ajvar, glavna jela, sir, tjestenina

Domaći ravioli punjeni skutom i ajvarom u umaku od maslaca

Domaći ravioli

Domaći ravioli pravi su plod ljubavi na tanjuru. Oni iziskuju malo vremena i truda, ali su i poprilično zabavni za izradu.  Mene taj proces baš opušta, zabavlja i veseli. Rekla bih da je gotovo poput igre za odrasle. Nažalost ne upuštam se često u tu avanturu. Upravo zbog toga onda kad ih pripremam želim da budu posebni i uvijek smišljam neke nove kombinacije nadjeva.
Palo mi je tako na pamet da bi baš bilo fora napuniti raviole nadjevom od sira i ajvara. Jako mi se sviđa taj šmek paprike u kombinaciji s tjesteninom pa zašto ne probati i ovakvu kombinaciju. Kako je ajvar sam po sebi namirnica eksplozivnih i jakih aroma nisam htjela puno komplicirati. Nadjevu sam dodala samo skutu i mrvu soli. Ajvar je dakako Podravkin, njega volim i uvijek imam pri ruci.


Umak za raviole je isto jednostavan, toliko jednostavan da ga gotovo ne bi nazvala umakom. Radi se zapravo o karameliziranom maslacu koji ponajbolji partner punjenim tjesteninama svih veličina i oblika. Dodala sam mu i šaku pinjola jer, vjerovali ili ne, pinjoli i ajvar su nevjerojatno ukusan par.
Svjesna sam da pinjoli nisu svakodnevna namirnica, ni dostupnošću ni cijenom, stoga ih možete zamijeniti suncokretovim sjemenkama. Ipak, ako možete nabaviti pinjole neka oni budu vaš prvi izbor. Na kraju tu je i malo zelenog povrća koje zaokružuje cijelo jelo, okusima i vizualno.

Domaći ravioli – tips&tricks

Moj recept za tjesteninu je gotovo uvijek onaj najjednostavniji po formuli da na svakih 100 g brašna ide 1 jaje. Ova mjera mi se u praksi pokazala najboljom. Količinu brašna i jaja i prilagodim broju ljudi za koje kuham, a vodim se mišlju da će mjera od 100 g brašna dati dovoljno tjestenine za jednu osobu.

Tijesto za tjesteninu treba dobro zamijesiti, ono je vrlo tvrdo i tu na scenu stupa snaga. Koliko god vam se čini tvrdo uporno mijesite dok ne dobijete povezano, glatko i čvrsto tijesto. Pripremljeno tijesto obavezno omotajte prozirnom folijom i ostavite ga da odmara na sobnoj temperaturi (ne u hladnjaku!) oko pola sata.
Odmorite se i vi tih pola sata. 😀
Nakon odmora tijesto treba stanjiti, za početak napravite to valjkom, a zatim ga nastavite stanjivati na mašinici za tjesteninu. Iako se tjestenina može uspješno stanjiti i ručno, mašina zbilja olakšava cijeli proces pa se isplati uložiti u jednu.

Domaći ravioli

Česta greška kod izrade domaće tjestenine je nedovoljno miješnje tijesta pa onda čujemo kako se domaća tjestenina ne može skuhati al dente, kako je ona uvijek mekana i slično. To nije istina, a kako bi tome doskočili tijesto trebamo nekoliko puta provlačiti kroz mašinu. Odn. nakon što ga jednom stanjimo, cijeli postupak treba ponoviti još jednom ili više puta dok ne dobijemo lijepu i glatku tjesteninu koja nema pukotina i neravnina. Zadnji korak je oblikovanje, a za raviole je najbolje rasporediti nadjev po jednom listu tjestenine, poklopiti sve drugim listom, dobro pritisnuti i istisnuti zrak pa modlicom izrezati željene oblike.

Izrezane raviole još jednom treba prstima stisnuti na spojevima kako nam u kuhanju nadjev ne bi ‘pobjegao’. Preostaje samo kuhanje u puno slane vode, domaći ravioli kuhaju se 3 – 4 minute jer svježoj tjestenini zbilja ne treba dugo.
Na kraju poslužite kuhane raviole u umaku od maslaca ili s čim vam je gušt i uživajte u ovom tanjuru punom ljubavi. Jer što je domaća pašta nego ljubav. 🙂 <3

Domaći ravioli punjeni skutom i ajvarom u umaku od maslaca
Print
Za tjesteninu
  1. 200 g glatkog brašna
  2. 2 jaja
  3. ½ žličice soli
  4. 1 žlica maslinovog ulja
Za nadjev
  1. 150 g kravlje skute
  2. 100 g Podravka blagog ajvara
  3. prstohvat soli
Za umak
  1. 60 maslaca
  2. 1 žlica pinjola
  3. 200 g zaleđenih brokule i mahuna ili povrća po želji
  4. 100 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
Za raviole
  1. U zdjeli za miješanje pomiješajte brašno i sol pa u sredini mješavine napravite udubinu u koju ćete dodati jaja i žlicu maslinova ulja.
  2. Umutite jaja i maslinovo ulje vilicom i polako ih miješajte s brašnom.
  3. Kada ne možete više miješati vilicom krenite mijesiti rukama. Mijesite dugo i uporno kako bi dobili čvrsto, ali glatko tijesto.
  4. Tijesto oblikujte u kuglu, zamotajte ga prozirnom folijom i ostavite da se odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Odmoreno tijesto podijelite na dva jednaka dijela pa svaki stanjite valjkom za tijesto.
  6. Ručni stroj za tjesteninu namjestite na najveći otvor pa provucite kroz njega tijesto. Zatim otvor na stroju smanjite za jedan broj pa ponovo provucite kroz njega tijesto. Ponavljajte ovaj postupak dok ne dođete do najmanjeg otvora. Provucite tijesto i kroz njega pa ponovite cijeli postupak.
  7. Kada dobijete lijepu traku tijesta bez pukotina i nepravilnosti odložite je pobrašnjenoj radnoj plohi i ponovite postupak s preostalim komadom tijesta.
  8. Na jedan list tijesta žličicom rasporedite male hrpice nadjeva. Pripazite da ostavite razmak među hrpicama.
  9. Prostor oko nadjeva kistom premažite s malo vode pa sve prekrijte drugim listom stanjenog tijesta.
  10. Rukama dobro pritisnite prostr oko nadjeva kako bi istisnuli zrak i spojili tijesto.
  11. Sada okruglom modlicom izrežite raviole. Svaki prstima još malo pritisnite po rubovima kako bi se dobro spojili.
  12. U velikom loncu zagrijte puno slane vode, a kada zakuha ubacite raviole pa kuhajte 3 – 4 minute. Kuhane raviole izvadite iz vode i dovršite ih na tavi u umaku od maslaca.
Za umak
  1. U velikoj tavi rastopite maslac pa ga krčkajte nekoliko minuta dok ne postane zlatne boje.
  2. Dodajte pinjole pa ih pržite 1 – 2 minute.
  3. Dodajte mahune i brokulu i nastavite sve pržiti neprestano miješajući dok ne omekšaju.
  4. Na kraju dodajte kuhanu tjesteninu, podlijte sve vodom u kojoj se kuhala tjestenina i kratko prokuhajte, samo da se zgusne.
  5. Maknite s vatre i odmah poslužite uz ribani sir.
Za nadjev
  1. U zdjeli izmiješajte skutu, ajvar i sol.
  2. Sve dobro razradite vilicom kako bi dobili homogenu smjesu.
  3. Ovom smjesom nadjenite raviole.
Cukar http://cukar.com.hr/

*Ovaj recept je nastao u suradnji s Podravkom

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.