grah, lagana jela, predjela, slanutak, veganska jela

Falafel – arapske okruglice od slanutka

 

Povremeno upadnem u kreativnu krizu ili neku blokadu kad je kuhanje u pitanju.
Rekla bih da sam trenutno u takvoj fazi, ništa mi se ne kuha, a ni nemam neku ideju što bi jela. Povremeno me pogodi neki aha moment pa opasam pregaču i krenem u kuhinju samo da bi ubrzo opet pokleknula i odustala od kuhanja. Ako ipak odolim bezvoljnosti i nešto skuham onda se nađem pred slijedećim zidom jer mi se ne da ni fotografirati. Ni za to nisam posebno raspoložena, ne da mi se paliti lampe, birati ubruse i suđe, a najviše mi se ne da odgađati jelo.
U fazama poput ove obično zaključim da je najbolje da prestanem s mučenjem, ups ovaj s kuhanjem, na neko vrijeme i prepustim se čarima lokalnih pečenjarnica, pizzerija, a na kraju ni sendviči ne izgledaju tako loše.
Upravo zbog ove kreativne blokade, ali ipak prisutne želje za jelom, posljednjih dana se osjećam kao da sam u Bejrutu, Damasku ili Amanu.
I ne! Ovaj osjećaj nema nikakve veze s bagerima koji po Zagrebu ruše krov nad glavom nedužnim, usnulim građanima i ostalim morbidnostima već s činjenicom da je Zagreb dobio dobar arapski restoran. Kako je moja ljubav prema arapskoj kuhinji već dobro poznata nisam imala mira dok nisam upeglala dragog da i tamo ručamo. Sviđa nam se restoran, nije pretenciozan, na meniju će te pronaći dvadesetak predjela i glavnih jela koja su zbilja predstavnici ove prekrasne kuhinje, a sve to po popularnim cijenama. Moj slijedeći posjet ovom restoranu je već isplaniran i dogovoren, a u međuvremenu sam se malo oduprla blokadi i napravila falalfel – okruglice od slanutka.
Ipak fotografsku blokadu nisam prevladala pa sam uspjela napraviti čak dvadeset identičnih fotografija. Zbog toga i vidite samo jednu od njih u ovom postu.

(za one koji žele znati više)
Inače falafel su pržene okruglice od mljevenog slanutka ili/i boba poznate u svim kuhinjama Bliskog istoka i sjeverne Afrike. Jako su ukusne, a ni priprema nije zahtjevna. One su uobičajeni brzi zalogaj na ulicama arapskih gradova, a najčešće se poslužuju u pita kruhu uz salatu i umak od jogurta.
Kako bi malo promijenila klasični recept ja sam u ovaj falafel stavila slanutak i bijeli grah, rezultat je bio odličan. Ako želite potpuno autentičan okus predlažem da ga ipak radite samo od slanutka, a mislim da bi bio zanimljiv ako bi se napravio i od bijelog graha. Kao i u većini recepata arapske kuhinje i ovdje začini igraju vrlo važnu ulogu pa ih nemojte preskakati kako bi dobili onu pravu aromu.

 

SASTOJCI
225 g suhog slanutka
225 g suhog bijelog graha
1 velika glavica luka
2 režnja češnjaka
1 manji stručak peršina
2 žličice sjemenki kumina (Cuminum cyminum)
1 žličica sjemenki korijandera
1 i ½ žličica praška za pecivo
sol po ukusu
dosta ulja za prženje

Za umak od jogurta
200 ml jogurta
½ limuna
2 režnja češnjaka
malo soli

POSTUPAK

  • Slanutak i grah namočite u hladnoj vodi preko noći ili najmanje deset sati.
  • Sutradan isperite slanutak i grah pod mlazom hladne vode. Nakon ispiranja rukama skidajte kožicu s grahorica. (Ovo je korak koji se inače radi kod ovog jela, ali ja nisam skidala kožice jer je to fakat duuug postupak i nisam primijetila neku razliku u okusu.)
  • Prebacite slanutak i grah u blender ili električni mlinac i sameljite ih što je sitnije moguće.
  • Sitno, sitno nasjeckajte luk, češnjak i peršin. U ovom slučaj čak odobravam upotrebu blendera. 😀 😀
  • Kumin i korijandar sameljite u mužaru.
  • Dodajte začine, luk, češnjak i peršin samljevenim grahoricama, pa dodajte prašak za pecivo i sol.
  • Sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
  • Ostavite smjesu u hladnjaku 15 – 30 minuta.
  • Od ohlađene smjese žličicom grabite hrpice pa ih među dlanovima formirajte u kuglicu.
  • Ulje jako zagrijte u dubokoj posudi ili tavi pa u njemu pržite kuglice. Pržite oko deset minuta povremeno ih okrećući dok ne uhvate lijepu zlatno-smeđu boju.
  • Pečene falafele poslužite u pita kruhu (recept za pite sam ovdje objavila davnih dana) uz sezonsku salatu i umak od jogurta

UMAK OD JOGURTA

  • Iscijedite sok ½ limuna, a češnjak naribajte.
  • Pomiješajte jogurt sa sokom od limuna, naribanim češnjakom i solju.
  • Procijedite jogurt kroz cjedilo kako bi se riješili komadića češnjaka. (Ovo nije obavezno)
  • Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

35 Comments

  • Odi vrit! Ja još uvijek mozgam na humusom :DPošalješ mi omjere za tahini? Pls pls – Cran

    Odgovori
  • Ovo mi je nešto savršeno, ima dana kad mi se ne jede meso, ali baš nikako. Nisam vegetarijanac, ali mi se koji put mota po glavi nešto sasvim drugo, a ove loptice.. divno će se uklopiti u moj menu. Ja sam malo tupa, da li se to pravi od sirovog slanutka i graha, oni se ne kuhaju prije, samo samelju, ako sam dobro skužila pa onda peku?

    Odgovori
  • Ovo sam jela u jednom mini restoranu u Rijeci ali je bilo toliko loše spremljeno da mi je teško palo, mislim da je stvar u tim vege restoranima koji krcaju ulja i začina u ovakva jela (čula sam to dosta puta za onaj restoran Makronova), ko zna, možda je bilo i staro.. ipak i kako god, mislim da bi mi se jako svidjelo da pripremim doma, ove tvoje izgledaju savršeno i vjerujem da si ih jako fino spremila :Dbtw. što se tiče “lijenosti” za kuhanje, mislim da je ovo ovakav period, prva 3 mjeseca u novoj godini -najdosadnija i najtmurnija mjeseca u godini 😀

    Odgovori
  • Jako zgodno. Meni kuglice izgledaju primamljivo. I ja sam u blokadi. Totalno mi se ne da kuhati. Ali moram zbog sebe, bebe, svoje probave i slično. Uglavnom inspiracija mi je na nuli pa dođem na plac i prošetam jedno pet puta po cijelom placu dok ne kupim nešto za ručak ;)Očeš mi samo mejlnuti gdje se nalazi taj restoran na jubistacha [et] gmail.com. Tnx

    Odgovori
  • I ova jedna fotka je sve rekla, falafel izgleda predivno! Nisam ga jos probala, tek ga merkam iz svih uglova 😉

    Odgovori
  • obozavam falafel ali nemam blizu neki restoran a sve ove kupovne ne volim jer nije mi to to. ovo izgleda kao zbilja lak racept. i slika je odlicna pa neka i je jedna 🙂

    Odgovori
  • Prekrasno :)))

    Odgovori
  • Andrea,This picture looks great -very beautiful and delicious.Can I ask you to attach google translator plugin on the blog. So there will be an easy transfer of your wonderful recipes.Greetings and a hug, Diana :)))

    Odgovori
  • Ovo se već spremam raditi neko vrijeme, odlično mi izgleda

    Odgovori
  • Videla sam falafel na brojnim blogovima i nikako da ukapiram šta je to. Leblebije su kod nas slanutak i nisam ih jela, tj. ovde niko ne jede leblebije, i nemam pojma zbog čega. Znam da ih svuda ima. Kada se stave u blender, da li treba da se u blenderu pretvore u gustu kašu ili da budu u delićima. Dopada mi se i krajnje je ekonomično.Moram da priznam da u Beogradu samo eksperimentišem sa kineskom hranom, tj. pronašla sam restoran Makao i to je to. Ima i ovde par egzotičnih mesta, čak sa nargilama, ali nikako da skupimo hrabrost i odemo. I meni dođu periodi kuvanja kao manijak i fotkanja. Ja sam kao hrčak. Kuvam kuvam i sve zamrzavam po kesicama i šerpicama. Nemožeš da zamisliš šta sve nisam zamrzla. Onda kad me spopadne period drugih aktivnosti samo odledim i voila!Andrea, imam pitanje tehničke prirode. Naime, juče sam otkrila da slike na PICASSI imaju svoj limit, tj nama je dozvoljen 1gigabajt i posle toga se plaća, a ja sam sve slike sa maksimalnim brojem piksela aplodovala i imam još 50% prostora. Da li sve da skidam i smanjujem pa ponovo da kačim, ili postoji neko rešenje kada se prekorači limit a da se ne plaća?

    Odgovori
  • Svi imamo svoje krize.. Ali to je normalno :))Falafel je odličan…A koji je to restoran?

    Odgovori
  • lijepo…

    Odgovori
  • imam i ja svojih kriza, obično mi se kuha ali nemam ideju što, ili imam ideju, nemam namirnica, a ne izlazi mi se po zimi… a za fotkanje da ne govorim, veliku većinu hrane ne fotkam jer odmah jedemo, drugi dio fotkam ali nisam zadovoljna…kuglice su ti odlične, već sami ih primjetila na nekim drugim mjestima i imam u planu da ih i ja isprobam

    Odgovori
  • Prvi put ih probala po receptu Maslinke i od tada su stalno na meniju 🙂 Najvoljenje i najobožavanije :)))))) Ja koristim kuhani slanutak iz konzerve kojeg ima ovdje kon nas. Zanimljivo mi je to što ti recimo koristiš i grah i voljela bih da probam i ovu varijantu 🙂

    Odgovori
  • “Kuhinjska” blokada-bolujem od iste:)Meni najteze pada montiranje svetala…Moracu da se nateram da napravim ovo, cula jesam, ali nista slicno nisam jela. Zvuci savrseno uz umak od jogurta.

    Odgovori
  • Volim, volim!Što se tiče “blokada” i “lenjosti”… pa lepo daj sebi oduška i budi “lenja” kad već možeš a inspiracija će već doći… Mislim i da nije cilj raditi nešto na silu već iz gušta 🙂

    Odgovori
  • mega lajk! ovo želim probati već ohoho… iako se prži (a ja ne pržim), bum pržila. Ako je tih svih 20 slika isto ispalo, ispalo je s razlogom isto – jer je super slika. Jedna, ali prevrijedna. Totalno mljac.(ja inače imam fotografsku krizu u ovim zimskim mjesecima)

    Odgovori
  • Andrea, we love the Arabian cuisine at home 🙂 We have in Sofia a whole street full with little Syrian, Jordanian and other Arabian stores 🙂 we visit the street often 🙂 I like the recipe, have to try it 🙂

    Odgovori
  • Draga čeka te nagrada kod mene ;))

    Odgovori
  • Fotka je svejedno lijepa i otvara apetit – nema veze sto je samo jedna 🙂 Falafel radim cesto, uglavnom po receptu s mog bloga, a sad vec i zmirecki…ali cu svejedno isprobati i ovaj tvoj recept jer nisam nikada napravila falafel bez brašna, uvijek dodam barem zlicu, pa makar i slanutkovog brasna. Zgodna je i ova tvoja kombinacija s bijelim grahom, za promjenu

    Odgovori
  • Fotka jedna, ali vrijedna, krasna je :)Falafel sam si već toliko puta htjela probati napraviti, živo me zanima (nisam ga nikad jela niti u restoranu), ja mislim da bi se to meni baš svidjelo. Sad ću si spremiti ovaj recept i stvarno se nadam da ću ga ubrzo napokon napravit toliko je recepata koje bi htjela isprobati, trebat će mi 5 života za to) :)Što se inspiracije tiče, i samoj mi je tako, to je normalan proces. Malo kuham i fotkam ko’ luda, onda dođe do zasićenja pa stanem, onda opet kuham ko’ luda i tako u krug 🙂

    Odgovori
  • Kao da sebe čitam. Potpunote razumijem. Mene u takvim fazama D. često tjera da fotkam, da kuham, izvodim kerefeker. Čak se i poriječkamo oko toga jer ja odgovorno tvdim da to ne ide na silu. Kad nema inspiracije, badava sve. Samo izmučim sebe i fotić, a za ništa. Ali zato kad su muze sklone, onda štancam recept za receptom i ne mogu stati. To valjda tako mora biti. Falafel se već jako dugo spremam isprobati, pa nikako. U međuvremenu sam shvatila da mi slanutak dosta smetra u probavnom smislu, pa sam odustala od te ideje. Ali sad kad vidim ovu tvoju fotku…uf. Nego, mene jako zanima ovaj restoran koji spominješ. I ja sam veliki zaljubljenik u tu vrstu kuhinje i rado bih otišla tamo nešto pojesti. Može na mail ime i adresa? :))

    Odgovori
  • Uhhhhh, ne znam što je u zraku, ali i meni se ne da u kuhinju. Sve je nešto poludovršeno po pitanu postova, milijun planova, ali nikako uhvatiti kuhaču u svrhu prezentacije. Ja čak i kuham, ali svakodnevna jela, bez namjere da idu na blog. Planirala sam Daring Bakerse ovaj mjesec, baš je dobar i fotogeničan recept, pušta mašti na volju, ali jok, ne ide.Nije da baš u to ime ništa ne radim, vrijedna sam ja, ali ne po pitanju kuhinje.Falafel sam jela u jednom drugom našem restoranu, koji ga je imao u ponudi, kao vegetarijansko jelo i moram priznati da mi se dopao, prvenstveno začina radi, gotovo da je uspio odglumiti ćevap, jer su u tom obliku bili i od onda ga se spremam napraviti, pa ćorak!Pita kruh sam radila po tvom receptu i potvrđujem da su falafel i pita kruh odlična kombinacija, a sad mi je umjesto samog jogurta palo još napamet dodati tome “jogurt marinadu” iz posta o purećim ražnjićima s bulgurom. Mislim da bi se odlično slagalo!Fotka jest jedno, ali govori pet jezika. 🙂

    Odgovori
  • Kako ja volim falafel….toliko da cu se natjerati ostaviti komentar:)jedino ne volim sto su przene, pa ih spljostim i prepecem, ane fritiram, ali sve ostalo je fenomenalno. Isto tako i humus…njam, njam, njam:)

    Odgovori
  • Obožavam falafel, ali meni nikad ne ispadnu ovako lijepe. Obično popiju svu masnoću i avaj!Kreativnu blokadu mogu opravdati, a apsolutni nedostatak energije da nakon kuhanja sve to lijepo uslikaš je razumljiv svima koji su to ikad pokušali. Mi u Sarajevu ili nemamo arapski restoran ili ja za njega nisam čula. Prosto nevjerovatno jer ima puno ljudi koji izgledaju kao da dolaze iz tih krajeva, pa ne mogu shvatiti da niko nije uočio potrebu za jednim takvim mjestom gdje bi se oni osjećali kao doma, a Sarajlije mogli uživati u čarima te izvrsne kuhinje.

    Odgovori
  • Vrlo fino i vrlo pikantno!Sve pohvale za recept!

    Odgovori
  • probao sam ovo sjajno je!!!

    Odgovori
  • Hvala svima na komentarima. Drago mi je da vam se sviđa.Dunja, upravo tako, slanutak se samo namoči i samelje, ne kuha se. Isto sam napravila i s grahom. :)Jelena, nažalost ti ne mogu pomoći nikakvim pametnim svajetom osim da smanjiš fotke. Ja sve fotke smanjim na 700 pixsela po dužoj stranici i na 72 dpi, tako su relativno male i imam još puno mjesta u picasinom albumu iako blog pišem skoro tri godine. :)Selma, drago mi te vidjeti, odvalila sam na komentar. Nadam se da će Sarajevo dobiti i arapski restoran pa ako zbog ničeg drugog onda zbog te škvadre. 😀

    Odgovori
  • Prosle godine sam prvi put probala falafel. I neces mi verovati, odbijala sam, i to surovo! Zapravo, decko moje drugarice, koji je radio u restoranu brze hrane, spremao ih je, kao pravi ekspert 🙂 Posluzili su ih sa majonezom, i po mirisu mi se uopste nije svidelo, jer je bilo puno belog luka. Ali zato kada sam okusila, zavolela sam ih istog trena. LAgano mi je, i brzo me zasiti i to mi se najvise svidja. A kako i potice iz toplih krajeva, tu mu i jeste cilj. Potom sam jela u Rumuniji jednom i to je bio najbolji falafel ikada, dok vec neko vreme planiram da odem u novi libanski kiosk, otvoren u Beogradu, i probam. Kazu da je izvrstan i da ima jos mnogo specijaliteta, pecurke na zaru sa raznim umacima su jedan od njih.

    Odgovori
  • OK ono kaj mi nije jasno je slijedece; znaci da niti slanutak niti grah ne kuham?
    Tak sirove (prije toga namocene ) stavim u blender?

    Odgovori
    • Tako je ni slanutak ni grah se ne kuhaju, samo ih treba prije namočiti.
      Falafel se može raditi i samo od slanutka.

      Odgovori
  • 🙁 mogu baciti .. imao sam kuhani slanutak, kuhani grah, nisu se povezale, tako su mekane bile da je ulje ušlo i raspala se smjesa sama od sebe, bez da sam ih i okretao 🙁 Tako sam sretan bio, no eto, mogu baciti sve 🙁 Ne znam bi li spasilo da sam brašna stavio, makar navuklo ulja na sebe, pa poslije s papirom vadio van ili sl. no katastrofa 🙁
    Ne znam kako bi bilo da je sve bilo suho, …

    Odgovori
    • Jako mi je žao što je tako ispalo i što vam falafel nije uspio. 🙁 Već na početku vašeg komentara mi je bilo jasno gdje ste pogriješili. Naime, falafel se radi od sirovog graha i/ili slanutka, nikako kuhanog. Obje grahorice se treba samo potpoiti u vodu večer prije i onda samljeti – nema kuhanja. Baš kako u receptu i piše.
      Viđala sam recepte s kuhanim slanutkom, ali sama nikad nisam tako pokušala raditi i o tome ništa ne mogu napisati.
      Stvarno mi je jako žao. 🙁

      Odgovori
  • Hi, moja susjeda je iz Irana- probala sam ovaj specijalitet- nazalost alergicna na slanutak-al mi je bilo jako ukusno- susjeda je jos k tome dodala nasjeckani poriluk, mrkvu… rekla je da se moze prepustit fantaziji tj. unutra se moze stavit sto tko voli..

    Odgovori
  • Hi, moja susjeda je iz Irana- probala sam ovaj specijalitet- nazalost alergicna na slanutak-al mi je bilo jako ukusno- susjeda je jos k tome dodala nasjeckani poriluk, mrkvu… rekla je da se moze prepustit fantaziji tj. unutra se moze stavit sto tko voli..

    Odgovori

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.