redovito ga izvještavam o delicijama s tvog bloga

    Odgovori
  • jučer sam u bio&bio kupio slanutkovo brašno (nisam ga do sad koristio) pa ću isprobat za vikend ovaj recept!pozdrav wineandfood4u.wordpress.com

    Odgovori

Odgovori